22 Eylül 2024 Pazar

'Sözleşmeyi fesheden iktidar bize savaş açtı, sokakta karşılık vereceğiz'

İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden AKP/MHP iktidarının kendilerine savaş açtığını kaydeden kadınlar; bu savaşa karşı sokakta olacakların ve hayatları, kazanılmış hakları için mücadele edeceklerinin altını çizdi. Kadınlar, "Biz bitti demeden bu iş bitmeyecek" diye vurguladı. 

Kadın ve çocuk düşmanı politikalarını her fırsatta dile getiren ve kadınların sokakta mücadeleyle elde ettiği kazanımları saldırmayı görev edinen AKP/MHP faşist iktidarına karşı kadınlar sokakları terk etmiyor. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gece yarısı verdiği karar ile İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini Alsancak'ta protesto eden kadınlarla, bundan sonrasını konuştuk. 

İstanbul Sözleşmesi Kampanya Grubu'nun çağrısı Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde buluşan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" diyerek Alsancak'ı inletti. 

Eylem sonrası ETHA'ya konuşan Gizem Coşkun, Cansu Gül Ateşli, Nazlı Yöyler ve İrem Nur Çelikbaş, bundan sonra da sokakta direnmeye devam edeceklerini kaydetti.

'BUGÜNE KADAR NASIL MÜCADELE ETTİYSEK BUNDAN SONRA DA EDECEĞİZ'
Sözleşmeye yönelik saldırıların başladığı ilk günden bu yana "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" diyerek mücadele ettiklerini belirten Gizem Coşkun, "Sözleşmeden çekilme ve maddeleri değiştirme tartışmaları vardı. Kadınlardan gizli gizli bir kararname ile gece yarısı bir cümle ile kadınların hayatını bu kadar ilgilendiren, kadınların yaşam hakkını garantiye alan sözleşmeden çekildiler. Hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Sokaklarda, İstanbul Sözleşmesi için bugüne kadar nasıl mücadele ettiysek bundan sonra da mücadele edeceğiz ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

'KADINLARA AÇILAN SAVAŞA KARŞI SOKAKTAYIZ'
Cansu Gül Ateşli de İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek kadınlara açık bir savaş açıldığının altını çizdi ve şöyle devam etti: "Kadınlara açılan bu savaşa karşı buradayım. Bütün kadın katillerinin, tacizcilerin korunduğunu ve şiddete meyilli olan insanların da bu Sözleşmen'nin kaldırılmasıyla birlikte devlet nezdinde desteklendiğini ve kadınların tüm haklarının ellerinden almaya çalışıyorlar. Bunun bir sonraki adımı da kadınları caydırmak olacağı için buradayım. Tüm kadınlara sözleşmeye yönelik saldırıya karşı meydanlara çağırıyorum."

'BİZ BİTTİ DEMEDEN BU İŞ BİTMEYECEK'
Nazlı Yöyler de bu sabah uyandıklarında gece yarısı her şeyin kadınlar bakımından değiştiğini söyledi. Bu tarz kararların hep aynı şekilde gece yarısı verildiğine dikkat çeken Yöyler, "Biz bunun farkındaydık ve aylardır bu bilinçle mücadele ediyoruz. İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılma tartışmalarının başından beri mücadeledeyiz ve birçok eylem yaptık. Bugün buradaydık; haklarımız ve hayatlarımız için. Çünkü bu sözleşme kadınla, LGBTİ+'lar bakımından hayati bir sözleşme. Bundan vazgeçmiyoruz ve vazgeçmeyeceğimizi her alandan ve her yerden dile getirmeye devam edeceğiz. Kadınlar ve LGBTİ+'lar olarak biz bitti demeden bu iş bitmeyecek" diye konuştu. 

'SOKAKTA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
İrem Nur Çelikbaş da şu ifadeleri kullandı: "İstanbul Sözleşmesi demek, kadın üniversitesi istemiyoruz demek. İstanbul Sözleşmesi demek kadın cinayetlerini durdurmak; tacize, tecavüze karşı ses çıkarmak demektir. AKP/MHP ittifakı başta olmak üzere kadınların haklarına, İstanbul Sözleşmesi'ne laf söyleyenler, İstanbul Sözleşmesi'ni feshedenler kadın cinayetlerine, çocuk istismarına, tacize ve tecavüze evet diyenler. Biz ne onların yaratmak istediği makbul kadın olacağız ne de onların istediği aileyi kuracağız. Sokakta olmaya devam edecek ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz."