25 Eylül 2024 Çarşamba

Soylu'nun hedef aldığı avukatlar: Mesleğimizi halkımız için yapmaya devam edeceğiz

AKP milletvekili Soylu'nun avukatları hedef alan açıklamalarına tepki gösteren hukuk örgütleri, "Bir kez daha tekrar ediyoruz ki, Kürt halkının ve HDP'nin avukatlığını yapmak; Kürt halkının ana dilini konuşmasını savunmak ve bunu mahkemelerde dile getirmek suç teşkil etmez. Gözaltında işkencelere engel olmak, kaybetme politikalarına karşı mücadele etmek suç teşkil etmez. Kadınların, LGBTİ+'ların, göçmenlerin, öğrencilerin, yoksulların haklarını savunmak; ezilen tüm halkların ve işçi sınıfının avukatlığını yapmak suç teşkil etmez" yanıtı verdi.

Hukuk örgütleri AKP milletvekili Süleyman Soylu'nun avukatları hedef göstermesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Katılımcı Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Sosyal Hukuk, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, ortak bir açıklama yayımladı.

'SOYLU'NUN AÇIKLAMALARI İLK KEZ DEĞİL'
İçişleri Bakanı olarak görev süresi dolmasına rağmen bakanlık düzeyinde açıklama yapan Soylu'nun 21 Mayıs 2023 tarihinde yaptığı bir açıklamada, "Ne zaman PKK'nin avukatları içeri tıkılır o zaman Türkiye'de PKK diye göreceksiniz bir şey kalmaz. Hedef onlardır. Bu kadar açık ve net" ifadeleriyle avukatlara açık saldırıda bulunduğu hatırlatılan açıklamada, "Savunma makamını ve avukatları kriminalize etmeye çalışan bu açıklamalar Süleyman Soylu tarafından ilk kez yapılmamaktadır" denildi.

'SUÇLARINI ÖRTME ÇABASININ GÖSTERGESİDİR'
ÇHD üyesi Halkın Hukuk Bürosu avukatları hakkındaki hukuka aykırı yargılamalar sırasında ve 14 Mayıs seçimlerinden hemen önce Diyarbakır merkezli yapılan ve 25 avukatın gözaltına alındığı 4 avukatın tutuklandığı operasyonlardan hemen sonra da Soylu'nun benzer açıklamalar yapıldığı hatırlatılan açıklamada, "Oysa meslektaşlarımıza düzenlenen operasyonların  sadece ve sadece mesleki faaliyetlerini hedef alan kurmaca dosyalar olduğu yargılamalar sırasında tekrar tekrar ortaya çıkartılmıştır. Bugün Hizbullahçıları kendi partisinden Meclise taşıyan ve koruyan, neredeyse her türl üsuç örgütü mensubu ile boy boy fotoğrafları yayınlanan biri olarak Soylu'nun mesleğimizi, savunmayı sürekli kriminalize etmeye çalışması, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin yargı tehditlerine maruz bırakması ancak yaptığı tüm iş ve operasyonlardaki suçlarını örtme çabasının göstergesidir" ifadeleri yer aldı.

'SAVUNMA SUSMADI, SUSMAYACAK'
Açıklama, şöyle devam etti: "Bir kez daha tekrar ediyoruz ki, Kürt halkının ve HDP'nin avukatlığını yapmak; Kürt halkının ana dilini konuşmasını savunmak ve bunu mahkemelerde dile getirmek suç teşkil etmez. Gözaltında işkencelere engel olmak, kaybetme politikalarına karşı mücadele etmek suç teşkil etmez. Kadınların, LGBTİ+'ların, göçmenlerin, öğrencilerin, yoksulların haklarını savunmak; ezilen tüm halkların ve işçi sınıfının avukatlığını yapmak suç teşkil etmez. Dolayısıyla Süleyman Soylu'nun açık saldırılarından korkmuyoruz ve aşağıda imzası bulunan hukuk kurumları olarak Süleyman Soylu'nun mesleğimize yönelik bu açıklamalarından sonra olası hukuka aykırı operasyonlara karşı mücadele içinde olacağımızı şimdiden ilan ediyoruz. Kim ne derse desin, mesleğimizi halkımız için yapmaya devam edeceğiz. Savunma susmadı, susmayacak!"