20 Eylül 2024 Cuma

Soylu'dan Cumartesi Anneleri ile ilgili skandal açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumartesi Anneleri'nin eyleminin yasaklanmasına ilişkin "700. go?sterilerini yapmak istediler, izin vermedik çu?nku? artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedi." dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı'nda oturan Cumartesi Anneleri'nin, 700. hafta etkinliğine dair yasağı ve polisin saldırısını, "Artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik" diyerek savundu.
 
Eğitim Daire Başkanlığı Durmuş Yalçın Konferans Salonu'nda düzenlenen "104. Dönem Kaymakamlık Kursu Açılış Programı"nda konuşan Soylu, "Doğrudan doğruya terör örgütünün sözcülüğünü yapıyorlar, savunuyorlar, hiçbir şey yapamıyorsa eylemlerine sessiz ve tepkisiz kalıyorlar. Örgütlere bir 'poker yüzü' temin etmeye ve aslında bir meşruiyet alanı açmaya çalışıyorlar. Terör örgütleri Türkiye'de her zaman bir istismar içinde olmuştur. Kadın istismarı yaptılar, çocuk istismarı yaptılar, etnik köken istismarı yaptılar, mezhep istismarı yaptılar. Bugün terör örgütleri, bu odaklar eliyle bir başka istismar alanı peşinde koşuyorlar, anne istismarı. Yapılmak istenen çok açıktır. Annelik kavramı üzerinden bir mağduriyet oluşturup, hem teröre bir mağduriyet maskesi giydirmeye çalışıyorlar, hem de toplumu ayrıştırmaya çalışıyorlar" dedi.
 
DEVLETİN KATLİAMLARINI GİZLEMEYE ÇALIŞTI
 
21 Mart 1995 yılında gözaltına alındıktan 5 gün sonra Beykoz Buzhane Köyü Dedeler Mevkii'nde cenazesine ulaşılan Hasan Ocak'a dair de konuşan Soylu "Galatasaray Lisesi önünde toplanıyorlar. Peki bu işin aslı nedir? 1995 yılında, resmi raporlarla ve örgüt içi itiraflarla belgelenmiş, aşırı sol TKP/ML örgütü tarafından gerçekleştirilmiş bir örgüt içi infazın suçunu devlete yıkmaya çalışan bir eylem. Kayıp falan değil, gözaltına alınmış değil, örgüt infaz etmiş, bir kenara bırakmış" diye yalan ifadeler kullanarak devletin katliamlarını gizlemeye çalıştı.
 
GÖZALTINDA KAYBETMEYİ SAVUNDU
 
Soylu, "Hasan Ocak, Galatasaray Meydanı'ndaki eylemlerin başlama sebeplerinden sadece birisidir. Servis ediliyor. Çok affedersiniz, bu kişiler, Eminönü Meydanı'nda gezerken mi kayboldu? Neden her şeyi açık açık konuşmuyorlar? Hasan Ocak, TKP/ML Terör Örgütü üyesi değil miydi? Örgüt tarafından infaz edilmedi mi? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde bu konuda dava açılmadı mı? Bu davada komisyona ifade veren bir başka örgüt üyesi, bu işin örgüt içinde bir infaz olduğunu anlatmadı mı? Muhatapları bu dediklerimin detaylarını çok iyi bilirler. Bu ve bundan sonra bu eylemlere konu edilmiş kişiler, yasa dışı örgüt üyesi değiller miydi?" diyerek gözaltında kaybedilmeleri meşru göstermeye çalıştı.
 
EMİNE OCAK'IN GÖZALTINA ALINMASINI GÖRMEZDEN GELDİ
 
700. Cumartesi Anneleri eylemine saldırının doğru olduğunu savunan Soylu, "İzin vermedik, doğrudur. Çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Bu ikiyüzlü kandırmacanın son bulmasını istedik. Ne yapsaydık yani, anneliğin, terör örgütü tarafından istismar edilmesine, anneliğin teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık? Çocuklarımızı terör örgütü üyeliğine özendirip, 'İstanbul'un göbeğinde anılacaksınız' diye teşvik etmelerine, anneleri gözü yaşlı bir şekilde evlat yolu gözler halde bırakmalarına göz mü yumsaydık?" diyerek 80 yaşındaki Emine Ocak'ın gözaltına alınmasını görmezden geldi.
 
Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Anne, devlet, millet gibi kavramları, yıllarca bunların düşmanlığını yapmış terör örgütlerine ve onların çağrısıyla toplanan payandalarına istismar ettirmeyiz. Bu millet yüz yıl önce bunların ağababalarına bu ülkeyi teslim etmemişti, bugün onların paçozlarına da teslim etmez, bunu herkes böyle bilsin."
 
ERDOĞAN 2011'DE CUMARTESİ ANNELERİ İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
 
Tayyip Erdoğan, 2011 yılında Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisinde Cumartesi Anneleri'ni kabul etmişti. Yaklaşık 2 saat süren görüşmeye kayıp Cemil Kırbayır'ın annesi 103 yaşındaki Berfo Kırbayır, kayıp Hayrettin Eren'in yakını Elmas Eren, kayıp Kasım Alpsoy'un yakını Erdoğan Alpsoy, kayıp Abdurrahman Coşkun'un yakını Hediye Coşkun, Rıdvan Karakoç'un yakını Hasan Karakoç, kayıp Hasan Ocak'ın yakını Hüseyin Ocak, Hüseyin Taşkaya'nın yakını Serpil Taşkaya, İsmail Şahin'in yakını Kiraz Şahin, kayıp Nurettin Yedigöl'ün yakını Zeycan Yedigöl, Tolga Ceylan'ın yakını Kadriye Ceylan, Murat Yıldız'ın yakını Hanife Yıldız ve kayıp Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun katılmıştı.
 
Görüşme sonrasında Meclis kürsüsünde konuşan AKP'li Bekir Bozdağ, "İlk defa bir başbakan yavrularını kaybeden anaları huzuruna kabul ediyor, onların dertlerini dinliyor, 'ben bu işe sahip çıkacağım' diyor" demişti.