23 Eylül 2024 Pazartesi

Solparti adayı Özdemir: Hamburg'da en büyük sorun konut sorunu

Hamburg'da pazar günü yapılacak olan eyalet seçimlerinde AGİF'in de desteklediği Solparti (Die Linke) birinci sıra adayı Cansu Özdemir "Hamburg'da en büyük sorun konut sorunudur" dedi.

Almanya'nın Hamburg kentinde Pazar günü yapılacak eyalet seçimlerinde AGİF'in de desteklediği Hamburg Solparti (Die Linke) birinci sıra adayı Cansu Özdemir, seçimin temel gündemlerini Artı Gerçek'e anlattı.

Özdemir, "Hamburg'da güçlü sol bir gelenek ve güçlü bir antifaşist kesim dayanışması var. Bunu bugün de Hanau için sokağa çıktığımızda gördük. Benim seçim kampanyam benim şahsımda iyi gitti. Çünkü benim partim Rojava'ya yönelik saldırı olduğunda şöyle bir mesaj vermek istedi: 'Bakın tüm dünya Kürtlere karşı olabilir. Alman devleti Türk devleti ile işbirliği yapabilir. Fakat Kürt kadınları Orta Doğu'da IŞİD'e karşı savaşıyorsa biz de listemizin başına genç Kürt kadını koyacağız. Almanya'da ırkçılar güçleniyorsa, faşizm artıyorsa biz onlara inat göçmen kökenli bir kadını liste başına koyacağız.' Bu mesajın şu anda bir etkisi var. Tarihte ilk defa Hamburg seçimlerinde göçmen kökenli bir kadın belediye başkanları ile yarışıyor" dedi.

HAMBURG'DA EN BÜYÜK SORUN KONUT SORUNU
Hamburg'un en büyük sorununun konut sorunu olduğunu belirten  Özdemir, "2000'den 2011 yılına kadar neredeyse on yıl boyunca sosyal konutlar yapılmadı. Hamburg gerçekten her geçen gün büyüyor. Üniversite okumak için öğrenciler geliyor. Son yıllarda mülteciler geldi. Nüfusu birkaç yıl sonra iki milyonu aşabilir. Bundan dolayı sosyal demokratlardan oluşan hükümet 2011 yılında konutların yüzde 3'ünün sosyal konutlardan oluşması için bir program yaptı. Sosyal konutlar devlet tarafından yapılacak diğerleri özel yapılacak. Ancak bir başka sorun sosyal konutların sayısının yüz binden yetmiş bine düşmüş olması. Fakat Hamburg'un neredeyse yüzde 45'i sosyal konuta ihtiyaç duyuyor. Çünkü artan kiraları ödeyemiyorlar" diye kaydetti.

Sol Parti'nin iki talebinin olduğunu söyleyen Özdemir, "Birincisi Berlin'de 2 hafta önce kiraları sınırlandırmak için yeni bir karar meclisten geçti. Biz bunu Hamburg için de istiyoruz. Bu yasa gereğince kiralar 5 yıl boyunca dondurulacak. Çok aşırı yüksek olan kiralar da dondurulmayacak onlarında kirası düşürülecek. Kiracılar yıllarca ödedikleri fazla kirayı geri alacaklar. İkinci talebimiz ise sosyal konutların sayısını arttırmak. Yüzde elli olmasını istiyoruz. İnsanlar burada ev bulamıyor, kirasını ödeyemiyor. Özellikle Hamburg'da sadece dar gelirliler bu sorunu yaşamıyor. İyi para kazanan insanlar da artık kiralarını ödeyemiyor. Çünkü maaşın neredeyse yüzde 60'ı kiraya gidiyor. Bunun yanı sıra Hamburg'da 2000'e yakın evsiz insan var. Geçtiğimiz yıl sadece bir buçuk ay içinde 6 insan sokakta öldü. İlk hedefimiz de bu ana sorunu çözmek var" ifadelerini kullandı.