23 Eylül 2024 Pazartesi

Sokak köpeklerini hedef alan şiddet olaylarındaki artışa dikkat çekildi

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, sokak köpeklerine yönelik artış gösteren nefret eylemleriyle ilgili basın toplantısı düzenlendi. Delegasyon üyeleri, sokak köpekleri için linç kampanyasına son verilmesi talebi ile kamuoyuna sağduyu çağrısında bulundu.
Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında, 4 Ocak'ta Kayseri'de bir çocuğun ölümünün ardından artış gösteren, sokak köpeklerine yönelik linç eylemlerine dikkat çekti.
 
Delegasyon üyesi Elif Ertürk, "Bazı basın kuruluşlarının ve toplumun bazı kesimlerinin ifadelerinin aksine, sokak köpekleri katil değildir, insan yemezler. İnsanların aksine, taammüden ya da planlayarak yaşam hakkına ya da beden dokunulmazlığına kastetmezler. Sokak hayvanlarının tümünün şehirlerdeki varlığının tehdit altında olduğu şu günlerde, bu tarz haberler, yaklaşan felaketlere kamu nezdinde meşru zemin yaratmaktadır" diye konuştu. Ertürk, "Biz, hayvanlarla ortak yaşam alanlarımız olan sokaklarda, hayvanlarla uyum içerisinde birlikte yaşama kültürünü bitirmek isteyen, sokak hayvanlarının akıbetini tamamen kamu erkinin eline bırakan ve olumlayan habercilik anlayışından da uygulamalarından da oldukça endişeliyiz" dedi.
 
Kayseri'de yaşanan olayla ilgili konuşan, Burak Özgüner ise "Kayseri'de yaşanan ölümdeki iddiaların aksine, suç ya da hata sokak köpeklerinin değil; bölgeyi âdeta köpek yığınağına çeviren belediye yöneticilerinindir. Valiliğin 'tüm sorumlular cezalandırılacaktır' açıklamasını unutmadık. Mevzuata göre sorumluluğu ve yükümlülüğü bulunan kamu görevlileri değil, sokak köpekleri cezalandırılmıştır" şeklinde konuştu.
 
TBMM gündemine gelecek olan yasa tasarısına değinen Özgüner, "Taleplerimiz sadece not alındı, yasama sürecine aktif katılımımız konusundaki taleplerimiz ısrarla yok sayılıyor. Hayvanların hakları için sokaklarda, mahallelerde, adliyelerde, kısacası tüm kamusal ve özel alanlarda mücadele veren STK'lerin dışarıda bırakıldığı bir yasama çalışmasından, sokak hayvanları için sadece sürgün, esaret ve ölüm çıkacaktır" diye belirtti.
 
YAŞATMAYA DEĞİL ÖLDÜRMEYE YÖNELİK DEVLET POLİTİKASI
 
Sokak köpeklerine yönelik şiddeti hukuken değerlendiren Avukat Barış Karlı ise "Sokak hayvanlarına yönelik linç eylemleri, hem Hayvanları Koruma Kanunu'nun 6. maddesine aykırıdır hem de yaşam hakkı ihlalidir. Hakkında şeffaf bir soruşturma yürütülmemiş ve maddi gerçeğe ulaşılmamış münferit bir olay nedeniyle tüm köpekleri yok etme girişimi ceza hukukunun temel prensiplerinden suçta ve cezada şahsilik prensibine aykırıdır. Sokak köpeklerinden korkmak, kimseye onları yok etme hakkı vermez. Medyanın sokak köpeklerine yönelik nefret söylemleri, hukuka aykırı eylemlere ve 6. maddenin ortadan kaldırılması girişimlerine meşru bir zemin yaratma çabasından ibarettir ve kabul edilemez" dedi.
 
Karlı sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de sokak köpeği problemi yoktur, görevini yapmayan kamu görevlisi problemi vardır, görevini yapmayan kamu görevlisinin yargılanması için soruşturma izni verilmemesi problemi vardır, görevini yapmayan kamu görevlilerini denetleyecek ve onlara yaptırım uygulayacak mekanizmayı oluşturmayan kanun koyucu problemi vardır, yaşatmaya değil öldürmeye yönelik devlet politikası problemi vardır."