6 Ekim 2024 Pazar

Sokağa çıkma yasağı doğa talanına engel değil 

Pandemi yasaklarını fırsata çeviren şirketler rant ve doğa düşmanı iktidarın politikalarıyla doğayı talan etmeyi sürdürüyor. Arguvan'da yapılmak istenen madenciliğe yönelik sondaj çalışmaları köylülerin itirazı sonucu durdu ancak sokağa çıkma yasağında yeniden başladı. Üstelik köylülere yalan beyanlarda bulunan şirketin Arguvan ilçesinde yaklaşık 200 sondaj yapacağı da ortaya çıktı. 

Malatya'nın Arguvan ilçesine bağlı Şotik köyünde MTA tarafından geçen yılın Ağustos ayında başlayan ve köylülerin tepkisi sonucu duran kömür madenciliğine yönelik sondaj çalışmaları, pandemi ile mücadele adı altında ilan edilen sokağa çıkma yasağında yeniden başladı. 

Aşağıkonak sulama barajı yanı başında sondaj çalışmaları başlar başlamaz köylüler itiraz etti ve çalışmaların durması için mücadeleye başladı. Tarım arazisi olan bölgede köylüler geçimini tarımdan karşılıyor. 

Köylülere hiçbir açıklama yapılmadan, jandarma eşliğinde çalışmalar başladı. İtiraz eden köylülere ise ceza kesildi. Tepkilerin büyümesi üzerine şirket, sondaj çalışmalarına ara vermiş ancak pandemi yasaklarını fırsat bilen şirket iktidardan aldığı güçle sokağa çıkma yasaklarında yeniden çalışmalara başladı. 

ARGUVAN İLÇESİNE YAKLAŞIK 200 SONDAJ YAPILACAK
Bu çalışmaları durdurmak için kurulan Malatya Çevre Platformu sözcüsü Halit Seyfi Yücel'in Duvar'a verdiği bilgiye göre, şirket ilk etapta kömür madeni arama çalışması olduğunu açıkladı. Maden çalışma raporlarını inceleyen Yücel, "Daha sonra çeşitli madenlerin araması ve yeraltı durum tespiti denildi. Bizim araştırmalarımıza göre, burada dördüncü grup değerli metalik madenler aranıyor. Şotik köyü Kurugöl mezrası için bir ay önce yayınlanan ÇED raporunda ise açık kömür ve patlamalı kömür madenciliğinin yapılacağı ifade ediliyor. Fakat aynı raporun içinde yer alan çizimde havuz projesi de var. Kömür madeninde havuzun ne işi var?" diye sordu.

Yücel, kömür arama çalışması olarak gösterilen çalışmaların aslında altın arama çalışması olduğunu söyledi. Yapılanı köylüye, tarıma ihanet olarak nitelendiren Yücel, ayrıca baraj sahası dahil olmak üzere Arguvan ilçesinde yaklaşık 200 sondaj yapılacağını ve bu çalışmaların ne şekilde gerçekleştirileceğine dair ilçe sakinlerine bilgi verilmediğini de iddia etti.