22 Eylül 2024 Pazar

SKB'den Sarah Everard eylemi: Öfkeliyiz

SKB, Kuzey Londra'da bir polis tarafından kaçırıldıktan sonra katledilip cansız bedeni ormanlık alana atılan Sarah Everard için eylem yaptı.

Bir polis tarafından kaçırıldıktan sonra katledilip cansız bedeni ormanlık alana atılan Sarah Everard için İngiltere'nin birçok kentinde yasaklama girişimine rağmen kadınlar sokaklara çıktı. 

Polisin eylemlere yasaklaması ve eylemcilere 10 bin pound para cezası verileceği tehdidi üzerine #Reclaimingthesestreets adlı grup eylemlerini iptal ettiklerini açıkladılar.

Bir çok bölgede eylemlerin iptal edilmesinin ardından Londra'da faaliyetlerini sürdüren Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) bir çağrı yaparak kadınları Kuzey Londra'da toplanmaya çağırdı.

SKB'nin yanı sıra Britanya Alevi Federasyonu'ndan kadınların da katıldığı eylemde okunan SKB imzalı açıklamada "Öfkeliyiz, Sarah'nın öldürülmesinin ardından polis teşkilatının kadınlara geç saatlerde sokağa çıkmayın demesinden dolayı öfkeliyiz" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Öfkeliyiz, şiddete uğrayan kadınların şiddetin sebebi olarak görüşmelerinden dolayı öfkeliyiz.

"Öfkeliyiz; kadınlara, saldırganlardan daha rahat kaçabilmeleri için spor ayakkabı giymelerini önermelerine öfkeliyiz.

"Öfkeliyiz; polisin elindeki tüm imkanları kullanarak, kadına yönelik cinayet ve şiddete karşı gerçekleşecek eylemi yasaklamalarından dolayı öfkeliyiz.

"Evet kadınlar sokaklarda güvenceye değiller, ama bunun sebebi kadınlar değil tam tersine erkek egemen kapitalist sistemdir."

Eylem boyunca sık sık "Kadına yönelik şiddete son", "Ne istiyoruz- güvenli sokaklar/ Ne zaman-şimdi" sloganları atıldı.