20 Eylül 2024 Cuma

Sivas'ta katledilenler Karşıyaka Mezarlığında anıldı

Sivas'ta katledilen 33  kişi, Karşıyaka Mezarlığındaki mezarı başında anıldı. "Zamanaşımı kararını tanımıyoruz" diyen çok sayıda kişi, katliamların hesabını soracaklarını ve gerçek sorumluların yargılanması için mücadele edeceklerini kaydetti. 

Sivas katliamının 31. yılında katledilenler Ankara'da anıldı. Çankaya ilçesindeki Dikmen’de 08:30’da buluşan Alevi kurumlarının 6 Temmuz 1993’te Sivas’taki Pir Sultan'ı anma etkinliklerinde katledilenlerin uğurlandığı yerde buluşarak başlattığı kortej, 22 kilometrelik yürüyüşün ardından Karşıyaka Mezarlığına ulaştı.

Yapılan anmada "Madımak utanç müzesi olacak" pankartı açılırken sık sık, "Sivas'ı unutma unutturma", "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Sivas Katliamının hesabını soracağız", "Sivas'ı yakanlar AKP'yi kuranlar" sloganları atıldı.

Anma katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapılmasıyla başladı.

Ardından söz alan PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, "Günlerde, haftalardır gündemimiz 2 Temmuz. 31 yıldır vazgeçmedik. 31 asır da geçse vazgeçmeyeceğiz. 33leri unutturmaya çalışıyorsunuz biliyoruz, katliamı aklamaya çalışıyorsunuz biliyoruz. Kararlıyız, kararlığı olduğumuzu da her fırsatta ifade etmeye devam edeceğiz. Bu davanın insanlık davası olduğunu çoktan deklare ettik. Bu dava insanlık davasıyla, insanlık var olduğu sürece bu dava sürecek. Herkesin eşit ve bir arada yaşayabildiği, özgür bir ortamı yaratıncaya kadar bu dava devam edecek. Bugün ki siyasal iktidar gücünü Madımak'tan aldı. Unuttukları bir şey var, biz de gücümüzü oradan alıyoruz. Onlar 30. Yılında ‘zamanaşımı' dediler, biz ise ‘zamanaşımı olmaz, bu bir insanlık suçudur' dedik. 10 Ekim için de zamanaşımı kararı verdiler. Bu adaleti sağlayamazsak, Sivas'ın hesabını soramazsak 10 Ekim'i de soramayacağız, ondan sonra gelecekleri de. Cumhuriyet tarihi boyunca, Koçgiri'den Zini Gediği'ne, Çorum'a, Maraş'a kadar, bugüne gelinceye kadar yaşadığımız. Bütün katliamların sorumluları belli, onlara kol kanat gerenler belli. Bu katliamı hazırlayan da, katliamcılara destek veren de devlettir. Biz yeniden başlıyoruz ve ilk gün olduğu gibi canlarımızı buraya uğurlarken yürüdüğümüz mesafeyi, yaklaşık 20 km'yi yürüdük. Dağları da aşarız. Mutlaka hesabını sorarız."

ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan ise "Bu dava bir insanlık davasıdır. Bu katliamı yapanları belli. Onlarca katliamın hesabını sormak için herkesin huzurunda söz veriyoruz. Unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, "Onların ellerinde bir utanç kaldı. Bizim elimizde ise unutmamak, unutturmamak var" diye ekledi.

Yapılan konuşmalar ardından mezarlara karanfiller bırakılarak anmaya son verildi.