24 Eylül 2024 Salı

Sisi ve Hafter'den 8 Haziran'da ateşkes çağrısı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 'Kahire Bildirgesi' ismiyle yaptığı açıklamada, Libya'ya yönelik yeni bir siyasi girişim başlattıklarını ve 8 Haziran'da ülke genelinde ateşkes çağrısı yaptıklarını bildirdi.

Libya'da çatışmalar şiddetlenirken, siyasi alanda da yeni gelişmeler yaşanıyor. Libya Ulusal Ordusu lideri General Halife Hafter ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi arasında gerekleşti. Görüşmeye Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih de katıldı. 

Türkiye'nin askeri ve siyasi olarak arkasında yer aldığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti başkanı Fayez es Serrac ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 4 Haziran'da bir araya gelmiş, Hafter'e hiçbir koşulda müzakere olanağı tanınmayacağını açıklamışlardı.

'KAHİRE BİLDİRGESİ'
Ortak düzenlenen basın toplantısında görüşmede Cenevre müzakerelerine devam etme çağrısının yenilenmesi, Libya'dan Türk devleti ve çeteleri başta olmak üzere yabancı güçlerin çıkarılması ve silahların LUO'ya teslim edilmesinin ele alındığı belirtildi.

Sisi'nin açıkladığı Kahire Bildirgesi, Libya krizini siyasi anlamda çözme çabalarına saygı gösterilmesi ve BM'nin Libya Destek Misyonu'nun himayesinde gerçekleşen 5+5 ateşkes görüşmelerinin tamamlanmasının yanı sıra ülkede siyasi süreci düzenleyen anayasa çalışmalarının başlatılması ve adil seçim yapılması gibi konuları kapsıyor. 

Sisi "Hafter ve Salih ile Libya'daki çatışmayı sona erdirmek için siyasi bir girişimde bulunma konusunda fikir birliğine vardık. Bu girişim kapsamında 8 Haziran itibarıyla tüm Libya genelinde ateşkes çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Halife Hafter ise Sisi'nin Libya'daki krizi çözme girişimine verdiği desteği teyit ederken, Libya'yı güvenli hale getirmek için uluslararası destek almayı umduklarını kaydetti.

TOBRUK TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEN 'BİR BAŞKAN İKİ YARDIMCI' ÖNERİSİ
Hafter'in siyasi müttefiği Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Salih de daha önceden teklif ettiğine benzer şekilde, Libya'da hükümetin temelini oluşturan Başkanlık Konseyi isimli yapıda "bir başkan ve iki yardımcısının belirlenmesinin" yanı sıra "bir buçuk yıl süreyle bir geçiş döneminin" yapılmasını öngördüklerini söyledi.