20 Eylül 2024 Cuma

Sinan Ateş davası bugün görülecek

Ankara'da Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Ankara'da Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün görülecek. Sinan Ateş'in MHP ve Ülkü Ocakları tarafından kaleminin kırıldığını anlatan Ayşe Ateş'in 17 sayfalık ifadesinden sadece "Olay tarihinde öldürülen Sinan Ateş'in eşi olduğunu, olayın bütün yönleriyle araştırılmasını talep ettiği, eşinin öldürenlerden şikayetçi olduğunu beyan ettiği anlaşılmaktadır" ifadelerine yer verildi. Faşist Bahçeli duruşmaya MHP'nin  katılacağını duyururken daha sonra avukatların katılacağını belirtti ve davayla ilişkilendirilmemeleri yönünde tehditte bulundu.

Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün Sincan Hapishanesi'nde başlayacak. Ateş'in 30 Aralık 2022'de Ankara Çukurambar'da öldürülmesinin ardından başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan 145 sayfalık iddianame Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTEMİ
İddianamede, tetikçi Eray Özyağcı ile onu olay yerine getiren ve kaçıran Vedat Balkaya ve Suat Kurt hakkında "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Sanıklardan "silahlı eylemi organize ettiği" iddia edilen Doğukan Çep ve şüpheli Ülkü Ocakları eski yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın ise "suça azmettiren olarak maktule yönelik toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Sanıklardan Zekeriya Asarlaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Askın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çaglar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay, Mustafa Ensar Aykal'ın "iştirak halinde işlenen suça yardım eden fail olarak maktule yönelik toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme" suçundan hapis cezası isteniyor.

AYŞE ATEŞ'İN MHP VE ÜLKÜ OCAKLARINI İŞARET ETTİĞİ SÖZLERİ İDDİANAMEDE YER ALMADI
22 kişinin yargılandığı iddianamede, Sinan Ateş'in öldürülmesinden MHP ve Ülkü Ocakları'nın sorumlu olduğunu söyleyen Ateş'in evli olduğu Ayşe Ateş'in ifadesi yer almadı. Ayşe Ateş'in 17 sayfalık ifadesinden iddianamede sadece "Olay tarihinde öldürülen Sinan Ateş'in eşi olduğunu, olayın bütün yönleriyle araştırılmasını talep ettiği, eşinin öldürülmesi olayını gerçekleştiren tüm şüphelilerden davacı ve şikayetçi olduğunu beyan ettiği anlaşılmaktadır" bölümüne yer verildi.

Öte yandan, Ayşe Ateş savcılık ifadesinde, Sinan Ateş'in ardından Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı'na yeni atama yapıldığını ve yeni yönetimdeki isimlerin Sinan Ateş hakkında "FETÖ'cü", "ihanet ateşi" gibi sosyal medya paylaşımları yaptığını belirtti. Sinan Ateş hayattayken kendisine Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'ın kontrolünde olan ve genel başkan yardımcısı olarak görev yapan Kadir Ensar Ejder isimli şahıs tarafından yönetilen Orhun Haber isimli internet haber sitesinde 4 Mart 2022'de "Bir ihanet ateşi" başlıklı haberin yapıldığını söylediğini belirten Ayşe Ateş, yine bu haber sitesinin Sinan Ateş hakkında yapmış olduğu benzer haberleri gerçekte o dönemin Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım tarafından yapıldığını söylemişti.

Ayşe Ateş savcılık ifadesinde, davanın iddianamesinde azmettirici olarak belirtilen Tolgahan Demirbaş'ın, Sinan Ateş'in arkadaşı Haluk Türk'e giderek kendisinin "Ahmet Yiğit Yıldırım ve Olcay Kılavuz tarafından elçi" olarak gönderildiğini söylediğini aktararak şu bilgileri verdi: "Bu şahıs eşimin arkadaşına 'Sinan Ateş'in yanında durma abi, Ocak onun kalemini kırdı, sen de zarar görme' demiş. Haluk Türk bunu eşime söylemiş, eşim de bana söylemişti. Tolgahan Demirbaş isimli şahsın kendisinin yanına gelerek eşim hakkında söyledikleri dışında eşim tarafından kendisine karşı gerçekleştirilen tehditlerle ilgili paylaşımlarda bulunmuş olabileceğini düşünüyorum. Dosya şüphelisi Tolgahan Demirbaş'ın Haluk Türk'e eşimin öldürülmesi kararı alındığını kimlerin söylediğini, şahsın kendisine başka neler anlattığını ve rahmetli eşime karşı gerçekleştirilen tehditlerle ilgili olarak varsa sahip olduğu bilgileri anlatması hususunda Haluk Türk'ün ifadesine başvurulmasını talep ediyorum."

KAYBOLAN TUTANAK
Ayşe Ateş, Sinan Ateş'in suikasttan birkaç ay önce kendisine "Olcay Kılavuz ve Ahmet Yiğit Yıldırım beni öldürmek için kiralık katil arıyor" dediğini de aktarmıştı. Sinan Ateş'in öldürülmesinin azmettirici Tolgahan Demirbaş, dönemin MHP Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde saklanmış ve burada gözaltına alınmıştı. Kılavuz, Ateş cinayeti sonrası kendi evinde saklanan Demirbaş'ı polise vermemek için direnmiş, ancak Demirbaş'ın MHP milletvekili Kılavuz'un evinden gözaltına alındığına dair tutanak kaybolmuştu.

Ayşe Ateş'in şikayeti sonrası Kılavuz'la ilgili işlem yapılırken Kılavuz'un olay tarihinde milletvekili olduğu gerekçesiyle dosya parlamenter soruşturma bürosuna iletildi. Cinayette ismi sık sık geçen Olcay Kılavuz, Sinan Ateş cinayeti için, "Her şeyden evvel böyle şerefsiz bir olayın içerisinde bulunacak kadar şerefsiz biri değilim" diyerek kendini savundu. Kılavuz bir TV kanalında bu açıklamayı yapmasının ardından, MHP Meclis Danışmanlığı görevinden alındı.

Sinan Ateş öldürüldükten bir gün sonra şüpheli Tolgahan Demirbaş'ın savcılık talimatıyla arama yapılan aracında 7 adet kovan, 34 adet fişek, 1 adet tabanca, tabancaya takılı bir adet şarjör bulunduğu ortaya çıkmıştı. Tutuklu sanıklardan eski Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel ve Tolgahan Demirbaş'ın ifadeleri de birbiriyle çelişiyor.

MHP 'SANIK' YA DA 'MÜDAFİ DEĞİL' AMA AVUKATLARI DURUŞMAYA KATILACAK!
2023 genel seçimlerinde CHP ve Kılıçdaroğlu’nun MHP’deki kanlı iç hesaplaşmayı bir siyasal teşhir konusu haline getirmesinin ardından geniş kamuoyu ülkücü faşist MHP’nin unutturulmaya çalışılan gerçek yüzünü bir kez daha gördü. MHP suçüstü durumunu örtmek için bir yandan siyasi cinayetle ilişkisi olmadığını söylerken diğer yandan konuyu gündeme getiren herkesi tehdit etti. Faşist MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise 12 Haziran'da "MHP, 1 Temmuz'daki duruşmada mutlaka hazır olacak" açıklamasını yaparken, duruşmaya günler kala duruşmaya sadece avukatlarının katılacağını söyledi. Bahçeli, Sinan Ateş cinayeti ile MHP ve Ülkü Ocaklarını ilişkilendirenleri de tehdit etmeyi sürdürdü.

Bahçeli'nin açıklamasına tepki gösteren Ayşe Ateş, "MHP, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in katline ilişkin görülecek siyasi cinayet davasına avukatları düzeyinde katılacakmış. Peki, neden? Müşteki değiller. Sanık olmadıklarını da tekrar tekrar ifade ettiler. Eminim ki kamuoyu da benimle aynı soruyu soruyordur: O halde ne işiniz var Sincan'da" demişti.

Cinayete ilişkin 22 tutuklu sanık hakkında dava açılırken aralarında polislerin de bulunduğu 17 şüphelinin dosyası ayrıldı. Dosyası ayrılanların arasında, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Ömer Şanlı, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç, Ülkü Ocakları Ankara İl Başkan Yardımcısı Suat Yılmazzobu, Çubuk Ülkü Ocakları eski Başkanı Gürsel Horat, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde komiser olarak görev yapan Talha Atalay ve eski MHP Mersin Milletvekili ve Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı olan Olcay Kılavuz da bulunuyor.