20 Eylül 2024 Cuma

SGDF Eşbaşkanları Berfin Polat ve Müslüm Koyun oldu

SGDF'nin 11. genel kurulunda yeni dönemin eşbaşkanları Berfin Polat ve Müslüm Koyun seçildi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun "Tarihimizle buradayız, gençliğin gücüyle geliyoruz" şiarıyla örgütlediği 11. Genel Kurulu; gençlik örgütleri, Suruç Aileleri İnisiyatifi ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş'ın katılımıyla İnşa Kültür Evi'nde gerçekleşti.

Genel kurul, divan seçimi ile Suruç katliamında katledilen 33 düş yolcusu şahsında devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.

TUNCER: YILMADAN BULUŞAN İRADEYİ SELAMLIYORUM
Açılış konuşmasını gerçekleştiren 10. dönem eşbaşkanı Yaren Tuncer, "Emekçi halkın işsizliği, sefaleti, kadın cinsinin kırımdan geçirildiği, yaşam tarzı özgürlüğüne saldırıların yoğunlaştığı; gençlerin tüm baskı ve zora rağmen en dinamik kuvvet olmaya devam ettiği bir dönemi yaşadık. Saldırılar artık sadece devrimcilere değil, toplumun en geniş kesimlerine ulaşmış durumda. Ama tüm bunların işe yaramadığı burada yeni görevlerle buluşmak için yana yana gelen genç iradelerle gösteriliyor. Buradaki yüzler bunu kanıtlıyor; eskiyi yıkma ve yeniyi kurma ihtiyacına işaret ediyor. Bugün burada her zora rağmen yılmadan buluşan iradeyi selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

'PİRSUS ÖLÜMSÜZLERİMİZİN KÜLLERİNDEN FİLİZLENDİK'
Sosyalist yurtsever gençlik adına yapılan konuşmada, "Biz sosyalist yurtseverler Kürdistan'da Pirsûs ölümsüzlerimizin küllerinden filizlendik. Gücümüzü Pirsûs'un birleşik mücadele köprüsünden alıyoruz. Bu güçle işgalci devletin çürütme, asimilasyon, cinsiyetçi, kayyumcu politikalarına karşı göğüs göğse mücadele ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Sömürgeci rejimin saldırılarının hızla devam ettiği ifade edilen konuşmada, tutuklama, kayyum ve özel savaş politikalarına dikkat çekildi. Hakkari'deki kayyum darbesine dikkat çekilen konuşmada, "Kürdistan kentleri, kent yoksulları, gençliği bağrında serhıldan biriktiriyor. Bugün sokaklarda kayyuma, tecride, işgale, yoksulluğa, gençliğe dönük özel savaş politikalarına karşı örgütleniyoruz" denildi.

Sinevizyon gösteriminin ardından konuşmalarla genel kurul devam etti.

BUDAK: GENÇLİK VARSA UMUT VAR
Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Suruç şehidi Vatan Budak'ın babası Murat Budak söz alarak, "33'ler bizim onurumuzdur, burada fiziksel olarak bulunamasalar da bu mücadele yolunda bizimleler. Bize düşen de onların bize bıraktığı onuru taşıyabilmektir, bunu taşıyabilmek için yan yana gelen 11. Genel Kurul'u selamlıyorum. Katliamın ardından sosyalist gençlik bize umut ve direnç oldu, hepiniz Vatan oldunuz. Gençlik varsa umut vardır, umut dimdik ayakta" dedi.

GENÇLİK ÖRGÜTLERİ GENEL KURULU SELAMLADI
Genel kurula katılan gençlik örgütleri; DEM Parti Gençlik Meclisi, EHP Gençliği, Öğrenci Dayanışması, İstanbul Özgür Öğrenci Meclisi, Gençlik Komünleri ve HDK Gençlik Meclisi de söz alarak genel kurulu selamladı. Öğrenci Faaliyeti, Öğrenci Kolektifleri, Öğrenci İnisiyatifi ve Özgürlükçü Gençlik kurula mesaj gönderdi.

Avrupa'da faaliyet yürüten gençlik örgütleri Young Struggle, ZORA, Pride Rebellion ve İnternationale Jugend videolar yoluyla dayanışma mesajlarını iletti. Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutsak edilen SGDF MYK üyesi Sinem Çelebi'nin hapishaneden gelen mesajı okundu. Konuşmalar ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş'ın sözü ile tamamlandı.

'ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREV GENÇLİĞİN MÜCADELESİNİ BÜYÜTMEK'
Emekçi Hareket Partisi (EHP) Gençliği adına yapılan konuşmada, iktidarın meşruiyetini kaybettiğine dikkat çekilerek, "Bizim üzerimize düşen görev gençliğin mücadelesini büyütmek ve siyasetini her yere yaymaktır" denildi.

Öğrenci Dayanışması adına yapılan konuşmada, "Neoliberalizmin bireyciliği kutsadığı bir dönemde örgütlü mücadeleyi büyütmek gerçekten meşakkatli bir iş ancak bir o kadar da gerekli" ifadeleri kullanıldı.

'GENÇLİK MÜCADELESİ ÖNCÜ OLMAYA DEVAM EDİYOR'
İstanbul Özgür Öğrenci Meclisi adına yapılan konuşmada, Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu'da faşist ve sömürgeci güçlerin savaşta ısrar ettiği kaydedilerek, bu zihniyete karşı mücadele edenlerin de hep var olduğu vurgulandı. Konuşmada, "Gençlik mücadelesi Gezi'den Rojava'ya öncü olmaya devam ediyor" dendi.

Öğrenci Faaliyeti adına yapılan konuşmada, iktidarın her alanda gençliğe yönelik büyük bir baskısı olduğu kaydedilerek, "Artan faşist saldırılara karşı kampüslerde, sokaklarda, meydanlarda bir arada bulunmanın kendisini kıymetli buluyoruz" denildi.

'YENİ ALANLAR AÇMALIYIZ'
Gençlik Komünleri adına yapılan konuşmada, devrimci gençliğin birlikte mücadele pratiğinin önemine dikkat çekilerek, yeni ekonomik program adı altında sınıf savaşında yeni bir saldırı ilan edildiği belirtildi. Konuşmada, "Emekçilere yönelik çok daha yoğun bir mülksüzleştirme saldırısıdır bu. Özellikle gençliğin bu saldırılara karşı yaratabileceği alanları birlikte tutmalı, yeni alanlar açmalıyız" denildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Gençlik Meclisi adına yapılan konuşmada, İmralı tecridi, güney Kürdistan'da yükselen savaş, derin yoksulluk, kadın kırımına karşı birleşik mücadelenin önemi vurgulandı.

GÜMÜŞTAŞ: SGDF, KENDİ VARLIĞINI SINIRLAŞTIRMADAN YÜRÜDÜ
ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, genel kurulu selamlayarak sözlerine başladı. "Boğaziçi direnişinden KYK'ya karşı eylemlere, Van, Maraş, Antakya depremlerinde halkımızın yaralarını sarmaktan Enes Kara'nın hesabını sokaklarda sormaya; Van'ı Hakkari'yi birlikte kazanmaktan, Saraçhane'den Okmeydanı'ndan birlikte yürüyüp Taksim 1 Mayısını kazanmaya, her alanda mücadelemizi yükselten gençlik örgütleri iyi ki varsınız. İyi ki mücadelemizin çok ihtiyaç duyduğu fiili meşru direnişi ve umut etmeyi, birlikte yürümeyi ve böyle tartışmaları yürütüyorsunuz" diyen Gümüştaş, SGDF'nin her daim bu zeminden beslendiğini ifade etti.

SGDF'nin bu birikimin iyi bir öğrencisi ve direngen bir gücü olduğunu belirten Gümüştaş, "Kendi varlığını mücadelemizin gelişen ihtiyaçlarının sınırı haline getirmeksizin direndi, mücadele etti, yürüdü. Çok bedeller de ödedi. Her bir bedeli bu onurlu mücadelenin bir parçasına, hepimizin güzel bir buluşma zeminine dönüştürmeyi de bildi. O yüzden bugün 'tarihimizle yürüyoruz' demekte haklılar, güçlüler ve çok önemli bir kavga mirası olarak önümüze seriyorlar bu yolu" dedi.

Ardından genel kurula gönderilen mesajlar okundu.

ÇELEBİ: KURULUMUZ MÜCADELEYİ İLERİYE TAŞIYACAKTIR
SGDF 10. dönem MYK üyesi, tutsak devrimci Sinem Çelebi'nin Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'nden gönderdiği mesajda şu ifadeler kullanıldı: "Bugün yanınızda değilim. Hapishaneler de mücadelenin başka bir cephesidir. Mücadeleyi orada büyütüyorum. Devrim ve sosyalizm kadın özgürlük mücadelemizin sesini faşist devlet terörüyle engellemeye çalışıyor. Ateş altında yürüyüşün öncü bölükleri olarak mücadeleyi her koşulda büyüttüğümüzün kanıtıdır tarihimiz. Genel kurulumuz mücadeleyi ileri taşıyacaktır, inanıyorum. 11. Genel Kurulumuzu devrimci duygularımla selamlıyorum. Zafere kadar daima."

ZORA: MÜCADELENİZ BİZE UMUT VERİYOR
Almanya'daki genç kadın örgütü ZORA'dan gönderilen mesajda, şu ifadeler kullanıldı: "Son yıllarda, devrimci, enternasyonalist gençliğe karşı Suruç katliamı gibi büyük saldırılarda, sosyalist, devrimci gençler olarak faşist devlet karşısında yenilmeyeceğinizi defalarca kanıtladınız. Burada sözlerinizi ve teorinizi pratiğe dönüştürdüğünüzü gösterdiniz, enternasyonal dayanışmayı hayata geçirmek, Rojava devrimini, kadın devrimini kendi gözlerinizle görmek için yola çıktınız ve faşizmin saldırısıyla bile durdurulmanıza izin vermediniz. Ya da Gezi ayaklanmalarında öncü bir rol üstlenerek ekoloji ve sosyal adalet mücadelelerini birleştirdiniz. Çok zor koşullar altında yürüttüğünüz mücadeleniz Almanya'da da bize çok umut veriyor, faşizmin zor koşulları altında bile gençlerin, genç kadınların ve LGBTİ+'ların bir araya gelerek kapitalizme ve patriyarkaya karşı örgütlendiğini görmek Almanya'da da mücadelemizi sürdürmek için güç veriyor!"

MYK üyelerinin sunumu ile faaliyet raporunun okunması ve yorumlanması ile genel kurula devam edildi. Faaliyet raporu üzerine yapılan tartışmalarda sosyalist gençliğin iki buçuk yılı aşkın sürede gençlik kitlelerinin sorun, talep ve özlemleriyle buluşma düzeyi değerlendirildi.

POLAT VE KOYUN EŞBAŞKAN OLARAK SEÇİLDİ
10. Dönem eşbaşkanı Okan Danacı eşbaşkanlar ve MYK üyelerinin seçimi için söz aldı, SGDF bakımından eşbaşkanlığın ne anlama geldiğini ve neden bu seçimlerin gençlik için önemli olduğuna değindi. Geçmiş dönem MYK'sının ve emeğinin selamlanması ile yeni dönem önerileri sıralandı. Yeni dönem MYK'sına Sinem Çelebi, Simay Ada Kart, Hivda Selen, Berfin Polat, Müslüm Koyun, Adnan Özcan ve Okan Danacı seçildi.

Yeni dönem MYK'sının seçilmesinin ardından 11. dönem için eşbaşkanlar, yapılan oylama sonucu Berfin Polat ve Müslüm Koyun seçildi. Genel kurul, MYK üyeleri ve eşbaşkanların konuşmaları ile devam etti.

POLAT: BURALARDA YENİ YOLLAR AÇIĞA ÇIKARDIK
SGDF Eşbaşkanı Berfin Polat, zorlu süreçleri atlattıklarını ve güçlü bir mücadele pratiği ortaya koyduklarını söyledi. "Tarihimizle buradayız" şiarına işaret eden Polat, bu sloganın ardının çok dolu olduğunu, 68'lerden bugünlere geldiklerini, Suruç şehitleri ve pek çok devrim şehidinin bu genel kurullarda yetiştiğini vurguladı.

"Buralardan devrimci gençlik köprüleri çıktı. Buralardan Kobanê inşa kampanyaları çıktı. Buralardan bizler yeni yollar, arayışlar açığa çıkardık. Güçlü devrimcilikleri buradan örgütledik" diyen Polat, kolektif bir aklı ve iradeyi bu kurullarda örgütlediklerini, SGDF'nin bu akılla vücut bulduğunu söyledi.

'BİZLER UMUDU ÖRGÜTLEYENLER DE OLDUK'
Sosyalizm mücadelesinin en önünde yer alan gençlik kuvvetlerini en ön mevzilerde yürümesi için örgütleyen bir geleneğin genç yapıcıları olduklarını söyleyen Polat, SGDF'li olmanın böyle bir önemi olduğunu vurguladı.

"Bugün tasfiyeci kuşatmanın, burjuva hegemonyanın olduğu, herkesin bu rüzgarın içinde savrulduğu, kopup gittiği, yalnızlıklar içerisinde kendini kaybettiği ve umutsuzluğa kapıldığı tüm anlarda bizler o umudu da örgütleyenler olduk" diyen Polat, SGDF'nin tarihinin özveriyle, emekle, azimle inşa edildiğini söyledi. Bu özveri ve umudun pratikle buluşarak örgütlendiği bir gerçekliğe işaret eden Polat, gençliğin devrimci iddiasını zaferle taçlandırmak zorunda olduklarını söyledi.

'DEVRİMİN YARATICILARI GENÇLİK OLACAK'
Tarihten aldıkları güçle gençliği kazanma görüş açısıyla yeni dönemi örgütlemek zorunda olduklarına işaret eden Polat, "Üniversitelerde, liselerde, mahallelerde, fabrikalarda, yürüdüğümüz her yolda daha çok emek vermeliyiz. Çünkü bir tane iddiamız var, devrimi gerçekleştirmek ve bu devrimin yaratıcıları da gençlik olacak" dedi.

KOYUN: BU TARİH ISRAR VE İNADIN TARİHİDİR
Devrim ve sosyalizm şehitlerini ve tutsaklarını selamlayarak sözlerine başlayan SGDF Eşbaşkanı Müslüm Koyun, "Tarihimizle buradayız demek hakikaten cüretli bir cümledir. Çünkü orada sorarlar, nedir bu tarih diye. Biz de altında kalmayız. Tarihimiz bizim pratiğimizdir" dedi.

Newton'un "Eğer daha uzağı görebiliyorsam bu, benden önceki devlerin omuzlarında durduğum içindir" sözlerini hatırlatan Koyun, bunun mütevazi bir cümleden ziyade tarihsel bir gerçekliğin seyrini belirlediğini ifade etti. "Bizlerin de kopuş ve sıçrayışları, toplumsal, siyasal anlamda yarattığımız bu devrimler mutlak anlamda devlerin omuzlarında bugünlere gelmiştir. İşte sırtımızı yasladığımız tarih budur. Bu yüzden yıkılmayacağız. Biz sokaklarda 'gücünüz bize yetmez' derken sadece nicelik değil, bir de bu buzdağının görünmeyen yüzüne ithaf ediyoruz. Güçlerinin bize yetmeyişinin bir diğer kanıtı bugün bütün bu faşist saldırıların karşısında burada olmak. O tarih bu tarihtir. Bu, ısrar ve inadın tarihidir" diyen Koyun, bir kişi kaldıklarında bile geri dönerek tekrardan inşa etmenin önemini vurguladı.

'İŞÇİ VE EMEKÇİNİN İKTİDARINDA BULUŞANA DEK BU MÜCADELE SÜRECEK'
"Omuzlardan omuzlara, işçinin, emekçinin iktidarında buluşana dek bu mücadele sürecek. Evet baskılar, yasaklar önümüzü kesecek ama bizim iddiamız büyüktür" diyen Koyun, hapishanelerden sokaklara her alanda devrimci üretimi sürdürdüklerini, devrimci kalabilmenin zor olduğu bir dönemde devrimci kalmayı başardıklarını vurguladı.