3 Ekim 2024 Perşembe

SES: Kıdem tazminatına dokunma

SES, iktidarın İzmir depremini fırsata çevirerek kıdem tazminatını gasp edecek torba yasayı Meclis’e sunduğunu belirtti, yasanın iptal edilmesini istedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kıdem tazminatının gasbına karşı Meclis önünde eylem yapan DİSK yönetici ve üyelerine yönelik polis saldırısını kınadı. 

"İşsizliğin azaltılması, istihdamın artırılması ve işçinin korunması" iddiasıyla "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi"’nin Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldüğünü hatırlatan SES, "Biz biliyoruz ki bu gerekçenin tam tersi bir düzenleme için İzmir depremi fırsat bilinerek harekete geçildi. Bu ve benzeri olayların yaşandığı dönemlerde devletin sermaye lehine düzenlemeler yaptığına defalarca tanık olduk" dedi.

SES, torba yasanın amacının arkasında gizlenen gerçekleri şöyle sıraladı: 
-25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için belirli süreli ve esnek çalışma getirileceğini ve belirli süreli çalışanlar için emekliliğin hayal olacağı,
-Kayıt dışı çalışmanın meşrulaştırılarak, patronlara kayıt dışı çalışma için ceza bile verilmeyeceği,
-Esnek ve güvencesiz çalışmanın kamu dahil olmak üzere tüm iş kollarında yasallaştırılacağını
-Çalışama hayatına dair tüm çözüm önerilerinin ve tasarrufların ekonomik kaynağı olarak işsizlik fonunun kullanılarak alenen yağmanın önünün açılacağıdır."

İşçinin alınterinin, emeğinin karşılığı, iş güvencesinin dayanağı olan kıdem tazminatının, deprem fırsatçılarının "rantına" çevrilmesine sessiz kalmayacaklarını vurgulayan SES Merkez Yönetim Kurulu, Meclis önünde açıklama yapmak isteyen DİSK üyelerine yönelik saldırıyı da kınadı. SES, torba yasanın derhal geri çekilmesini istedi.