6 Ekim 2024 Pazar

SES Eş Genel Başkanı Yıldırım: Arkadaşlarımızı serbest bırakın

Bugün SES üye ve yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, "Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın" dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, bu sabah saatlerinde aralarında sendikanın Eş Genel Başkanı Selma Atabey, önceki dönem Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Eski Genel Başkanlardan Bedriye Yorgun, eski MYK üyeleri Fikret Çalağan ve Belkıs Yurtsever ile Ankara SES Şube önceki dönem Eşbaşkanı Rona Temelli ve Ankara Şube Yöneticileri Erdal Turan, Ramazan Taş'ın gözaltına alınmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın yanı sıra sağlık emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Basın toplantısında konuşan SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, "Son günlerde siyaset-mafya ilişkilerinin gün yüzüne çıktığı bir dönemi yaşıyoruz. Kirli ilişkiler deşifre oldukça gündem saptırma amaçlı emek ve demokrasi güçlerine, toplumsal muhalefetin tüm bileşenlerine yönelik gözaltı operasyonları artmaya başladı" dedi.

Siyasal iktidar her sıkıştığında içerde ve dışarda yeni düşmanlar yaratarak toplumu kutuplaştırma, karşıtlaştırma siyaseti güderek ömrünü uzatmaya çalıştığını ifade eden Yıldırım, "Çağırdıklarında ifadeye rahatlıkla gidebilecek, işyerleri kurumları belli olan insanları şafak vakti baskınlarıyla gözaltına alarak demokratik faaliyetleri kriminalize etmeye çalışıyor. Bu tarz yöntemlerle ülkenin bekası için mücadele süsü verip kendi bekalarını korumaya çalışıyorlar" diye kaydetti.

1.5 yıldır süren salgın boyunca sağlık emekçileri başta olmak üzere halkın sağlığı için yeterli tedbirleri almayan iktidarın daha öncede çokça yaşadıkları gibi sağlık hakkı ve sağlık emekçilerinin haklı mücadelesinin öncülerine yöneldiğini vurgulayan Yıldırım, "Pandeminin başından itibaren sendikamız; sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hakları, gerekse de halkın yaşam ve sağlık hakkı mücadelesinde sürekli sözünü kurmuş eylemini gerçekleştirmiştir. Hazmedilmeyen tamda bu mücadeledir. Bugüne kadar 417 sağlık emekçisi ve 46 bin 446 yurttaş Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ölümleri engellemeyenler, ölümler olmasın diye mücadele edenlere yöneliyor" dedi.

SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, "Buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Sağlık emekçilerinin haklarının savunucusu olmaktan, halkın sağlık hakkı mücadelesinin neferi olmaktan bir adım geri atmayacağız. Baskılarınız, gözaltlarınız, mobinginiz, şiddetiniz karşısında boyun eğmeyeceğiz. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın" diye konuştu.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut da SES yöneticilerinin gözaltına alınmasını şiddetle kınadıklarını söyleyerek söze başladı. Covid-19 pandemisi nedeniyle en az 434 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini, 140 bin sağlık emekçisinin enfekte olduğunu, özlük haklarının zedelendiğini hatırlatan Bulut, "Mafyalar arası savaşı gündemden düşürmek için toplum sağlığı için mücadele edenleri, hakikati ifade edenleri gözaltına alıyorlar. Bizle uğraşmayı bıraksınlar, mafyayla uğraşsınlar. Bilsinler ki; biz arkadaşlarımızı teslim etmeyeceğiz. Yanınızdayız, mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

TÜRKDOĞAN: KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN VAZGEÇİN
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, gizlilik kararı nedeniyle soruşturmaya ilişkin bilgi edinemediklerini belirterek, "Bazı arkadaşlarımızın ciddi sağlık problemleri var. Biz bütün bunları ilettik talebimizde. Hızlı bir şekilde adli işlemlerin başlatılması için baskı kurmaya devam edeceğiz. Fakat şunu da ifade edeyim; bugün buradaki bu dayanışma çok anlamlı ve önemli. Hepimiz aynı şeye maruz bırakılıyoruz. Biz de diyoruz ki, 'Ey iktidar biraz bu mafya işleriyle ilgilenin, kaçakçılık suç örgütleriyle, gözaltında kayıplarla, faili meçhullerle ilgilenin. Hakkında çok ciddi iddialarla gözaltına alınan insanlarla ilgilenmiyorsunuz tam tersi halkın hakkını savunan insanlarla ilgileniyorsunuz. Bu kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçin.'" diye belirtti.

KOÇ: KABUL ETMİYORUZ
HDP Meclis Adalet Komisyon üyesi Abdullah Koç da son dönemde bir kez daha ortaya çıkan devlet-mafya ilişkisini yıllardır bildiklerini ve buna karşı mücadele ettiklerini ifade etti. Yıllardır bu ilişkilere dair işlem yapmayan yargının demokratik kitle örgütlerine yönelik operasyonunun kabul edilemez olduğu belirten Koç, "Mücadeleye hep beraber devam edeceğiz. Arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Yapılan işlen anayasaya aykırıdır" dedi. 

MERTTÜRK: MÜCADELENİN ŞAHİDİYİZ
Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk ise "Pandeminin başından beri sağlık emekçileri koruyucu ekipman alabilsin diye verdikleri mücadeleden, Kovid-19 sürecinde yaşamını yitiren arkadaşlarının mücadelesini sürdüren, mobbinge ve işten çıkarılmalara karşı verdikleri mücadeleden SES'in onurlu mücadelesine şahidiz. Muhalefete, sağlık emekçilerine ve tüm topluma yönelen bu baskıya karşı SES'in her zaman olduğu gibi yanındayız. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın" dedi.