3 Ekim 2024 Perşembe

SES Ankara Şubesi: Kentte Covid-19 vaka sayısı 2100-2500 aralığında

SES Ankara Şubesi, kentte Covid-19 vaka sayısının 2100-2500 aralığında olduğuna, vakaların okulların açılması ve mevsim değişikliğiyle birlikte son bir haftalık süreçte bir önceki haftaya göre yüzde 20–25 aralığında arttığına dikkat çekti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, "Ulusal çıkarları değil, toplum sağlığını düşünerek bizler açıklıyoruz" diyerek, Ankara'da günlük Covid-19 vaka sayısının 2100-2500 aralığında olduğuna, vakaların okulların açılması ve mevsim değişikliğiyle birlikte son bir haftalık süreçte bir önceki haftaya göre yüzde 20–25 aralığında arttığına dikkat çekti.

Sendika binasında yapılan basın açıklamasını  SES Şube Sekreteri Yüksel Delice okudu. Delice, kentte pandeminin başından beri gerçekleşen pozitif vaka sayısı 450 bin civarı olduğunu belirtti.

Ankara'da sonbahar dönemi ile birlikte artan hastane başvurularına Covid-19 vaka artışı da eklenince yatak doluluk oranınır yeniden yüzde 80–85'e yükseldiğine dikkat çeken Delice, "Yatak doluluk oranlarının yeniden kritik seviyeye yaklaşması nedeniyle hastalar evlerinde takip edilmektedir. Artan vaka nedeniyle 110 kişilik iletişim ekibi kurulmuştur. 780 filyasyon ekibi ise artan ve artık kronik olarak süren yoğun hasta sayısı ile mücadele etmektedir" dedi.

Ankara'da 935 filyasyon ekibinin olduğunu söyleyen Delice, "Eylül döneminde ekip başına 21-25 aralığında hasta sayısı düşerken, hasta sayısının düşmesi gerekçesiyle filyasyon ekip sayısı da 780'ne düşürülmüştür. Artan vaka ve filyasyon ekip sayısı düşürülmesi nedeniyle ekip başına halen 21 ile 25 hasta düşmektedir. Filyasyon ekipleri Kasım ayı ile birlikte daha zorlu şartlarda daha fazla hasta sayısı ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Bu durum filyasyon ekiplerini tükenme noktasına getirmektedir" diye kaydetti.

Sağlık emekçilerinin bu yoğun ve süreklilik hali gösteren mücadesinin Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşımı nedeniyle adeta boşa çıkarıldığını söyleyen Delice, "İktidarı ve Sağlık Bakanını bir kez daha ilimizdeki vakaları açıklama konusunda şeffaf olmaya çağırıyoruz. Artan vaka sayısının sebebi sadece maske, fiziksel mesafe, hijyen değil sorumsuzca davranarak açıklanmayan verilerdir" diye belirtti.

Delice, "Veri açıklamada ki skandal karşısında aşı müjdesi verilmesi artık sizleri kurtarmamaktadır. Sağlık hizmetleri ekonomisinde yarattığınız bataklık her geçen gün daha görünür olmaktadır. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sağlık ve yaşam hakkı riske atılırken, bir yandan da emekçiler, Anayasal hakları gasp edilerek yaratılan bataklığa mahkum edilmektedir. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak pandemi fırsatçılığına izin vermeyeceğimizi sağlık ekonomisinde yaratılan bataklığın sorumlusu olmadığımızı ve bedelini de ödemeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" diye konuştu.