6 Ekim 2024 Pazar

Serhat: Peker'in söylediklerini yıllardır anlatıyoruz, adalet mücadelemiz sürecek

'94 yılında katledilen Behçet Cantürk'ün avukatı Medet Serhat'ın oğlu Rumet Serhat ETHA'ya konuştu. Peker'in açıklamalarının yeni olmadığını, olayın mağdurları olarak bunları yıllardır dile getirdiklerini hatırlattı. Serhat, "Adalet mücadelemiz sürecek. Sadece babasını, çocuğunu kaybeden Kürtler değil tüm Türkiye mağdur durumda" dedi.

Çete lideri Sedat Peker, 1990'lı yıllar karanlığında Kürt iş insanlarının katliam talimatını Mehmet Ağar'ın verdiğini söyledi. Peker, Savaş Buldan ve Behçet Cantürk'ün bu talimatla katledildiğini belirtti.

Ancak Peker'den yıllar önce 2011 yılında özel harekat polisi Ayhan Çarkın'ın "vicdanım rahatsız" diyerek yaptığı itiraflarda; Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken'in yönlendirmesiyle çok sayıda ismin gözaltına alınıp katledildiğini detaylarıyla aktarmıştı. Çarkın, bu katliamların devletin bilgisi ve oluruyla gerçekleştiğini, nasıl korunduklarını ve cezasızlıkla ödüllendirildiklerinin altını çizmişti.

Öldürülecek 67 Kürt iş insanı listesinin ilk sıralarında Behçet Cantürk'ün ismi vardı. Cantürk, 14 Ocak 1994'te Fenerbahçe Orduevi'nden şoförüyle birlikte kaçırıldı, katledilmiş bedenleri ertesi gün Sapanca yakınlarında bulundu. Behçet Cantürk'ün yakın arkadaşı Medet Serhat aynı zamanda avukatıydı da. Kürt avukat Medet Serhat, 12 Kasım 1994'te Bostancı'daki evinin yakınlarında kurşunlanarak katledildi.

Konuya ilişkin görülen ve aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın da bulunduğu sanıkların yargılandığı davada İstinaf Mahkemesi beraat kararını Nisan ayının başında bozdu. Böylelikle Ağar ve diğer sanıkları yeniden yargılanmasının önü açıldı.

Yıllardır sorumluların yargılanması için mücadele eden Medet Serhat'ın oğlu Rumet Serhat ETHA'ya konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Bizim için yeni bir şey yok" diyen Serhat, çünkü olayın mağdurlarının açıklanan isimleri yıllardır bildiriğini ve yıllardır dile getirdiklerini hatırlattı.

Serhat, "Türkiye'de siyasi davalarda kararlar daima siyasi olmuştur. Siyasi kararlar talimatla veriliyor. Peker söyledi, bağlantısı varmış da mahkeme sonuçları değişecek gibi bir şey çıktı. Ama Peker'den önce Ayhan Çarkın inisiyatif alıp itiraflara kendi başladı" dedi.

Mahkeme süreçlerinde yaşanan hukuksuzlukları hatırlatan Serhat, "Benim katıldığım bir oturumda mesela, mahkeme heyeti mesajla çağrıldı duruşmaya,  Tansu Çiller'in tekrar aranmasına, danışmanına mesaj atılmasına karar verildi. Tebligat bile göndermiyorlar mesajla bildirecekler" ifadesini kullandı.

Yıllardır mücadele ettiklerini dolayısıyla kendileri bakımından pek bir şey değişmediğini söyleyen Serhat, "Ben kendi adıma değil bütün mağdurlar adına adalet istiyorum. Bu mağdurlar sadece babasını, eşini kaybetmiş Kürtler değil, gerçekten tüm ülkenin insanları mağdur. Adaletin sağlanmadığı bir yerde kimse başını yastığa güvenle koyamaz" dedi.