23 Eylül 2024 Pazartesi

Şengal halkı Merwan Bedel'i zılgıtlarla uğurladı

Türk devletinin SİHA saldırında hayatını kaybeden Şengal Yürütme Konseyi Eş Başkanı Merwan Bedel bugün son yolculuğuna uğurlandı. Katliama öfkeli Şengal halkı, tören sonrasında Irak ordu güçlerini bulunduğu karakola yürüdü.

Türk devletinin SİHA saldırında hayatını kaybeden Şengal Yürütme Konseyi Eş Başkanı Merwan Bedel, Xanesor'da binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Merwan Bedel'in cenazesi, önce aile evine götürüldü. Burada erbaneler ve sloganlarla karşılanan cenaze daha sonra şehitliğe götürüldü.

Törene Şengal Özerk Yönetimi, Ezidi Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ), Êzidî Gençlik Birliği, PADÊ, Şengal Savunma Birlikleri (YBŞ) ve Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) savaşçıları ile aşiret ve kanaat önderleri katıldı. Törende YBŞ komutanlığı adına konuşan Tirêj Şengalî, Merwan Bedel'in DAİŞ'in işgal saldırısı döneminden bu yana halkının özgürlüğü için mücadele ettiğine dikkat çekti. Şengalî, "Şehit Merwan, halkını korumak için ferman sırasında direniş saflarına katıldı. Yıllardır Şengal'in ve Êzidî toplumunun korunması için mücadele ediyor. Asıl ailesi Êzidî toplumuydu. Bu şehadet, Êzidîler için örgütlenmek ve kendini savunmaktan başka bir yol olmadığını bir kez daha kanıtladı" diye konuştu.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Heso Brahîm de yaptığı konuşmada bedeller ödenerek verdikleri mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

TAJÊ adına konuşan Şemê Remo ise saldırıdan Irak hükümetini sorumlu tuttu, "Irak hükümeti bugün Erdoğan'ın dostudur, kınıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Bedel'in cenazesi sloganlarla toprağa verildi.

BİNLER IRAK GÜÇLERİNİ PROTESTO ETTİ
Şengal halkı, cenaze töreninin ardından sloganlarla Sinunê kasabasına doğru yürüyüşe geçti. Bedel'in fotoğraflarını taşıyan Şengalliler, intikam sloganları attı.

Halk, Irak ordu güçlerinin yer aldığı Wetani Güvenlik Karakolu önünde protesto eylemi yaptı. Sık sık "Şehitler ölümsüzdür", "Yaşasın özgür Şengal" ve "Kahrolsun ihanet" sloganları atıldı.

Şengalli anneler, Türk devleti ve DAİŞ'in birbirlerinden farklı olmadığını söyleyerek, Irak güçlerinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi.