20 Eylül 2024 Cuma

Şemdinli'de 'Demokrasi yürüyüşü'

Kayyum darbesine karşı mücadele 13 Haziran'da Hakkari'de yapılacak mitingle devam edecek. Mitingin startı Şemdinli'de yapılan "Demokrasi Yürüyüşü" ile verildi. 

"Belediyeler halkındır gasba izin vermeyeceğiz" şiarıyla Hakkari Belediyesine yönelik kayyum darbesine ilişkin 13 Haziran'da miting yapılacak. Miting öncesi Şemdinli'de "Demokrasi Yürüyüşü"nün startı verildi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri ile demokratik kitle örgütler öncülüğündeki yürüyüş için ilçe merkezinde açıklama yapıldı. DEM Parti binası önündeki açıklamaya milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. "Kayyuma geçit yok!" ve "Em rê nadin Qeyûman" yazılı önlükler giyen yürüyüşçüler, açıklama sonrası 3 gün devam edecek ve Hakkari merkezde son bulacak yürüyüşlerine başladı.

DEM Parti Hakkari İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, 13 Haziran'da yapılacak mitinge çağırdı.

DEM Parti Milletvekili Saruhan Oluç, kayyum kararına karşı mücadenin sürdüğünü vurguladı. Oluç, "Bu, adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelesidir. Bu mücadele her yerde sürüyor. İrade gasbı ve Kürt halkına karşı düşmanlığa karşı mücadelemiz devam ediyor. Bu demokrasi ve demokratikleşme mücadelesidir. Bu iktidar, kayyum sever bir iktidar. 8 yıldan bu yana kayyum atıyor ve halkın iradesi gasp ediliyor. Kayyum demek talan, hırsızlık ve Kürt halkının iradesini yok saymak demektir. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Her yerde mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. 13 Haziran'da yapacağımız miting için start veriyoruz. Bu mücadele sürecek. Bu mücadele Kürdistan ve Türkiye'nin her yerinde sürecek. Diz çökmeyen, vicdan sahibi herkesle mücadelemizi büyüteceğiz. Bu iktidara sandıkta cevap verdik, sokaklarda da bunun cevabını vereceğiz" ifadelerini kullandı. 

HALK MİTİNGE DAVET EDİLDİ
Köyü baştanbaşa "Colemêrg ya me ye" sloganlarıyla yürüyen yürüyüşçülere yurttaşlar da destek verdi. Ardından yürüyüşçüler Kaymakam Çeşmesi'nde Haruna Geçidi'ne doğru yürüyüşe geçti. "Jin, jiyan, azadî", "Kayyım defol, belediyeler bizimdir" sloganları attı. Geçide kadar gelen yürüyüşçüler ardından ilçeye bağlı Bîrahorê köyüne geçti. Burada da halkı mitinge davet eden yürüyüşçüler daha sonra Sipîndarok köyüne geçti. Halkın coşkusuyla karşılanan yürüyüşçülere burada ikramlarla bulunuldu. Bir süre burada yurttaşlarla sohbet eden yürüyüşçüler Çemê Mîra köyü ile Şemzînan ilçesi buluşmalarını bitirdi.

Ardından kalabalık bir konvoyla Yüksekova'nın Serdeşt köyüne geçildi. Burada da halk tarafından karşılanan yürüyüşçüler, halkı miting konusunda bilgilendirdi. Burada konuşan bir kişi, "Er ya da geç zulüm eden cezasını bulur" dedi.

'HAYDE KURDO MARŞ MARŞ' ŞARKISIYLA YOLCULANDILAR
Buluşmanın en görkemlisi ise Pagê köyünde gerçekleşti. Köydeki bir düğüne konuk olan yürüyüşçüleri burada çok sayıda kişi karşıladı. Sloganlarla karşılanan yürüyüşçüler halkla birlikte halaya durdu. Burada konuşan DEM Parti Milletvekili Öznur Bartın, "13 Haziran'da Colemêrg halkının iradesine karşı kayyım atandı. Bu zulmü kabul etmeyenler olarak Colemêrg'e yürüyoruz. Halkımızla birlikte bu yürüyüşümüz devam edecek. Halkımızıiradesine yönelik gasp bitinceye kadar bu yürüyüşümüz durmayacak" dedi. Konuşmaların ardından yola koyulan yürüyüşçüler için Bengî Agirî'nin " Heydê Kurdo marş marş, heydê serhîldan" şarkısı çalında. Yürüyüşçüler son olarak Darê köyüne geçerek burada da halk buluşması gerçekleştirdi.

'KÜRDÜN SEÇTİĞİNİ KABUL ETMİYORLAR'
Burada konuşan DEM Parti Milletvekili Saruhan Oluç, "İktidar bir kez daha kayyım atamak istiyor. İstiyorlar ki onlar iktidarda olduğu müddetçe burada sizin seçtikleriniz değil onların belirledikleri yönetsin. Dürüst değiller. Aynı şey Kepez'de yaşandı ama orada meclis kendi başkan vekilini seçti. Burada öyle yaptırmıyorlar. Devlet 'Kürdün seçtiğini kabul etmiyorum' diye bakıyor. Bu mücadele iradeye sahip çıkma, özgürlük ve demokrasi mücadelesidir. Bu nedenle irademizin gasp edilmesine karşı çıkmak için 13 Haziran'da yapacağımız mitinge tüm halkımızı davet ediyorum" dedi.

"Demokrasi Yürüyüşü"nün ilk günü slogan ve alkışlarla birinci gün sona erdi.

"Demokrasi Yürüyüşü" bugün Yüksekova ilçesinde saat 11.00'da yapılacak açıklama ve yürüyüşle devam edecek. Gever'in köylerini ziyaret edecek olan yürüyüşçüler, ardından Çelê ilçesine geçecek.