25 Eylül 2024 Çarşamba

Seçimler usulsüzlüklerle başladı: Halk oylarına sahip çıktı

Sabahın erken saatlerinde halklar sandık başında bir araya geldi. Seçim çalışmaları boyunca hakarete ve tehdide maruz kalan halklar, olası usulsüzlüklere karşı oylarına da sahip çıkıyor. Kürdistan'da korucular seçmenleri AKP'ye oy vermesi için tehdit ederken, kimi yerlerde polis ve sandık başkanları muhalefet partilerinin müşahitlerini odadan çıkarmaya çalıştı. Koridorlara polisler yığılırken, kimi polisler Cumhur İttifakı'nın seçim şarkısını söylüyor, okullar önüne TOGG yığıldı. Seçmenler iradeleri dışında Vatan Partisi sandık görevlisi yapılarak oy kullanmaları engellenmek istendi. Ancak hiçbir saldırı seçmeni oy kullanmaktan alıkoyamadı.

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için halklar sabahın erken saatlerinde oy kullanmaya başladı. 60 milyon 697 bin 843 seçmenin kurulacak 191 binden fazla sandıkta oy kullanması bekleniyor.

AKP-MHP saray iktidarının seçime sayılı günler kala savurduğu tehditler, başta Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) seçim çalışmalarına yönelik saldırıları seçim günü paramiliter güçleri devreye sokacağının sinyalini vermişti.

Sabahın erken saatlerinde başlayan oy kullanma işlemleri sırasında çok sayıda usulsüzlük de yaşanmaya başladı. Sandık başkanları ve polisler muhalefet partilerinin müşahitlerini uzaklaştırmaya çalışırken, Kürdistan'da da korucular halkı AKP'ye oy vermeleri için tehdit ediyor. Çok sayıda kentte Erdoğan damgalı usulsüz pusulalar tespit edildi.

Seçim çalışmalarının ilk günlerinden itibaren sandıklara ve oylara sahip çıkma çağrısına halklar sabahın erken saatlerinden bu yana paylaştıkları usulsüzlüklerle karşılık verdi. Seçim İhlal 2023 hesabının aktarımlarına göre öne çıkan usulsüzlükler şöyle:

*İstanbul Pendik Anadolu Lisesinde MHP milletvekili ve korumaları seçmenlere saldırdı.

*Diyarbakır 500 evler TOBB ilkokulu 1049 nolu sandıkta kullanılan cumhurbaşkanlığı seçim pusulalarının bazılarının mühürsüz olduğu ortaya çıktı.

*Adana Seyhan AKP milletvekili adayı Fatima Yurduseven Şehit Zafer Oluk Ortaokulda provokasyon yaratmaya çalıştı.

*Şırnak Uludere Şenoba'da eski korucubaşı Şehmus Babat ve çocukları Yeşil Sol Parti sandık görevlilerine saldırarak, darp etti.

*Adalar ilçesindeki Kınalıada İlkokulunda zarflara YSK mührü yerine "evet" mührü basıldı.

*Yozgat Sorgun Yeniçeltek Ortaokulunda mükerrer oy kullanmaya kalkışan kişi müşahit tarafından yakalandı ve oyu iptal edildi.

*Siverek Şirinkulu İlköğretim okulunda oy kullanan seçmenler, zarflarla koridorda dolaşıyor ve kimse müdahale etmiyor.

*Adana Seyhan Anafartalar Anadolu Lisesinde blok oy kullanmak isteyen AKP'liler ile engel olmak isteyen CHP'liler arasında tartışma çıktı. AKP'liler tehdit ve hakaretlerle CHP'lilere saldırdı.

*Şırnak'ın Cizre ilçesinde köylüler AKP'ye oy vermeleri için tehdit ediliyor, Uludere'de ise uluslararası heyet okula alınmadı. Şırnak valisi Şırnak Lisesindeki tüm müşahitleri okuldan çıkardı.

*Urfa'nın Akçakale ilçesinde bağlı kırsal Gündaş mahallesinde toplu oy kullanmak isteyen 40-50 kişilik grup, CHP sandık kurulu üyesinin üzerine kaynak su dökmüş.

*Sakarya Adapazarı'nda Hacı Zehra Akkoç Lisesinde oy kullanma işlemi sırasında yaşanan tartışmayı görüntülemek isteyen Fırtına Haber Ekibine saldırı gerçekleşti.

*Antakya'da bir sivil polis, 142 Belgesiyle ikinci kez oy kullanmak isterken engellendi.

*İstanbul Üsküdar Ünalan Şeyh Kamil Teknik Lisesinde, AKP'li sandık görevlileri görme engellilerin yerine oy kullanmaya çalıştı.

*İstanbul Eyüpsultan Alibeyköy Anadolu Lisesi 1096 nolu sandıkta listede adı olmayan bir kişi oy kullandı, durum fark edilince zarf ve pusula imha edildi. Ancak genelgeye göre pusula gerekliyse oy kullanma işlemi bittikten sonra imha edilmeliydi.

*Adıyaman Kahta Eskitaşköyünde AKP'liler jandarma eşliğinde toplu oy kullanıyor.

*Urfa Haliliye Yarımsu Mahallesinde toplu oy kullanılıyor, müşahitler ise içeri alınmıyor. Oy kullanan seçmenler, "Burası AKP'nin kalesi" denilerek tehdit ediliyor.

*İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Yerleşkesinde görevli polis sandık başında bekleyerek, seçmene baskı yapıyor.

*MHP Mersin Gülnar İlçe Başkanı Celal Kadim sahte oy kullanırken yakalandı, hakkında tutanak tutuldu.

*Mardin Kızıltepe Eşme Mahallesinde açık ve toplu oy kullanmaya çalışan AKP'lilere itiraz eden Yeşil Sol Parti sandık görevlisi Havvas Güngör darp edildi, hastaneye kaldırıldı.

*Adıyaman Merkez Olgunlar Köyünde AKP'li muhtar Mehmet Bulut, köylü adına toplu oy kullandı. "Burada tek yetkili benim" diyen Bulut, sandık başkanının kendisini okuldan çıkarmaya çalışmasına rağmen okuldan çıkmayacağını ve toplu oy kullanacağını söyledi. Merkez Yenice Köyünde ise müşahitlerin tüm uyarılarına rağmen birden fazla kişi toplu oy kullandı. Tüm itirazlara rağmen tutanak tutulmadı.

*Mardin'de AKP'li aday Faruk Kılıç'ın akrabaları toplu oy kullanımını kayıt altına almak isteyen Yeşil Sol Parti müşahitlerine saldırdı.

*Bitlis Tatvan Tuğ Ortaokulunda AKP ilçe başkanı, milletvekili adayı ve üyeleri sınıfları gezerek oy istiyor. Kadıköy Koşuyolunda ise AKP seçim aracı turlayarak seçmene baskıyı sürdürüyor.

*Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Eşme köyü Eşme İlkokulunda seçmenlerle kabine girmeye çalışılıyor.

*Bingöl Adaklı Karaçubuk'ta toplu oy kullanıldığı öğrenildi.

*Urfa'nın Viranşehir ilçesindeki pek çok Arap köyünde muhtarlar, köy adına toplu oy kullanmakta ısrar ediyor.

*Balıkesir, Burhaniye, 1078 nolu sandıkta bir kişi annesinin yerine oy kullandı. Tutanak tutuldu.

*Diyarbakır Kulp Bayır İlkokulunda asker ve korucular seçmenlere baskı yapıyor.

*Antep'te haberi olmamasına rağmen sandıklarda görevli gösterilen seçmenler 142 Belgesi'ne sahip olmadıkları için oy kullanamıyor.

*İstanbul Kartal Şehit Teğmen Burak Evirgen İlkokulunda AKP'li sandık görevlisi, görevli olmadığı başka bir sandıkta oy kullandı. Bunun üzerine tutanak tutuldu.

*Pek çok okulda seçmene adaylıktan çekilen Muharrem İnce'nin fotoğrafının üstü karalanmış pusulalar dağıtıldı. Bu pusulalarda kullanılan oylar geçersiz sayılacak.

*Antep'te çoğu Yeşil Sol Parti seçmeni olan yaklaşık bin kişi bilgileri dışında Vatan Partisi'nin sandık kurulu üyesi olarak kaydedildi. Çoğu yaşlı ve okuma-yazması olmayan kişiler kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanamadı.

*Çankaya Anadolu Lisesi 3204 nolu sandık kurulundaki bir görevli, seçmenlere Erdoğan'a ve AKP'ye oy vermeleri konusunda baskı yapıyor. Okuma-yazması olmayan seçmenleri ise "buraya bas" diye yönlendiriyor.

*İstanbul Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulunda, CHP'ye oy vermek isteyen yaşlı bir teyzeye yardım eden sandık görevlisi oyu AKP'ye bastı. Olayla ilgili tutanak tutuldu.

*Şırnak İdil Atatürk İlkokulunda sınıfa silahla polisler girdi. Polisler hakkında tutanak tutuldu. İlçede şu ana kadar yaşanan ihlaller nedeniyle avukatlar 70 tutanak tuttu.

*Diyarbakır 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi 1359 nolu sandıkta mühürsüz pusulalar ile oy kullanıldığı; seçmenlerin itiraz ettiği ancak sandık kurulunun sorun olmadığını belirttiği bildirildi.

*Şırnak'ın Cizre ilçesinde asker ve polislere görevli oldukları okullarda oy kullanmaları için verilen "142 belgesi" oy verme işleminden sonra geri alınması gerekirken, birçok okulda belgenin arkasına mühür vurulup tekrar asker ve polislere verildiği belirtiliyor.

*Antalya'da bilgisi dışında sandık görevlisi olarak atanan kişilerin olduğu ve bu kişilerin kendi sandıklarında oy kullanamadıklarına dair şikayetler bulunuyor.

*Van Kalecik Atatürk Ortaokulunda ağzı mühürsüz pusula torbalarının içinden yırtık zarflar çıktı.

*Balıkesir Karesi Halk Eğitim Merkezi 1206 Nolu sandıkta Erdoğan tercihli pusulaların hazırlandığı ortaya çıktı.

*Kayseri'de bazı kişilerin okullara Erdoğan broşürleriyle girmeye çalıştığı tespit edildi.

*Kayseri'de kimi okullarda seçim yasağına rağmen parti ve adaylık broşürleri dağıtılmaya çalışılıyor.

*Ankara Yavuz Sultan Selim Lisesi önüne AKP'nin seçim propaganda aracı olarak kullanılan TOGG öötürüldü. Oy ve Ötesi, Türkiye Gönüllüleri ve siyasi partiler duruma itiraz etti.

*Ankara'da Çankaya Teğmen Kalmaz ilkokulu'nda kırık mühür ve yırtık zarflar tespit edildi.

*Ankara Çankaya Kavaklıdere Ortaokulunda 2 sandıkta 30'dan fazla yırtık oy pusulası ve zarf çıktı. Tutanak tutuldu.

*Ankara'da Sümer Deniz İlkokulu, Teğmen Kalmaz İlkokulu, Kütükçü Alibey Ortaokulu, Kavaklıdere Ortaokulu ve Mimar Kemal Ortaokulunda oy kullanma işlemi başlamadan mühürsüz zarf ve oy pusulaları için tutanak tutuldu.

*İstanbul Bayrampaşa Hacı İlbey İlköğretim okulunda 1238 nolu sandıktaki oylar mühürlenmeden bir kişi oy kullandı. İtirazlar sonucu oy verme işlemi durduruldu.

*Antep Şehitkamil Mahmut Hümayun Özhelvacı Ortaokulunda dağıtılan cumhurbaşkanlığı oy pusulasının arka yüzündeki onay mührü Muharrem İnce'nin ön taraftaki tercih yerine denk getirilerek vurulmuş.

*Elazığ Şehit Ömer Sönmez İlkokulu girişinde okuma yazma bilmeyen ve yaşlı insanlar AKP'ye yönlendiren kişi ve kişiler olduğu öğrenildi.

*Tekirdağ, Kapaklı'da YSK onay mühürleri oy pusulası önyüzünde Erdoğan'a denk gelecek şekilde vurulmuş. Başka bir adaya mühür vurunca iki adayda birden mühür varmış gibi görünüyor.

*Adana, Seyhan'da bazı sandıklarda cumhurbaşkanlığı seçmen pusulalarının hepsi mühürsüz olduğunu fark eden seçmenler, mühürletilmesini sağladı.

*Başakşehir Kayabaşı'nda bulunan bazı sandıklarda zarf ve oy pusulalarının mühürlenme işlemi tamamlanmadan oy verme işlemi başlatıldığı için itiraz yapıldı.

*Edirne Merkez Trakya Birlik İlk Öğretim Okulunda 1001 numaralı sandığın olduğu odanın yanındaki odada dinlenme halindeki polislerden biri herkesin duyacağı şekilde, yüksek sesle "haydi bir daha" seçim şarkısını söyleyerek propaganda yaptı.

*Taksim Atatürk Kütüphanesinde müşahitlere oturacak yer vermiyorlar, "sandık alanı dışında ayakta bekleyeceksiniz" diye yıldırmaya çalıştı.

*Giresun'da yüz tane pusulaya mühürler Cumhur İttifakı adayı Erdoğan'a gelecek şekilde vurulduğu tespit edildi.

*Antalya, Kepez, Toros Anadolu Lisesi, 1347 sandık oy pusulalarının mühürsüz olduğu oy kullanma işlemi başladıktan sonra anlaşılmış. Mühürsüz oy kullananlar olduğu bildiriliyor.

*Malatya Yazıhan ilçesine bağlı Boztepe köyünde seçmen sayısı 70 iken mühürlü 300 pusula olduğu ortaya çıktı.

*Ankara, Etimesgut, Halil İnalcık Anadolu Lisesi 3317 nolu sandıkta 100'den fazla Erdoğan damgalı oy pusulası tespit edildi. Tutanak tutulduğu bildirildi.

*Mersin İmam Gazali İmam Hatip Ortaokulunda polisler ıslak imzalı yaka kartı olan siyasi parti ve bağımsız aday müşahitlerini sandıktan uzaklaştırmaya çalıştı.

*Iğdır Tuzluca Karabulak köyünde AKP'liler köylüleri "oyunuzu bize verin" diyerek tehdit ediyor.

*Urfa'nın Siverek ilçesinde Çinhisar Mahallesi Çinhisar İlköğretim Okulunda AKP'ye yakın isimler, akraba ve seçmenlere açık oy kullanma baskısı yapıyor.

*Diyarbakır Kulp Karpuzlu köyünde korucular sandık çevresinde yetkisiz dolaşıyor. Ayrıca sandık kuruluna da sonradan üye yapıldıkları ortaya çıktı. Köyde çok sayıda yaşlı ve engelli seçmen olduğu öğrenildi.

*Ankara Etimesgut Halil İnalcık Anadolu Lisesi 3317 nolu sandıkta yüzden fazla damgalı cumhurbaşkanlığı oy pusulası tespit edildi. Kürtahya'da bu şekilde oy pusulaları tespit edildi.

*İstanbul Küçükçekmece Beşyol Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde sonradan görevlendirilen polisler oy kullanabilme şartı olan ıslak imzalı 142 Belgesi olmadan oy kullandı.

*Mersin Akdeniz 23 Nisan İlköğretim okulunda koridora polis yığıldı.

*Kayseri Fatma Kemal Timuçin Ortaokulunda bazı oy pusulalarında mavi noktalar tespit edildi.

*AKP logolu kalemler seçimlerin yapıldığı okullara dağıtılmak istendi. Sandık görevlileri ve polis şahsı uzaklaştırdı.

*Çok sayıda pusulaların arkası yerine Erdoğan'ın olduğu yerler mühürlenerek oy kullandırılmak istendi.