20 Eylül 2024 Cuma

Sebahat Tuncel ESP'lilerle buluştu

Kobanê kumpas davasının karar duruşmasında tahliye olan Sebahat Tuncel, ESP, SKM, SGDF yöneticileriyle buluştu. Buluşmada, davanın kapanmadığına işaret edilerek, bundan sonra neler yapılması gerektiği üzerine konuşuldu.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan İstanbul İrtibat Bürosunda gerçekleştirilen buluşmaya, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Sözcüsü Tanya Kara, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanı Müslüm Koyun katıldı.

TUNCEL: FİGEN BAŞKAN SOSYALİSTLERİN NEDEN KÜRTLERİN YANINDA DURMASI GEREKTİĞİNİ ANLATTI
Kobanê kumpas davasının yoğunlukla sürdüğü 3 yılda Kürt siyasetçilerle sosyalistlerin duruşunun Batı'ya anlatılmasının önemine işaret eden Tuncel, "Neden sosyalistler Kürtlerle yan yana durmalı Figen başkan savunmalarında bunu çok iyi ortaya koydu" dedi.

Ceza verildiğini ancak Kobanê davasının daha bitmediğini vurgulayan Tuncel, "Bu herhangi bir dosya değil. Bunu nasıl anlatabiliriz, görüş alışverişinde bulunmalıyız. Kadın arkadaşların tahliye moral verdi. Bunu nasıl geliştirebiliriz? Toplumsal örgütlenmeyi yeniden nasıl güçlendirebiliriz? Bunlara yanıt bulmalıyız. Aydın, sanatçı, akademisyenlerin, kadınları bu sürece dahil edebilmeliyiz. HDK ve DTK gibi kurumlara burada çok iş düşüyor" diye ekledi.

'SOSYALİSTLER ÖNEMLİ BİR DURUŞ SERGİLEDİ'
HDP Eş Genel Başkanı görevindeyken Kobanê davası kapsamında rehin alınan Figen Yüksekdağ ve dava kapsamında tutsak edilen sosyalistlerin önemli bir duruş sergilediğini söyleyen Tuncel, bunların topluma anlatılmasının önemine işaret etti.

İşçiler adına, kadınlar adına, gençler adına değil, işçiler, kadınlar, gençlerle birlikte mücadele etmek gerektiğini söyleyen Tuncel, "Yeni bir yüzyıldayız. Bu yeniyi nasıl yaratacağız? Eskiden deneyimler çıkararak yeniyi yaratmalıyız" diye konuştu.

'ŞİMDİ DURMA ZAMANI DEĞİL'
Sistemin yaşadığı krizlere rağmen kendisini hızla yenilediğini hatırlatan Tuncel, yerel seçimlerde CHP'nin bile beklemediği bir tablo çıktığını söyledi. Erdoğan'ın "normalleşme" söylemlerinin Rojava'ya yönelik tehditler, Esat ile görüşme çağrıları ile Kürtlerin kazanımlarına yönelik saldırı içerdiğine işaret eden Tuncel, "O görüşemiyor, Özgür Özel gidiyor, muhtemelen devlet adına gidiyor. Niye gidiyordan ziyade nasıl gidiyor sorusu önemli. Kürt halkının, Arap halkının sorunlarını, özgürlükçü temelde çözecek mi? CHP kayyuma karşı olduğunu söylüyor ama kayyum yasasını AYM'ye götürmüyor" sözleriyle CHP'nin Kürt sorununa ikiyüzlü yaklaşımına işaret etti.

Tuncel, "Biz sosyalistler, Kürt özgürlük hareketi bir dönem durduk, öyle gerekiyordu. Ama şimdi durma dönemi bitti" diye konuştu.

GÜMÜŞTAŞ: KOBANÊ DAVASINDA KURULAN KÜRSÜYÜ DIŞARIYLA BULUŞTURAMADIK
ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Kobanê dava tutsaklarının birleşik mücadele bakımından önemli bir kürsü kurduğunu söyledi, "Sağlam bir duruş örgütledi bazı yoldaşlarımız. Mücadelenin çeşitli anlarına ilişkin önemli bir birikim, ilişkileniş kurdunuz. Bu kürsüyü dışarıyla buluşturamadık. Gündelik mücadelenin konusu yapamadık. Mahkeme salonlarının dinleyici kitlesi ile doldurulamayışı, mahkemenin sürekli dışarıda konuşulan siyaset kürsüsü olarak dönüştürülemeyişi eksikliğimiz. İçeride kararlı mücadele çizgisi hep var oldu. Arkadaşlarımızın mahkemede son sözleri, son çağrıları bizim için bir silkiliş oldu" özeleştirisinde bulundu.

ESP'nin kurulduğu süreçte genel başkanlık görevini üstlenen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın Kobanê davasında karar açıklandıktan sonra söylediği, "Bu bitiş değil başlangıç" sözünü hatırlatan Gümüştaş, "Rekor cezayla karşılayan sol sosyalist hareketin sözleri çok net oldu" diye konuştu.

'DIŞARIDA BİR ENERJİ YARATTINIZ'
Tahliye kararının ardından Tuncel'in de aralarında bulunduğu bazı kadın siyasetçilerin dışarıda bir enerji yarattığını söyleyen Gümüştaş, "Kadın siyasetçiler şahsında kadın birikimi çok önemli. Geçmiş dönem kadın birikiminin yitirildiği, seçim dönemlerinde yanlış tercihler de oldu. Ama bugün başka bir durum yaratılmaya çalışılıyor. Birleşik mücadele bakımından toplumun değişim istediğine yanıt vermek bakımından daha umutluyuz" dedi.

Gümüştaş, "Sizin dışarıda soluksuz ve net duruşla konuşmanız moral oldu. Kobanê davasını gündem yapıp buluşmak önemli. Daha güçlü noktalardan, sizin içeride biriktirdiğiniz eleştiriler ve perspektiflerle davayı mücadelenin bir kulvarına dönüştüreceğiz. Toplumun değişim isteğine çok güçlü yanıt verebilecek şekilde beraber konuşup, tartışacağımızı biliyoruz" diye ekledi.

DEMİR: FARK YARATACAK ÖRGÜTLÜ YAPILANMAYA İHTİYACIMIZ VAR
HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir de, yerel seçimlerde toplumun değişim arzusunun ortaya çıktığını, umutsuzluğun kırıldığını söyledi. "Bunun için fark yaratacak örgütlü yapılanmaya ihtiyaç var" diyen Demir, "HDK ve bileşenlerinin ulaşması gereken çeper çok geniş, ama buna yanıt verebilecek durumda değiliz" tespitinde bulundu.

Kayyum darbesi sonrası emek ve demokrasi güçleriyle yan yana gelişin önemli olduğunu, İstanbul'da Şişhane'de süren nöbet eyleminin böyle örgütlendiğini hatırlatan Demir, ittifakların seçimle sınırlı kalmasının önemli bir sorun olduğunu söyleyerek, "Bunu süreklileştirmeli, mücadelenin alanlarına taşımalıyız" diye konuştu.

Ortak mücadele araç, biçimleri üzerine tartışma ve bunun üzerinden ortak mücadele hattını kurma ihtiyacına işaret eden Demir, "HDK'nin kurulduğu dönemdeki etkisi olmadığını görüyoruz. Bunu nasıl çözeceğimizi birlikte tartışacağız" dedi.

Daha sonra Kobanê kumpas davasına ilişkin bundan sonraki süreçte neler yapılabileceği üzerine konuşuldu.