23 Eylül 2024 Pazartesi

'Savaş savunucularını tecrit altına alın'

Tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olan tutsaklara destek vermek için Bakırköy Hapishanesi önünde açıklama yapan Marmara Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi, "Barışı ve barışın teminatını değil, savaşı ve savaş savunucularını tecrit altına alın" dedi.
Marmara Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle 8 Kasım 2018'de süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlatan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e ve 281 tutsak ile dayanışmak amacıyla Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde basın açıklaması yaptı.
 
"Leyla Güven haklıdır tecrit kalkmalıdır" pankartının açıldığı eyleme, HDP İstanbul Kadın Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Tutsak aileleri adına konuşan Bermal Yıldırım, 2013 ve 2015 yılları arası sürdürülen demokratik çözüm sürecinin bitirilmesinin ardından savaş konseptinin devreye sokulduğunu hatırlattı. Yıldırım, tecrit altında olan Abdullah Öcalan'ın o günden sonra ağır tecrit koşulları altına alındığını söyledi. Tecridin bir insanlık suçu olduğunu dile getiren Yıldırım, "İmralı Cezaevi'nde bulunan Sayın Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen mutlak tecrit sistemi dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bu tecrit hiçbir hukuk metninde yer alamayacak kadar büyük bir suçtur" dedi.
 
'TALEPLERE KULAK VERİLMELİ'
 
Uluslararası kamuoyunu Türkiye'nin üzerinde baskı oluşturmaya çağıran Yıldırım, sağlık ve hukuk örgütlerini, meslek odaları ve dernekler başta olmak üzere demokratik kitle örgütlerini hukuka ve insan sağlığına sahip çıkmaya davet etti. Açlık grevindeki tutsakların geri dönüşü olmayan sağlık sorunları yaşamaması için yeterli sıvı, B1 vitamini ve sağlık desteği almaları gerektiğinin altını çizen Yıldırım, şunları söyledi:
"Düzenli sağlık muayenelerinin yapılarak, raporlaştırılması ve kamuoyu ile paylaşılması konusunda meslek odalarını sürece sahip çıkmaya, aydın, demokrat, sosyalist, devrimci tüm çevrelerin açlık grevlerinin can kaybı yaşanmadan taleplerin karşılanması için duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Devlet bu talebe duyarsız kalmamalıdır. Halkların vicdanında derin yaralar açacak kayıplar yaşanmadan taleplere kulak vermelidir."
 
"Barış yaşatır, savaş öldürür" diye devam eden Yıldırım, "Barışı ve barışın teminatını değil, savaşı ve savaş savunucularını tecrit edelim. Tüm halklarımızı barış ve adalet çığlığına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Leyla Güven haklıdır. Talebi talebimizdir" dedi.