23 Eylül 2024 Pazartesi

Sarıyer'de iskele eylemi: İskele açılsın, vapurlar yanaşsın

Sarıyerliler Büyükdere İskelesi önünde yaptıkları eylemde "Vapur semtimize yanaşsın, Büyükdere İskelesi açılsın" dedi.
Sarıyerliler, Sarıyer Kent Dayanışması'nın çağrısıyla Sarıyer Büyükdere Mahallesi'nde yedi senedir yolcu vapurlarının yanaşmadığı Büyükdere İskelesi önünde "Vapur semtimize yanaşsın, Büyükdere İskelesi açılsın" diyerek basın açıklaması yaptı.
 
"İskele hayata karışsın", "Karadan değil maviden ulaşım" ve "İskele burada vapur nerede?" dövizlerinin taşındığı eylemde basın açıklamasını Sarıyer Kent Dayanışması adına Büyükdere sakinlerinden Eray Özgüner ve Ezgi Öz Baysal okudu.
 
DENİZ ULAŞIMININ PAYI SADECE YÜZDE 3
 
Açıklamada, iskelenin açılmasına yönelik taleplerin "yolcu azlığı" sebep gösterilerek karşılanmadığını belirten Özgüner, bunun da sebebinin kent içi ulaşımda karayolu taşımacılığının teşvik edilmesi olduğunu belirtti. İstanbul'da deniz yollarının ulaşımda payının sadece %3 olduğunu söyleyen Özgüner, bütünlükçü bir planlamayla deniz ulaşımının özendirilmesi gerektiğini vurguladı.
 
20 BİN YURTTAŞIN ULAŞIM HAKKI GASP EDİLİYOR
 
Özgüner ayrıca, iskelenin açık olmaması sebebiyle Büyükdere, Kocataş ve Çayırbaşı mahallelerinde oturan yaklaşık 20 bin kişinin ulaşım hakkının gasp edildiğini söyledi. Taleplerinin Büyükdere İskelesi'nin açılması ve deniz ulaşımının teşvik edilmesi olduğunu belirten Özgüner, İstanbul'un simgelerinden vapurların ulaşım hakkı dahilinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
 
İBB'YE VE ADAYLARA MESAJ
 
Ardından söz alan Ezgi Öz Baysal, Büyükdere İskelesi'nin açılması için change.org sitesinde "Büyükdere İskelesi Açılsın" diyerek bir imza kampanyasına da başladıklarını belirtti. Sözlerini İBB'ye ve belediye başkan adaylarına seslenerek bitiren Baysal, "Büyükdere İskelesi'ni ve kapalı olan diğer iskeleleri açın, deniz ulaşımına yönelik politikalar geliştirin. İstanbul vapurlarıyla nefes alsın!" dedi.
 
Basın açıklaması ardından Kocataş Mahallesi Muhtarı Ferda Yıldırım sözü aldı. Kocataş Mahallesi'nin nüfusu 3 binken vapurlarının olduğunu belirten Yıldırım, 10 bin nüfusa dayanan mahallelerinin şu anda iskele açık olmadığı için mağdur olduğunu belirtti.
 
Eylemde Büyükdere Mahallesi muhtar adayı Şinasi Bay da Büyükdere Mahallesi'nin geçmişine atıf yaparak, bu tarihi mahallenin iskelesinin tekrar açılması için Ulaştırma Bakanlığı'ndan ve yerel yönetimlerden destek beklediklerini söyledi. Büyükdere Güzelleştirme Derneği'nden Fikret Yazıcı da iskelenin açılmasına yönelik geçmişte yaptıkları müracaatların cevapsız kaldığını, hep birlikte olunursa iskeleye tekrar kavuşulabileceğinin altını çizdi.
 
Son olarak benzer bir iskele mücadelesini geçmişte vermiş Emirgan'ı Sevenler Derneği'nden Cafer Hergüsel, kendilerinin Emirgan İskelesi'ni açmayı başardıklarını söyleyerek iskele açıldıktan sonra asıl önemli olanın sefer sayılarını arttırmak olduğunu belirtti. Bunun için de halkın tekrar denizle kavuşması için uzun soluklu kampanyaların yapılmasının zaruri olduğunu söyledi.
 
Basın açıklaması "İskele açılsın, vapurlar yanaşsın" ve "Büyükdere burada, vapur nerede?" sloganlarıyla son buldu.