22 Eylül 2024 Pazar

Sarı Yelekliler eyleminde 254 kişi gözaltına alındı

Sarı Yelekliler, eylemlerinin birinci yılında Fransa'nın çok sayıda kentinde sokaklara çıktı. Eylemcilere saldıran polis 254 kişiyi gözaltına aldı.

Sarı Yelekliler, eylemlerin yıl dönümünde, başta başkent Paris olmak üzere ülkenin birçok kentinde düzenlenen eylemlerde çatışmalar yaşandı.

Paris'teki Champerret Mahallesi'nde toplanan eylemciler, yolları kapattı. Polis, biber gazıyla eylemcilere saldırdı.

İtalya meydanında bir araya gelen kitleyle polis arasında arbede yaşandı. Eylemciler, çöp bidonu, çok sayıda motosiklet ve aracı ateşe verdi, bankaların, otobüs duraklarının camları kırdı. Polis  kitleye biber gazı ve tazyikli su ile saldırdı. Kitleyi alanda bloke eden polis yürüyüş yapmayı engelledi ve ara sokaklarda bazı eylemcileri gözaltına aldı. Eylem alanında barikatlar kuran kitle kendisini polis saldırısına karşı korumaya çalıştı.

Paris Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü kitleyi alanda çembere alıp kitleselleşmeyi engellemek için saldırı emri verdiğini itiraf etti. Yaşanan saldırı sonrası valilik izinli eylemlerin hepsinin yasaklandığını açıkladı.

Polisin saldırısına karşın direnen kitle ara sokaklarda eylemlerine devam etti. Sarı Yelekliler başta Bastille Meydanı, büyükşehir belediyesi önü, Les Halles, Rue Rivoli olmak üzere ünlü alanlarda çatışmalı eylemlerine akşam geç saatlere kadar devam etti.

Eylemde "Macron istifa", "Devrim", "Antikapitalizm", "Asla pes etmeyeceğiz", "Macron istemese de biz buradayız. İşçi sınıfının onuru ve geleceğimiz için buradayız" sloganları atıldı.

Paris'te eylemlerin yasak olduğu yerlerde bulunan 71 kişiye para cezası verildi. Lüks Champs Elysees Caddesi ve çevresi adeta kuş uçurtulmayacak tarzda polis tarafından kuşatıldı.

Paris'te eylemler nedeniyle 20'yi aşkın metro istasyonu kapatıldı.

Paris Emniyet Müdürü Didier Lallement yaptığı açıklamada, kentteki eylemlerde 164 kişi gözaltına alındı.

Biri gazeteci olmak üzere iki kişi polis saldırısı sonucu gözünden yaralandı.

Gözaltına alınanlar arasında Sarı Yelekliler'in liderlerinden Thierry Paul Valette de bulunuyor.

Pazar günü ise Paris'teki ünlü alışveriş merkezi Galeries Lafayette işgal edildi. Mağazada slogan atan doğum günü şarkısı söyleyen Sarı Yeleklileri polis ve güvenlik güçleri zor kullanarak dışarı çıkardı. Eylemciler kısa bir süre daha kapının önünde eylemlerine devam etti. İşgal eylemi nedeniyle AVM kapatıldı.

Pazar sabahı polis 639 kontrol ve 20 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı.

Mans'ta eylemlerin başladığı kavşakta Sarı Yelekliler çadır kurarak geceyi geçirdi.

Farklı kavşaklarda eylemler boyunca yaşamını kaybeden Sarı Yelekliler için anmalar yapıldı.

Lyon'da eylem yasağına rağmen şehir merkezine giren eylemcilere polis biber gazıyla saldırdı.

Toulouse kentinde 5 bini aşkın kişi yürüyerek Sarı Yelekliler'in 1. yıl dönümünü kutladı. Polis, eylemcilere tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı. Eylemde 17 kişinin gözaltına alındığı ve 2'si polis 3 kişinin yaralandığı belirtildi.

Nantes'te eylemciler ile polis arasında çatışma yaşandı.

Montpellier'deki eylemde, iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) milletvekili Patrick Vignal'in çalışma ofisinin camı kırıldı.

Sarı Yelekliler "1. yıl dönümü eylemleri tamam artık 5 Aralık'ta ülke genelinde yapılacak grev ve eylemler katılacağız diyerek" birleşik mücadeleyi yükseltmek istediklerini ifade ettiler.

Akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan, daha sonra Macron yönetimine karşı gösterilere dönüşen Sarı Yelekliler'in eylemleri, 17 Kasım 2018'de başlamıştı.