22 Eylül 2024 Pazar

Sarı Yelekliler eylemi 1. yılında iki gün sokakta olacak

Fransa'da Macron hükümetinin, akaryakıt zamlarını protestoyla başlayan ardından neoliberal politikalara tepkiye yükselen Sarı Yelekliler eylemi 1. yılını dolduruyor. Fransa'daki emekçiler, iki gün sokağa çıkacak ve gösterilere kapatılan Champs-Elysee Caddesi'de eylem düzenleyecek.

17 Kasım 2018 tarihinde Fransa'da benzin zamlarına karşı başlayan Sarı Yelekliler isyanı 1. yılını dolduruyor.

Akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koşullara karşı gösterilen tepki Macron hükümetine karşı bir halk isyanına dönüşmüştü. Macron hükümetinin eylemlere yönelik şiddetli saldırı nedeniyle 11 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmış ve gözaltına alınmıştı.

Sarı Yelekliler hareketi bir yıl boyunca polisin saldırısına ve tüm baskılara rağmen her cumartesi günü sokağa çıktı, binlerce kişinin katılımıyla hizmetleri bloke etti, greve yaptı.

İşçilerin, emekçilerin, kadınların ve gençlerin etkin olarak katıldığı eylemler, neoliberal politikaların protestosuyla hükümet karşıtı tepkiye dönüştü.

Sarı Yelekliler, bugün ve yarın Fransa genelinde sokaklarda olacak. Birçok kentte yürüyüş ve mitingler düzenlenecek. Eylemin merkezi Macron hükümetinin yasakladığı Champs-Elysee Caddesi olacak.

Champs-Elysee Caddesi'nde 16 Mart 2019 yılında düzenlenen eyleme yapılan polis saldırısında çatışma yaşanmış, lüks mağazalar hasar görmüştü. Bu eylemden bir gün sonra Fransa Devlet Başkanı Macron bazı iyileştirmelere gideceğini açılamak zorunda kalmıştı.