6 Ekim 2024 Pazar

'Saraylar yıkılır, çeteler dağılır, karanlık gider, Gezi kalır'

Taksim Dayanışması tüm engellemelere rağmen Gezi direnişin 8. yılında açıklama yaptı. Açıklamada, "Saraylar yıkılır, çeteler dağılır, zorbalık biter. Karanlık gider, Gezi kalır" diye belirtildi.

İktidarın korkulu rüyası Gezi direnişi 8. yılında. Taksim Dayanışması her yıl olduğu gibi bu yıl da yaptığı açıklama ile Gezi isyanının süreceğini kaydetti ve "Saraylar yıkılır, çeteler dağılır, zorbalık biter. Karanlık gider, Gezi kalır" diye belirtti.

Açıklamaya saatler kala İstiklâl Caddesine girişler polis tarafından kapatıldı. Ancak kitle TMMOB Makine Mühendisleri Odası'nın bulunduğu İpek Sokakta kitle buluştu. Polis Gezi ailelerini ve milletvekillerini uzun bir süre alana almak istemedi.

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, CHP İstanbul Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun da katıldığı eylemde, "Karanlık gider Gezi kalır" yazılı pankart açıldı, Gezi şehitlerinin fotoğrafları taşındı.

Uzun bir süre ailelerin alana girmesi beklendi. Bu sırada barikatı kaldırmaları için Emniyete ve İçişleri Bakanlığı'na seslenen Avukat Can Atalay, tüm engellere rağmen insanların geldiğini ve anayasal demokratik haklarını kullanmak isteyen insanlarla değil çetelerle mücadele edilmesini istedi.

'HALKA DEĞİL ÇETELERE BARİKAT'
Bu sırada, "Halka değil çetelere barikat", "Gezi şehitleri ölümsüzdür", "Gezi'de düşene dövüşene bin selam" sloganlarıyla ailelerin sokağa alınması beklendi. Sık sık Gezi şehitlerinin isimleri okundu.

Ailelerin alana gelmesiyle basın metnini okuyan Avukat Can Atalay, 1 Mayıs'a yönelik polis saldırısına karşı direnişi hatırlattı ve "1 Mayıs alanlarında saldırıp gözaltına aldığınızda, kolları arkadan kelepçelenmiş, başı asfalta yapıştırılmış olsa da kameralara gülümsemeyi başaran gözlerdedir Gezi" dedi.

'GEZİ'NİN HAKLILIĞI VE GERÇEKLİĞİ KARŞISINDA YENİLECEKSİNİZ'
Gezi'nin yargılanmak istendiğini ancak defalarca açılan davalarda Gezi'nin haklılığı ve gerçekliği karşısında iktidarın her seferinde yenildiğini vurgulayan Atalay, "Gezi, defalarca ortaya saçılan mafya-devlet-sermaye-çete ilişkilerine benzemez. Onlar çetelerle, mafyayla rant peşinde koşarlar, biz bir fidana su vermek için" diye konuştu.

'HAKLARIMIZI ALANA KADAR DİRENECEĞİZ'
Atalay, "Gezi'de söylemiştik; parayı ve rantı tek değer olarak kabul edenlerin karşısında paylaşımın, tüketimin karşısında üretimin, yozlaşmanın karşısında aydınlanmanın direnişidir Gezi. Bugün de aynı taleplerimizi bir kez daha yükseltiyoruz: Acil demokrasi istiyoruz. Bu halk, adil, özgür ve eşit bir ülkede yaşamayı hak ediyor. Haklarımızı istiyoruz, alana kadar direneceğiz" ifadelerini kullandı.  

'GEZİ GELECEĞİMİZDİR'
Gezi şehitleri Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan için direneceklerinin altını çizen Atalay, şöyle devam etti: "Düşlerdeki özgür dünyayı kuracağız. Onlara sözümüzdür. Gezi bizim dünümüz değil geleceğimizdir. Kayyumlarla, kararnamelerle gasp edilen demokrasinin parlak ve temiz geleceği için en somut dayanağımızdır. Mazide kalmayacak kadar büyük ve hayatidir. Gezi burada, Gezi biziz."

Eylem, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Her yer Taksim  her yer direniş", "Gezi'de düşene dövüşene bin selâm" sloganlarıyla sona erdi.