20 Eylül 2024 Cuma

Saray yargısı 55 yaşındaki sivilin ölümünde 'kusur' bulmadı

Şırnak'ın Cizre?de ilçesindeki sokağa çıkma yasağı sırasında evlerine isabet eden kurşunlar ve evin yakınında meydana gelen patlama nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden 55 yaşındaki Besna Zırığ?ın ölümüne ilişkin yapılan suç duyurusu da takipsizlikle sonuçlandı.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ve 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” sırasında yaşanan ölümlere ilişkin başlatılan soruşturmalardan biri daha takipsizlikle sonuçlandı. 
 
Saray yargısı evlerine isabet eden kurşun ve yaşanan büyük bir patlamanın hemen ardından 55 yaşındaki Besna Zırığ geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesini "olağan" buldu.
 
Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, yasağın kaldırılmasından bir süre sonra Zırığ’ın eşi Mehmet Halil Zırığ, yasak sırasında kullanılan ağır silahların kalp krizini tetiklediği gerekçesiyle, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) avukatları aracılığıyla Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, defalarca aranan ambulansın 3 saat sonra olay yerine geldiği ve çatışmanın yaşanmadığı evin bulunduğu yere yoğun ateş açıldığı ifade edildi.
 
Bunun üzerine savcılık, “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü polis memurları hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, Zırığ’ın ölümünün "doğal ölüm" olduğunu savunarak, soruşturmayı takipsizlikle sonuçlandırdı. Ölüm olayının adli vaka girişi olarak yapılmaması nedeni ile olay yeri incelemesi yapılmadığını kaydeden savcılık kararında, kamera kayıtlarının en fazla 3 ay süre ile depolandığı ve akabinde silindiği için olay gününe ait kamera kayıtlarının teminin mümkün olmadığını savundu.
 
Olayla bağlantılı telsiz kayıtlarının bulunmadığı ve anonsların yapılmadığını ifade eden savcılık takipsizlik kararında şu ifadelere yer verdi: “Cumhuriyet Başsavcılığımızca yapılan değerlendirmede; müşteki vekilinin dilekçesindeki iddiaların soyut kavram ve iddiaları içerdiği, hangi kamu görevlilerinden ve hangi tür eylemlerinden bahsettiğinin belirtilmediği, atılı suçun soyut iddiadan ibaret kaldığı, bahsi geçen dönemde emniyet ve askeri birimlerin yaptığı operasyonlar ile terörle mücadele ettiği, iş bu soruşturma dosyasında kamu görevlilerine atfedilecek herhangi bir suçun ve kusurun bulunmadığı, Cizre ilçesinde görev yapmakta olan emniyet ve askeri personele Besna Zırığ’ın ölümü olayı ile ilgili olarak kusur izafe etmenin mümkün olmadığı, sokağa çıkma yasağı ilanı ve devamında yaşanan terörle mücadele kapsamında yapılan faaliyetlerle Besna Zırığ’ın ölümü arasında sorumluluk gerektirecek bir illiyet bağı kurulamayacağı anlaşılmaktadır.”
 
Cizre'de 4 Eylül 2015 tarihinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” sırasında kalp krizi geçirdikten sonra hayatını kaybeden 71 yaşındaki Ata Borçin’in ölümüne ilişkin Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Görevi kötüye kullanma, taksirle öldürme" iddiasıyla açtığı soruşturma da takipsizlikle sonuçlanmıştı.