22 Eylül 2024 Pazar

Samsun'da kadınların iradesi polise geri adım attırdı: Bu savaşı biz kaybetmeyeceğiz

Tüm engellemelere rağmen LGBTİ+ bayraklarıyla yürüyüş yapan Samsun Kadın Dayanışması, tek adam iktidarının kararnamesinin yok hükmünde olduğunun altını çizdi. İktidarın açtığı savaşta kaybetmeyeceklerinin altını çizen kadınlar; eşit, özgür ve demokratik bir ülkeyi elleriyle kuracaklarını söyledi. 

İstanbul Sözleşemesi'nin feshedilmesine karşı sokağa dökülen Samsunlu kadınlar, polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen yürüdü ve sloganlarını haykırdı. 

Samsun Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla Şehir Kulübü önünde buluşan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" yazılı pankartlarla cadde boyunca yürüdü. Ancak kadınların yolu Akbank önünde, LGBTİ+ bayrakları taşındığı gerekçesiyle kesildi. 

Polis bayrakların kaldırılmasını istedi ancak kadınlar bayrakları kaldırmayacakları ve yürüyüşü sürdüreceklerini vurguladı. Kadınlar burada, "Nefret cinayetlerine, kadın cinayetlerine karşı alanları, sokakları terk etmeyeceğiz" dedi. 

Kadınların iradesi karşısında polis geri adım atmak zorunda kaldı. Kadınlar cadde boyunca LGBTİ+ bayraklarla birlikte yürüdü. Yürüyüşün sonunda basın metnini okuyan Hümeyra Başkan ve Betül Aksu, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmediklerini haykırdı. 

'HAYATLARIMIZ İÇİN PAZARLIK YAPMAYACAĞIZ'
İstanbul Sözlemesi'ni uygula demek ve yaşamlarını savunmak için yan yana olduklarını kaydeden Başkan, "Kadınlar arkasından çekilmedikçe İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir! Kadın hareketinin yıllarca mücadele vererek, bedel ödeyerek kazandığı hakları gece yarısı baskınlarına, tek adamın dudakları arasından çıkan sözlerle bırakmayacağız. Hayatlarımız için pazarlık yapmayacağız" dedi. 

'EŞİT, ÖZGÜR, DEMOKRATİK BİR ÜLKEYİ ELLERİMİZLE KURACAĞIZ'
Betül Aksu da hükümetin kadınlara karşı açtığı savaşta kaybetmeyeceklerinin altını çizdi ve şöyle devam etti: "Haklarımızdan da, hayatlarımızdan da, birbirimizden de vazgeçmeyeceğiz. Mutlaka kazanacağız. Haklarımız, emeğimiz, bedenimiz, cinsel yönelimimiz, hayatlarımız için yaşamsal önemde olan bu sözleşmeyi bir erkeğin iki dudağı arasına alan tek adam düzeninizin tam karşısındayız. Faşist- erkek iktidarınızın artık gözümüzde hiçbir meşruluğu kalmamıştır. Kararlarınızı, yasaklarınızı, erkek iktidarınızı tanımıyoruz. Yok hükmündeki kararnamesi sadece tek adamı bağlar. Bizler; hayatlarımızdan da, haklarımızdan da, birbirimizden de vazgeçmiyoruz. Sadece İstanbul Sözleşmesi değil, 6284 sayılı Şiddet Önleme Yasasının etkin uygulanması, nafaka hakkı, kürtaj hakkı, LGBTİ+'ların hakları içinde sokakları terk etmiyoruz. Eşit, özgür, demokratik bir ülkeyi ellerimizle biz kuracağız."