10 Kasım 2024 Pazar

SAMER aşiret ve cemaat anketini açıkladı

SAMER, Mardin, Diyarbakır, Urfa ve Van'da yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Araştırmada kişilerin hangi cemaate ve aşirete üye oldukları ile siyasal tercihleri yer aldı.
Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (SAMER), dini cemaat ve aşirete mensup kişilerle yaptığı anketin sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 32,1'i mensubiyetini hiç bir aşiret ve aile ismi ile tariflemezken yüzde 67,9'u bir aşirete mensup olduğunu bildirdi. Katılımcıların yüzde 53,2'si herhangi bir cemaate üye olmadıklarını, yüzde 46,8'i ise bir cemaate üye olduğunu belirtti.
 
Araştırma sonuçlarına göre, araştırma grubunun yüzde 48'i HDP/DBP, yüzde 18,3'ü AKP, yüzde 3,8'i Saadet Partisi, yüzde 2,3'ü CHP, yüzde 1,5'i MHP, yüzde 1,5'i HÜDAPAR eğiliminde olduğunu ifade etti.
 
Çalışmanın sonuçlarının yer aldığı raporda özetle şunlar belirtildi:
"Kimin sizin temsilciniz olmasını isterdiniz?" sorusuna sırasıyla; yüzde 35,9 din adamı/imam, yüzde 24,4 siyasi parti, yüzde 22,1'i aşiret reisi, yüzde 13,7'si yerel yönetimler, yüzde 11,5'i millet vekilleri cevapları verildi.
 
Şu anda kendilerini temsil ettiğini düşündüklerinin ilk üç sırasında; siyasi partiler, din adamı ve imamlar ile devlet görevlileri yer alırken; "Kimin sizin temsilciniz olmasını istersiniz?" sorusuna gelen yanıtların ilk üç sırasını ise "Din adamları-imamlar, siyasi partiler ve aşiret reisleri" yanıtı oluşturuyor.
 
Rapora göre aile-aşiret mensuplarının oldukça büyük kısmı sırasıyla; yüzde 93,1 ile aşiret reisi, yüzde 87,5 ile siyasi partiler, yüzde 31,9 ile din adamları bizi temsil etsin istiyoruz, derken; dini cemaat mensuplarının oldukça büyük kısmı sırasıyla; yüzde 83'le din adamı/imamlar, yüzde 27,6'sı aşiret reisi, yüzde 18,7'si siyasi partiler demişlerdir. Aşiret ve cemaatlerde; din adamı ve aşiret reislerini temsilci olarak tercih etme eğiliminde yükselme göze çarpmaktadır.
 
Çoklu yanıtların verildiği "Doğru kişi/Kurumun temsilciniz olmasını nasıl sağlarsınız?" sorusuna araştırma grubunun yüzde 40,5 gibi büyük kısmı "Siyasi faaliyet ve aktif çalışma" biçiminde yanıt verirken; yüzde 19,8'i medya ve sosyal medya kampanyaları, yüzde 14,5'i Oy vererek, demiştir.
 
Araştırma grubuna yöneltmiş olduğumuz "Mevcut siyasi yönetim şekli sesinizin duyulmasına müsaade ediyor mu?" sorusuna; yüzde 24'ü Evet, yüzde 76'sı ise 'hayır' yanıtını vermiştir. Yani katılımcılarımızın dörtte üçü mevcut siyasal iktidarın seslerinin duyulmasına müsaade etmediğini düşünmektedir.
 
Çoklu yanıtların verildiği "Sizi kimsenin temsil etmediğini hissederseniz genel olarak ne yaparsınız ya da ne yapmanız gerektiğini düşünürsünüz?" sorusuna araştırma grubunun yüzde 40,5'i siyasi faaliyet ve aktif çalışma, yüzde 22,1'i medya ve sosyal medya kampanyaları, yüzde 19,8'i protesto yanıtlarını vermiştir. Yani dini cemaat ve aşiretlerde temsil talepleri için siyaset yapma eğilimi güçlü görünmektedir.
 
Son olarak aile-aşiret mensupları ile dini cemaat mensuplarının birbirini ne kadar kapsadığına dair yapılan karşılaştırmaya göre; Dini cemaat ve aşiretlerin mensubiyetleri arasında ortak mensubiyetlerin sayısı sınırlıdır.