30 Eylül 2024 Pazartesi

'Salgın artışında sorumluluk halka yüklenemez'

Urfa'daki sağlık emekçileri, "normalleşme" adımları sonrası kentte vaka sayısının arttığına dikkati çekerek, bu durumun sorumluluğunun halkta olmadığını vurguladı.  

Urfa Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES), kentteki sağlık sorunları ve koronavirüs (Covid-19) salgınında gelinen aşamaya ilişkin Tabip Odası'nda açıklama yaptı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN DURUMU
Tabip Odası Başkanı Ömer Melik, "normalleşme" sürecinin ardından kentte vaka sayısında artış yaşandığına dikkati çekti. Salgın sürecinde binlerce sağlık emekçisinin enfekte olduğunu ve çok sayıda sağlıkçının da yaşamını yitirdiğine değinen Melik, yeterli kişisel koruyucu ekipman sağlanmaması, sağlık emekçisi sayısının ihtiyacı karşılayacak şekilde artırılmaması, sağlık emekçilerine rutin test yapılmaması, iş yükünün fazla olması gibi nedenlerin bu durumun nedenleri arasında yer aldığını vurguladı.

'NORMALLEŞME' ADIMLARI
"Normalleşme" adımlarının vaka sayılarının göz ardı edilerek atıldığını ve bunun salgının yayılmasına neden olduğunu dile getiren Melik, "Toplu taşımada tam kapasiteli hizmet verilmeye geçilmesi, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini yeterli derecede almayan iş yerlerinde fiziksel mesafe uyumunun sağlanamaması, uygun ve yeterli maske, el dezenfektanı olanaklarının olmaması, enfekte olma olasılığını ve salgını büyütüp yayma potansiyelini artırmaktadır. Yine yetersiz test yapılması, tespit edilmeyen her vakanın hem kendisi hem de toplum açısından risk taşıdığı bilinen bir gerçektir. Oysa ilimizde yeterli testin yapılıp yapılmadığı konusunda kamuoyuyla bilgi paylaşımı yapılmamıştır. Bu durum yapılan testlerin yeterli olup olmadığına dair şüphelerimizi artırmaktadır. Toplum sağlığı ve sağlık çalışanlarının sağılığını önemsediğimizden dolayı bu endişeleri yaşamaktayız" diye konuştu.

'SORUMLULUK HALKA YÜKLENMEMELİ'
SES Urfa Şube Eşbaşkanı Eylem Salar ise siyasi ve ekonomik kaygılar ile alınan "normalleşme" kararlarının toplumda bir gevşemeye sebep olduğunu söyledi. Salar, "Sadece maske, sosyal mesafe gibi konular üzerinde tartışma yürütmek, sorumluluğu sadece halka yüklemek yerine sebeplerinin doğru temelde tartışılması gerekiyor" dedi.