6 Ekim 2024 Pazar

'Salda Gölü yok olmasın'

Salda Gölü'nün korunması için basın açıklaması düzenleyen Salda Gölü Koruma Derneği, gölün gelecek nesillere aktarılması gerektiğini kaydetti ve taleplerini sıraladı. 

Salda Gölü Koruma Derneği, Salda Gölü'nde yapımı süren millet bahçesi projesinin durdurulması talebiyle göl kıyısında basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan Müzeyyen Ergin, "Bugün buradan 'Dağlarımıza, gözlerimize, nehirlerimize, doğamıza dokunmayın' diyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünyaca ünlü Salda Gölü'nün gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurgulayan Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Osman Şakar, "Salda Gölü, kapalı bir tatlı su ekosistemidir. Göl'de buraya özgü ekolojik yapı oluşmuştur. Salda Gölü'nde, dünyada canlıların ilk oluşumu sırasında, güneş ışınlarını fotosentez ederek oksijen üreten tek hücreli siyona bakteriler halen varlığını sürdürmektedir. Salda Gölü'nde, endemik olan, sadece Burdur Gölü ve Salda Gölü'nde yaşayan Burdur sazancığı ve Salda Gölü'nden başka yerde yaşayamayan salda sazancığı balıkları vardır. Ayrıca Göl'deki ekolojik yapıya uyum sağlayan canlılar yaşamaktadır. Kapalı bir havza olan Salda Gölü'ne giren kirlilik bir daha dışarıya çıkamaz. Gelen kirlilik içinde biriktirmektedir. Biriken kirlilik göl dibine çökelmekte ve canlılar için zehirli olan; hidrojensülfür, metan ve amonyak oluşturmaktadır. Oluşan bu zehirli gazlar göl içindeki endemik canlıları öldürerek yok eder. Göl'de oluşan bu ekolojik değişiklik, Göl'e gelen kuşların gelmemesine, suyundan yararlanan Göl dışındaki canlıların ölmesine ve bu özel ekolojik yapıya uyum sağlayan endemik bitkilerin yok olmasına sebep olacaktır" dedi. 

Şakar, şu talepleri sıraladı:
▪ "Salda Gölünde suya girilmesin.
▪ Beyaz kumlara basılmasın.
▪ Göl çevresindeki yapılaşma durdurulsun. İmar barışı iptal edilsin.
▪ Millet bahçesi projesi iptal edilsin.
▪ Göl çevresindeki yerleşim yerlerinin kanalizasyon suları göle akıtılmasın.
▪ Salda Gölü bilim insanları için laboratuvar olsun.
▪ Salda Gölünden turistik amaçlı yararlanılacaksa, görsel turizm ve fotoğraf turizmi olarak yararlanılsın.
▪ Salda Gölü UNESCO Dünya miras listesine alınsın."