21 Eylül 2024 Cumartesi

Sağlık meslek örgütlerinden şarbon uyarısı

Sağlık meslek örgütleri, şarbon hastalığının tespit edilmesi üzerine gıda güvenliğinde önemli sorunlar yaşandığını belirterek, yetkilileri önlem almaya çağırdı.
Diyarbakır Tabip Odası, Veteriner Hekimleri Odası ve SES, şarbon hastalığına ilişkin DiyarbakırTabip Odası'nda basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısında meslek örgütleri adına söz alan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Şerif Demir, Kurban Bayramı'nın ardından Türkiye'nin birçok bölgesinde ve çok sayıda kişide görülen şarbon salgının en son Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen birinde görüldüğünü kaydetti.
 
Demir, hastaneye Bitlis Güroymak'tan gelen 10 yaşındaki bir çocuğun kan-gaita tetkiklerinin şarbon hastalığının kanıtlandığı ve bu çocuğun bağırsak şarbonuna bağlı ölümünün gerçekleştiği bilgisini paylaştı.
 
Yaşanan şarbon salgınının nedenini hayvan denetiminin aksatılması ve karantina süresi uygulanmadan hayvanların yurda sokulması olduğunu ifade eden Demir, tarım ve hayvancılığa çok uygun olan topraklarda tarım ürünlerinin yetiştirilmesinin mevcut tarım politikalarına bağlı olarak yetersiz olduğuna değindi. İhtiyaç duyulan et ve tarımsal besinlerin ithal edilerek karşılandığını ve ithal edenlere destek sunulduğunu kaydeden Demir, "Yine 28 Nisan 2018 tarihli bir düzenleme ile ithal edilen hayvanların sağlık denetimlerinde veteriner hekim zorunluluğunun kaldırılarak ziraat mühendisi, orman mühendisi, kimya mühendislerine de yetki verilmiştir. Böylelikle hastalığı tanıyan meslek grupları olan veterinerler ve zooteknistler denetimden uzaklaştırılmıştır" dedi.
 
'ERDİŞELİYİZ'
 
Demir, yetkililere seslenerek, "Endişeliyiz: Yetkilileri daha fazla ölüm yaşanmadan önlem almaya davet ediyoruz. Gıda denetimleri yapılmalı, sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmalı ve sağlıklı olmayan besinler piyasadan çekilmeli, üreten ve sağlıksız olduğunu bilerek satışını yapanlar cezalandırılmalıdır" çağrısında bulundu.
 
Şarbon hastalığının tespit edilmesi üzerine gıda güvenliğinde önemli sorunlar yaşandığını belirten Demir, şarbon hastalığının önlenmesi için şu önerilerde bulundu.
"-Tarım ve hayvancılık üretimi desteklenmeli, gıda ithalatına bağımlılık ortadan kaldırılmalıdır.
 
-Besin maddeleriyle ilgili tüm denetimler ilgili uzmanlıkların meslek örgütleri tarafından bağımsız ve tarafsız biçimde yapılmalıdır.
 
-Kurbanlık hayvanlar da dâhil olmak üzere tüm hayvan kesimleri veteriner kontrolünde yapılmalıdır.
 
-Günümüzün sorunu olan şarbon hastalığı ile ilgili olarak Brezilya'dan kaç hayvan ithal edildiği, bu hayvanların nerelere dağıldığı, dağıldıkları yerde karantinada tutulup tutulmadıkları, kaç tanesinin kesildiği ve tüketime sunulduğu gibi tüm toplumu ilgilendiren sorulara ivedilikle cevap verilmelidir.
 
-Güvenli besine ulaşmak hepimizin hakkıdır. Devlet güvenli besine ulaşmamızı sağlayan düzenlemeleri yapmak ve uygulamak zorundadır."
 
ŞARBON HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?
 
Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Şerif Demir, "şarbon hastalığından nasıl korunabiliriz” sorusuna, "Çıplak elle ete dokunmayın, Kurban Bayramı'nda kesilen etlerin görünümüyle ilgili bir şüphe varsa etlerin kontrolü mutlaka yaptırılmalı ve şarbon hastalığı belirtisi gösterenlerin mutlaka doktora görülmeleri gerekmektedir" cevabını verdi.