23 Eylül 2024 Pazartesi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı 8. gününde

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekat devam ederken, çatışmalar Kiev, Harkov ve Mariupol kentlerinde yoğunlaştı. BM, 8 gün içerisinde en az 227 sivilin hayatını kaybettiğini, 1 milyondan fazla insanın ise ülkeden göç ettiğini duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı 8. gününde devam ediyor. Rus ordusu liman kenti Herson'u ele geçirirken, çatışmalar başkent Kiev, Harkov ve Mariupol şehirlerinde yoğunlaştı. Rus ordusunun ilerlemeye devam ettiği Kiev'de çatışmalar ve hava saldırıları ardarda devam ederken, merkez tren istasyonu da füzeyle vuruldu. Sığınakların yetersiz kaldığı Kiev'de halk, günlerdir metro istasyonlarında yaşamına devam ediyor.

Harkov bölgesinde Balakleya kenti de Rus ordusunun eline geçerken, Harkov bölgesinde gerçekleşen saldırılardan ağır hasar alan İzyum'da son çatışmalarda 2'si çocuk 8 sivil hayatını kaybetti. Rus ordusu Çernigiv kentinde ise bir petrol rafinerisini vurdu.

Ukrayna'nın doğusundaki liman kenti Mariupol'de Rus ordusu Donetsk Halk Cumhuriyeti'ne bağlı milis güçleriyle çemberi daralttıklarını duyurdu. Mariupol'da son 24 saat içerisinde 30'u aşkın sivil ölümü kaydedilirken, belediye başkanı kentin “neredeyse tamamen yok edildiğini” ve su, elektrik kesintisi yaşadıklarını duyurdu. Yüzlerce sivilin Mariupol kentindeki çatışmalarda hayatını kaybetmiş olabileceğini aktaran belediye başkanı Vadym Boichenko, cenazeleri almak için kentin iç kısımlarına girmekte güçlük çektiklerini ifade etti.

Birleşmiş Milletler, Rusya'nın işgal saldırısı başladığından bu yana 15'i çocuk 227 sivilin hayatını kaybettiğini, 525 sivilin ise yaralandığını açıkladı. Bu sayıların henüz kaydedilebilen sayılar olduğunu belirten yetkililer, gerçek sayıların çok daha yüksek olma ihtimalini vurguladı. Yetkililer, 24 Şubat'tan bu yana 1 milyonu aşkın insanın ise Ukrayna'dan başka ülkelere göç ettiğini, sayının her geçen gün giderek arttığını ifade etti.

Rusya'da ise Rus halkı Ukrayna'ya askeri saldırı düzenleyen hükümete itiraz etmeye devam ediyor. Tüm gözaltı ve polis şiddetine rağmen başkent Moskova ve St. Petersburg başta olmak üzere pek çok şehirde süren eylemlerde, gözaltına alınanların sayısı 7,624'e ulaştı. Ülkenin dört bir yanında meydanları dolduran Rus halkı, bu savaşı kendilerinin istemediğini belirterek Putin'e saldırıları bitirmesi çağrısında bulunuyor.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakarelerin ikincisi bugün Belarus'ta gerçekleşecek.

Lahey'de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği öne sürülen savaş suçlarını araştırmak için bir soruşturma başlattı. BM Genel Kurulu ise Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınama kararını 5'e karşı 141 oyla kabul etti. Oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı. BM üyesi devletlerin bir konudaki genel yaklaşımını ortaya koyması bakımından anlam ifade eden Genel Kurul kararlarının kabul edilmesi durumunda herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyor.

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin Rusya'nın uluslararası bankacılık ağı SWIFT'ten çıkarılması kararı, SWIFT tarafından yürürlüğe koyuldu. SWIFT yetkilileri, yedi büyük Rus bankasının ağla ilişiğinin resmen kesildiğini duyurdu.