23 Eylül 2024 Pazartesi

Rusya-Ukrayna görüşmeleri başladı

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri saldırı 5. gününe girdi. Rus ve Ukraynalı heyetler Belarus'ta müzakare görüşmelerine başladı, BM ise en az 102 sivilin hayatını kaybettiğini, 500 bin insanın ise göç etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlattığı askeri saldırı devam ederken, iki ülke heyeti müzakere için Belarus'un Gomel kentinde bir araya geldi. İki ülke hükümetlerinden de yapılan açıklamalarda, görüşme için herhangi bir ön koşul olmadığı ve ortak temenninin çatışmaların son bulması iddia edildiği aktarıldı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev Rus ordusunun kuşatması altına girerken, ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'da da çatışmalar ve saldırılar yoğunlaştı. Ukrayna hükümetinden yapılan açıklamalarda, Herson, Mikolayev, Odesa ve Mariopol kentlerinde çatışmaların sürdüğünü belirtti. Rus ordusu ise Berdyansk, Melitopol, Herson, Konaşenkov, Sçastye, Muratovo, Starognatovka, Oktyabrskaya ve Pavlopol kentleriyle Yılan Adası'nı ele geçirdiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM), duruma ilişkin açıklama yaparak Ukrayna'da 7'si çocuk olmak üzere 102 ölü, 240 kayıp, 304 yaralı insan olduğunu aktardı. BM, bunların henüz ellerine ulaşan rakamlar olduğunu kaydetti ve asıl sayının çok daha yüksek olabileceğine dikkat çekti. BM'den yapılan açıklamada ayrıca 500 binden fazla insanın ülkeden göç ettiği belirtildi.

Lugansk Halk Cumhuriyeti lideri Leonid Paseçnik, Ukrayna ordusunun Lugansk'taki yerleşim yerlerinden geri çekilirken mayın döşediğini ve konut binalarına ateş açtığını söyledi. Lugansk'ta milislerin bazı yerleşimleri ise Ukrayna askerlerinden geri aldığı belirtildi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti sözcüsü Eduard Basurin, Dmitrovka, Svobodnoye, Donskoye ve Anadol yerleşimlerini ele geçirdiklerini ve çatışmaların Kamenka ve Volnovaha yerleşimlerinde devam ettiğini aktardı.

Rusya Savunma Bakanlığı dün tüm birliklere bütün istikametlerde saldırıya geçme emri verildiğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Batı'nın Rusya ile ilişkilerinde "dostça olmayan eylemlerde" bulunduğunu belirterek "Rus ordusunun caydırıcılık güçlerini özel savaş görevi rejimine geçirmelerini emrediyorum" dedi. Bu karar nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsıyor.

RUS BANKALARI SWIFT'TEN ÇIKARILDI
ABD, Ukrayna'ya 350 milyon dolarlık bir askeri "acil destek" sunma kararı aldı. Fransa, Almanya, Hollanda ve Çekya hükümetleri de Ukrayna'ya silah ve askeri teçhizat desteği sağlayacaklarını açıkladı. ABD ve Avrupa Birliği ayrıca Rus bankalarını uluslararası bankacılık sistemi SWIFT'ten çıkarma kararı aldı. Karara ilişkin yapılan açıklamada, Rusya Merkez Bankası'nın uluslararası rezervlerinin de kısıtlanacağı belirtildi.

Rusya, hava sahasını uçaklarına kapatan Litvanya, Letonya, Slovenya ve Estonya'ya karşı belirtilen ülkeler hakkında aynı kararı aldı. Rusya daha önce de İngiltere, Bulgaristan, Çekya, Polonya ve Romanya'ya "cevap" olarak hava sahasını kapatmıştı.

SLOVAKYA'DA OHAL İLAN EDİLDİ
Slovakya hükümeti, Ukrayna'dan onbinlerce kişilik bir göç dalgası olduğunu belirterek Olağanüstü Hal (OHAL) ilan ettiğini açıkladı. OHAL kararının, ülkelerinden göç eden Ukraynalılara geçici sığınma statüsü verilebilmesi için gerektiğini belirtildi.

POLONYA SINIRINDA IRKÇI UYGULAMALAR
Ukrayna ve Polonya sınırında ise binlerce Ukraynalı sınırdan geçmeyi bekliyor. Polonya ise, çocuklu aileler haricinde sınırlarını sivillere kapatıldı. Ayrıca Polonyalı sınır muhafızlarının Ukrayna'daki saldırılardan kaçan göçmenleri Ukrayna asıllı olanlar ve olmayanlar olarak ayırdığı, Ukraynalı olanlara öncelik verirken, eğitim, iş vb sebeplerle Ukrayna'ya gitmiş Afrika ve Ortadoğu asıllı göçmenleri içeri almadığı gözlemlendi.