23 Eylül 2024 Pazartesi

Rusya Donetsk ve Lugansk'ı tanıma kararı aldı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Donetsk ve Lugansk özerk yönetimlerini tanıma kararı aldı. Avrupa ve ABD'den tepki açıklamaları yapılırken, Rusya ordusu Donbass bölgesine geçmeye başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2014 yılında Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk özerk yönetimlerini tanıma kararı aldı. Avrupa ve ABD liderleri karara tepki gösterirken, Putin Rus ordusuna, bölgede "barış"ı koruyacağı iddia eden bir kararname imzaladı. Rus ordusu talimat sonrası Donbass bölgesine yerleşmeye başladı. ABD ise Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleriyle ticari faaliyet yürütülmesini yasakladı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'ni toplantıya çağırdı.

Putin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile yaptığı görüşmenin ardından ulusa seslenerek, Donetsk ve Lugansk'ı tanıma kararını halka açıkladı. Ekim devrimi döneminde ayrı bir cumhuriyet olarak kabul edilen Ukrayna'nın doğusunun, Rusya toprağı olduğunu savunan Putin, Lenin'in Ukrayna'yı bir cumhuriyet olarak kabul etmesini, Stalin döneminde bazı bölgelerin Ukrayna ile birleştirilmesini ve Kruşçev döneminde Kırım'ın Ukrayna'ya bağlanmasını "hata" olduğunu öne sürdü.

Putin, "Ukrayna sadece Rusya'nın komşusu değil, aynı tarihin bir parçası" ifadelerini kullandı ve Donbass'ta durumun çok kritik olduğunu belirtti. Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Denis Puşilin ve Lugansk Halk Cumhuriyeti Başkanı Leonid Paseçnik de Putin'in imzaladığı işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma anlaşmasının altına imzalarını attı ve Putin'e teşekkür etti.

Putin'in Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleriyle imzaladığı işbirliği anlaşmasında, Donbass sınırlarının beraber korunması ve tarafların birbirlerinin topraklarındaki askeri altyapı ve üsleri kullanması maddeleri yer alıyor. Anlaşmada ayrıca, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin finans ve banka sistemlerini desteklemek adına çeşitli tedbirler alacağı belirtildi. 10 yıl geçerli olacak anlaşmada tarafların birbiriyle diplomatik ilişkilerini güçlendirmek için müzakerelere devam edeceği belirtildi.

Ukrayna ordusunun Donetsk ve Lugansk'a saldırıları ise sürüyor. Rus sınırının yakınındaki pek çok kentte çatışmalar sürerken bölgede yaşayan 60 bini aşkın kişi Rusya'ya sığındı. Donetsk ve Lugansk yönetimleri, tam seferberlik ve olağanüstü hal ilan etti. Saldırılarda sivillerin de yaşamını kaybettiği belirtildi.

ZELENSKY: UKRAYNA'NIN SINIRLARI OLDUĞU GİBİ KALACAK
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Putin'in Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanımasının ardından çeşitli açıklamalarda bulundu. Zelensky, "Ukrayna'nın uluslararası sınırları, Rusya'nın açıklamalarını dikkate almadan olduğu şekilde kalacaktır" ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın kararı Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlalidir. Bu karar, Rusya'nın Minsk Anlaşması'ndan tamamen çekilmesi anlamına geliyor" diyen Zelensky, kararın barış çabalarını baltaladığını ve ülkesinin gelecek her şeye hazır olduğunu dile getirdi.

'BU KARAR ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİDİR'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkan Putin'in Donetsk ve Lugansk bölgelerini tanıma kararını kınadıklarını belirtti, Moskova'nın imzaladığı uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Rusya askeri harekete kalkışırsa asıl ekonomik yaptırımlar o zaman uygulanacak" ifadeleri kullanıldı. Biden ayrıca, Rusya'nın kararını şiddetle kınadığını ve Kiev yönetimine tam destek verdiğini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Rusya'nın kararının uluslararası taahhütleri ihlal ettiğini söyledi, "Bu kararı kınıyorum. BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırıyorum" dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, Putin'in tanıma kararı hakkında "Bu, açıkça uluslararası hukukun ihlalidir" şeklinde yorumladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise Ukrayna gündemini görüşmek üzere acil toplantı düzenliyor.