23 Eylül 2024 Pazartesi

Rus sanatçılar: Bizim adımıza savaş yürütülmesine karşıyız

Rusya'da sanatçılar, Ukrayna'ya yönelik askeri saldırılara karşı Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olduklarını açıkladı. Bir mektup yayımlayan sanatçılar, bu savaşın iktidarlar tarafından çıkarıldığına dikkat çekerek, hem Ukrayna hem de Rus halkları açısından korkunç bir felaket olduğuna işaret etti.

Rusya'da 2 bini aşkın kültür ve sanat emekçisi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısına karşı açık mektup yayımladı. Sanatçılar, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış için yetersiz ancak gerekli bir adım olarak nitelendirdikleri mektupta, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'taki insanların korunması iddiasıyla başlattığı saldırının ülke çapında sürdüğüne işaret etti. Mektupta, iki ülke arasındaki savaşın 2014'ten bu yana devam ettiği kaydedilerek, ülkeler arasında saygı ve eşitlik temelinde yürütülen bir müzakere sürecinin gerekli olduğu belirtildi.

Şiddet kullanarak 'barış'ın sağlanacağının savaşın bahanesi olduğuna dikkat çeken sanatçılar, "Biz, bu savaşın bizim adımıza yürütülmesine karşıyız" vurgusunda bulundu. Mektupta, sanat emekçilerinin en büyük endişesinin Ukrayna halkının kaderi ve güvenliği olduğu ifade edildi.

Savaşın tırmanmasının kültür ve sanat faaliyetleri için de onarılamaz sonuçlara yol açacağı kaydedilen mektupta, son 30 yıldır bu alanda inşa edilen tüm bağların kopacağı ifade edildi.

'RUSYA ASKERLERİNİ UKRAYNA TOPRAKLARINDAN ÇEK'
Mektup, şu şekilde devam etti: "Biz sanatçılar, küratörler, mimarlar, eleştirmenler, sanat uzmanları ve yöneticileri, Rusya Federasyonu kültür ve sanatının temsilcileri olarak, Ukrayna vatandaşlarıyla mutlak dayanışmamızı ifade ediyor ve kararlılıkla 'Savaşa hayır' diyoruz. Tüm askeri operasyonların derhal durdurulmasını, Rusya birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesini ve barış görüşmelerinin yapılmasını talep ediyoruz."