3 Ekim 2024 Perşembe

Ruhsatları gasp edilen avukatlar: İtaat etmeyeceğiz

Ankara Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon, ruhsat gaspına karşı mücadele edeceğini belirtti. "Sosyal ölüme mahkum ediliyoruz" diyen ruhsatları gasp edilen avukatlar ise, itaat etmeyeceklerini söyledi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Toplumsal Hukuk, Adalet İçin Hukukçular, Demokrasi İçin Hukukçular, Çağdaş Avukatlar, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar ve TOHAV tarafından kurulan Ankara Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon, stajyer avukatlarının ruhsat hakkının gasp edilmesine karşı açıklama yaptı. 

İHD Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda koordinasyon adına ÇHD üyesi Buket Yılmaz açıklama yaptı.

Son yıllarda savunmayı hedef alan birçok saldırının Türkiye'de avukatlık mesleğinin niteliğine ve savunma hakkına ciddi hasarlar verdiğini belirten Yılmaz, "Savunma hakkının sindirilmeye çalışıldığı bu siyasi atmosferde stajını tamamlamış ve avukatlık ruhsatı almaya hak kazanmış avukat adaylarının ruhsatlarının Adalet Bakanlığı'nca gasp edilmeye çalışılması tam da bu nedenle hiç şaşırtıcı olmamıştır" diye konuştu.

Yılmaz, siyasal iktidarın savunmaya yönelik saldırılarına “hukuki kılıf dikme” arayışının son halkası Avukatlık Kanunu Madde 5/3'ün otuz yıldır uygulamadığını, fakat şimdilerde muhalif avukat adaylarını sindirme amacıyla araçsallaştırıldığını belirtti.

'HEDEFLERİ SAVUNMANIN TA KENDİSİ'
Ruhsat gaspının tehdit mekanizmasına dönüştüğünü söyleyen Yılmaz, "İktidarın savunmayı kendi himayesinde bulundurma hayalinin tezahürüdür. Saldırılar tam da bu sebeple savunmaya yöneltiliyor. Yerel mahkemelerin Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamadığı, yürütmenin genelgelerle baro seçimlerini ertelemeye çalıştığı, avukat adaylarının ruhsatlarının gasp edildiği günlerden geçiyoruz. Yeri geliyor hiçe sayılan kanunilik ilkesi, yeri geliyor genelgeyle yok sayılan normlar hiyerarşisi! Utanç vesikası haline gelen tüm bu kararların hedefindeki ise savunmanın ta kendisi" ifadelerini kullandı.

'AVUKATLIK KANUNU KALDIRILSIN'
Meclis'e daha önce çok sayıda kişinin ruhsatının gasp edilmesine dair soru önergeleri verildiğini ve kanun teklifi sunulduğunu hatırlatan Yılmaz, fakat bunlara yönelik bir yanıt verilmediğini aktardı. 2019 Yılı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Faaliyet Raporu'nda ise 528 dosyanın, yeniden görüşülmek üzere Türkiye Barolar Birliği'ne gönderildiği bilgisini paylaşan Yılmaz, "Geri gönderilen dosyaların tamamı Avukatlık Kanunu 5/3 kapsamında verilmiş kararlar olmayıp kararların toplam sayısıdır. Bununla birlikte 2015 sonrasındaki artışın büyük oranda Av. K. m.5/3 sebebi ile oluştuğu da açıktır. Bu madde uygulmada savunmaya yönelik saldırıların en açık örneği olduğu gibi Anayasa'ya açık aykırılık taşımaktadır ve bugün burada tekrar söylüyoruz Avukatlık Kanunu m.5/3 hükmünün kaldırılması gerekmektedir" dedi.

Yılmaz, sistemli saldırıya rağmen haklarını savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye devam edeceklerini vurguladı. Baroları ve tüm avukatları bu mücadeleye destek vermeye çağıran Yılmaz, kamuoyunun tüm kesimlerini de seslerine ses katmaya çağırdı.

RUHSATLARI GASP EDİLEN AVUKATLAR: İTAAT ETMEYECEĞİZ
Ardından ruhsat hakkı gasp edilen avukatlar konuştu. 

Avukat Barış Barışık, iktidara karşı mücadele eden bütün kurum ve kuruluşların cezalandırıldığını söylerek, "Biz de mücadele eden kişilerdik, hakkımızda davalar açıldı ve avukatlık hakkımız elimizden alınmak istendi. Bizi bastırmak, 'mesleğinizi yapamazsınız' diyerek ekonomik olarak ta bizi baskı altına almak istiyorlar. Kazandık ama çalışamıyoruz, ruhsat alamadığımız için başka işlerde de çalışmamız engelleniyor. Sosyal ölüme mahkum ediliyoruz. Bu savunmaya karşı bir saldırı fakat biz itaat etmeyeceğiz" dedi.
 
Avukat Mehmet Refik Atalay da, devlet güdümünde bir savunmanın oluşturulmak istendiğini, ruhsatsız avukat sayısının giderek arttığını söyledi, "Mesleğin özünün yok edilmesine yönelik saldırılar eninde sonunda püskürtülecek" diye vurguladı.