24 Eylül 2024 Salı

RSF raporunda Türkiye yine 157. sırada

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 157'nci sırada yer aldı. RSF, demokrasinin gerilemesi konusunda sert eleştirdiği Türkiye'yi bir kez daha "dünyada en çok gazetecinin hapse atıldığı ülke" olarak tanımlandı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni açıkladı. Türkiye, 180 ülkenin yer aldığı listede 157. sırada. Türkiye geçen yıl da listede 157. sırada yer almıştı. RSF'nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde ilk 3 sıradaki ülke de değişmedi. Sırasıyla Norveç, Finlandiya ve İsveç, basın özgürlüğünün en iyi olduğu üç ülke.
 
KAŞIKÇI CİNAYETİ ARABİSTAN'I ÜÇ BASAMAK GERİLETTİ
 
Listenin son sıralarında ise değişiklik yaşandı, 2017 ve 2018'de son sırada yer alan Kuzey Kore bir basamak yükselerek 179. sıraya yerleşti. Son sırada Türkmenistan yer alırken, Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sorumlu tutulan Suudi Arabistan da üç basamak gerileyerek 172. sıraya geriledi.
 
Hukukun üstünlüğü ve demokrasinin gerilemesi konusunda Türkiye'nin sert bir şekilde eleştirildiği raporda, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetinin medyadaki eleştirel seslere karşı yürüttüğü cadı avı 2016'daki başarısız askeri darbeden sonra zirve yaptı" denildi. 
 
'ONLARCA MEDYA KURULUŞU ORTADAN KALDIRILDI'
 
Raporda şunlar kaydedildi: "Onlarca medya kuruluşunun ortadan kaldırılması ve Türkiye'nin en büyük medya grubunun hükümet yanlısı bir şirket tarafından alınmasından sonra yetkililer, çoğulculuktan geriye kalan çok az şey üzerindeki baskıyı artırıyor. Geriye kalan az sayıdaki medya kuruluşu taciz altında ve marjinalize ediliyor."
 
'ENÇOK GAZETECİNİN HAPSE ATILDIĞI ÜLKE TÜRKİYE'
 
Raporunda, Türkiye için "dünyada en çok gazetecinin hapse atıldığı ülke" tespitini yineleyen RSF, "Mahkemeye çıkarılmadan önce cezaevinde bir yıldan uzun süre geçirmek yeni kural ve uzun cezalar da yaygın" değerlendirmesini yaptı. Tutuklu gazetecilere ve kapatılan medya kuruluşlarına yasal temyiz haklarının verilmediğine dikkat çeken RSF, "Hukukun üstünlüğü, olağanüstü cumhurbaşkanlığı yetkilerinin bulunduğu 'Yeni Türkiye'de kaybolmakta olan bir hatıra. İnternet sitelerine ve sosyal medyaya karşı sansür görülmemiş boyutlara ulaştı ve yetkililer şimdi, internetteki video sitelerini kontrol altına almaya çalışıyor" tespitini yaptı.
 
Türkiye Temsilcileri Erol Önderoğlu'nun kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma eylemine katıldığı için "terör propangadası yapmakla" suçlandığını hatırlatan RSF, Türkiye'nin "Cennet Belgeleri (Paradise Papers)" haberleri nedeniyle bir gazeteciye dava açılan tek ülke olduğuna da dikkat çekti.
 
Gazeteci Pelin Ünker'in Cennet Belgeleri nedeniyle 13 ay hapse mahkûm edildiği ve ağır para cezasına çarptırıldığı hatırlatılarak, hükümetin "vatansever değil" diye nitelediği araştırmacı gazeteciliğin cezalandırıldığı belirtildi.