23 Eylül 2024 Pazartesi

Rosa, Karl ve Lenin Berlin'de yürüyüşle anıldı

Almanya'nın başkenti Berlin'de Rosa Luxemburg-Karl Liebknecht-Lenin yürüyüşü düzenlendi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de her yıl düzenlenen Rosa Luxemburg-Karl Liebknecht-Lenin yürüyüşü bu yıl 12 Ocak Pazar günü yapıldı.

101 yıl önce, 15 Ocak 1919'da Berlin'de katledilen Almanya işçi sınıfının komünist önderleri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg, Rus devriminin lideri Lenin'i ölümünün 96. yılında Berlin'de on binlerce kişinin katılımıyla anıldı. Binlerce insanın katıldığı yürüyüş kortejinin dışında sabahın erken saatlerinden itibaren akşama dek çok sayıda kişi gruplar halinde Sosyalistler Mezarlığı'na ziyaret etti, karanfiller bıraktı.

Sabah saat 10.00'da Berlin Frankfurter Tor'dan başlayıp Sosyalistler Mezarlığı'na dek süren yürüyüşe antifaşist, devrimci, komünist parti ve örgütler pankartlarıyla, dövizleriyle, bayraklarıyla katılım sağladı.

ONLARA KAVGA VE ZAFER SÖZÜMÜZÜ VAR
Yürüyüş kolunun en önünde "Luxemburg-Liebknecht-Lenin: Hiçbir zaman unutulmayacaklar" pankartı yer aldı. DKP'den Sol Parti'ye MLPD'den Antifaşist örgütlere, MLKP'den MKP'ye DİDF'e dek çok sayıda parti ve örgütün katılım sağladığı yürüyüşte, Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht ve Lenin'in resimlerinin yer aldığı çok sayıda pankart ve dövizler taşındı.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda, "Onlara kavga ve zafer sözümüz var, ideallerine bağlı kalacağız" vurguları yapıldı, emperyalist savaşlara ve kapitalist sömürüye dikkat çekildi ve mayıs ayında NATO tarafından Doğu Almanya'da yapılacak büyük tatbikata karşı gösterilere katılma çağrısı yapıldı.

MLKP KORTEJİ DE YÜRÜYÜŞ KOLUNDAYDI
MLKP kortejinin en önünde MLKP imzalı Almanca "onlar mücadelemizde yaşıyor" ibaresiyle Rosa Luxemburg-Karl Liebknecht ve Lenin'in resimlerinin bulunduğu pankart yer aldı. MLKP, KGÖ, KKÖ ve Ivana Hoffmann bayraklarının taşındığı kortejde "Yaşasın Enternasyonal dayanışma", "Yaşasın partimiz MLKP", "Yaşasın partimizin yıldızı Komünist Gençlik Örgütü" gibi sloganlar atıldı.

Anıt Mezara kırmızı karanfillerin konulması, MLKP-KKÖ imzalı çelenk dahil, çok sayıda parti ve örgütün çelenklerini bırakmasıyla, Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht ve Lenin'in ideallerine bağlı kalma sözlerinin verilmesiyle anma etkinliği sonlandı.