23 Eylül 2024 Pazartesi

Rojnews: Ahmed'in kaçırılması KDP'nin Kürt halkına ihanetinin devamıdır

65 gündür haber alınamayan gazeteci Süleyman Ahmed için Rojnews BM'ye dilekçe sundu. KDP'nin gazetecilere yönelik işlediği suçları hatırlatan Rojnews, Süleyman Ahmed'in kaçırılmasının KDP'nin Kürt halkına ihanetinin bir devamı olduğunun altını çizdi. Daha önce de çok kez hedef alındıklarını, ağır bedel ödediklerini ve ödemeye devam edeceklerini söyleyen Rojnews, "Gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Rojnews Haber Ajansı'nın Arapça servisi Editörü Süleyman Ahmed'den 65 gündür haber alınamıyor. Ailesini ziyaret etmek amacıyla gittiği Halep kentinden 25 Ekim'de Kuzey Kürdistan'a dönerken Sêmalka sınır kapısında KDP'ye bağlı birimler tarafından alıkonuldu. Yapılan tüm çağrılara rağmen KDP, Süleylman Ahmed hakkında bilgi vermezken, gazeteciyi cezalandıracağına yönelik de tehditte bulunuyor.

'SÜLEYMAN AHMED'İN DAVASINDAN VAZGEÇMEDİK'
Rojnews Haber Ajansı yönetimi Ahmed'in durumuna ve Birleşmiş Milletlere sunduğu dilekçeye ilişkin Hawar Haber Ajansı'na (ANHA) bilgi verdi. Gazetecilere yönelik ihlallerin ve gazetecilerin kaçırılmasının KDP açısından yeni bir şey olmadığını belirten Rojnews yönetimi şunları belirtti: "Ajansımıza yönelik sürekli olarak kaçırma, öldürme ve tutuklama tehditleri yapılıyor. Çalışmalarımızı özgür basının temel ilkelerimize göre yürütmeye devam edeceğiz. Silêman Ehmed'in davasından vazgeçmedik. Silêman Ehmed, davasının uluslararası bir dava haline gelip, Silêman Ehmed serbest bırakılıncaya kadar çabalarımızı sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz. Herkes biliyor ki özgür basının mücadelesi kazanacak."

'SÜLEYMLAN AHMED'İN KAÇIRILIMASI KÜRT HALKINA İHANETİN DEVAMIDIR'
Rojnews yönetimi, KDP'nin gazetecilere karşı işlediği suçun ilk olmadığını belirterek, devamında şunları belirtti: "Kürdistan Bölgesi'nde gazetecilerin tutuklanmasını iktidarı kara bir lekesi olarak görüyoruz. KDP tarafından gazetecilerin kaçırılması, katledilmesi ve tutuklanmasını hiçbir zaman unutmuyoruz. Behdinan'ın gazeteci ve aktivistlerinin yarası hala dinmedi. Asılsız suçlamalarla açılan davaları halen cezaevleri ve mahkemeler arasında gidip geliyor. Amaç ifade özgürlüğünü yasaklamaktır. Silêman Ehmed'in kaçırılmasını Kürt halkına yönelik yapılan ihanetin devamı olarak görüyoruz. KDP, suçlarını ve eylemlerini açığa çıkarmamak için gazetecilere ve devrimcilere karşı suç işliyor. İşgalci Türk devleti ve Kürdistan'ı parçalayanlarla işbirliği içinde Kürt halkının davası bastırılmak isteniyor."

'SERBEST BIRAKILMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK'
Rojnews yönetimi, Süleyman Ahmed'in yeri ve akıbeti hakkında ise şu bilgileri paylaştı: "Öncelikle gazetecilerin haklarıyla ilgili merkez ve kurumlarla ve medya kuruluşlarıyla temasa geçtik. Silêman Ehmed'ın bulunması için yürütülecek çalışmalara katılmalarını istedik. Dihok Asayişi ile temaslarımızı sürdüreceğiz. Ama şu ana kadar yalanlarını sürdürüyorlar ve 'Silêman Ehmed yanımızda değil ve kendisi hakkında hiçbir bilgimiz yok' diyor. Zorla kaybetmelere karşı uluslararası anlaşmalarda bulunan koruma hakkının yerine getirilmesi talebiyle Silêman Ehmed için Birleşmiş Milletlere bir dilekçe sunduk. Ayrıca Silêman Ehmed'ın dosyası üzerinde çalışmak üzere bir grup avukatı da Dihok'a gönderdik. Silêman Ehmed'in akıbetini ve yerini henüz bilinmiyoruz. Onlarca yerel, bölgesel ve uluslararası medya kuruluşu bize destek verdi. KDP yetkililerinden Silêman Ehmed'in serbest bırakılmasını istedi. Gerçeklerin ortaya çıkması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Irak Anayasası ve Kürdistan Bölgesi'ndeki yasalara göre Silêman Ehmed serbest bırakılıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. KDP'nin gazetecilere ve gazeteciliğe yönelik uygulamaları, yasa ve anayasa ihlallerine ilişkin kamuya sunmak üzere bir dosya hazırlayacağız. İlk hedefimiz Silêman Ehmed olacak."

'ÇOK AĞIR BEDELLER ÖDEDİK, ÖDEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Rojnews yönetimi son olarak şunları aktardı: "Birçok zorluğa rağmen ajansımız 'tutuklama, katletme ve tehditlere' karşı durduğunu kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Muhabirimiz Wedad Hisên'in KDP tarafından katledilmesinin üzerinden 7 yıldan fazla zaman geçti ancak şimdiye kadar hala katil bulunup, adaletin önüne çıkarılmadı. Hewlêr'in emniyeti bu dosyayı kapattı ama bu dosya bizim için kapatılmadı. Adalet yerine gelene kadar dosya bizim için açık kalacaktır. Rojnews olarak gerçekleri ortaya çıkararak Kürt halkına ve kamuoyuna duyurmak için çok ağır bedeller ödedik. Kürt davasına, Kürt halkına ve Ortadoğu halkına hizmet eden gerçekleri ortaya çıkarıncaya kadar ve barış sağlanana kadar devam edeceğiz. Onlar kendi kişisel, parti ve aile çıkarları için düşmanla çalışıyorlar. Bunları teşhir etmeye devam edeceğiz. Kürtlere sürekli ihanet eden çizgiyi kabul etmeyeceğiz. Gerçeğin takipçisi olacağız."