20 Eylül 2024 Cuma

Rojhilat'ta HPG'li Özdemir'e idam cezası verildi

Rojhilat'ın Maku ilçesinde 2019 yılında esir alındıktan sonra hakkında idam cezası verilen HPG gerillası Hatem Özdemir'in avukatı bir üst mahkemeye başvurarak karara itiraz etti.

2 Temmuz 2019'da Rojhilat Urmiye'nin Maku ilçesi kırsalında pusuya düşürülerek esir alınan HPG gerillası Hatem Özdemir'e idam cezası verildi. Özdemir'e yönelik verilen idam cezası, yaklaşık iki hafta önce üst mahkeme tarafından onandı.

Hatem Özdemir'in babası Abdurrahman Özdemir, 30 Mayıs'ta hapishanedeki oğluyla görüştüğünü belirtti. Oğluna verilen idam cezasına karşı bir üst mahkemeye itirazda bulunduklarını aktaran Özdemir, "Oğlum sırf Kürt olduğu için bu karar verildi ve keyfi bir karardır. Bunu kabul etmiyoruz. 21'inci yüzyılda olmasına rağmen insanlar hala idam ediliyor. Oğluma idam cezası verildi. İran'daki yaşanan idamlara karşı dünya da sessiz kalıyor. Bu kabul edilemez. Evladıma verilen idam cezasına karşı dünyada yeteri kadar bir sahiplenme görmüyorum" ifadelerini kullandı.

Özdemir 33 aylık tutsaklığından sonra Xoy kentindeki Devrim Mahkemesi'ne çıkarılmış ve kısa süren göstermelik bir yargılamadan sonra 15 Mart 2022 tarihinde idam cezasına mahkum edilmişti.