22 Eylül 2024 Pazar

Rojavalı öğretmenler işgal mağdurları için seferber oldu

Cizirê ve Hesekê kantonundaki 111 okul, Serêkaniyê'den göç etmek zorunda kalan aileler ve çocuklar için hizmet veriyor. Dayanışmayı büyüten öğretmenler, "Çocuklarımızın, halklarımızın topraklarına geri dönmesi için mücadelemiz devam edecek" dedi.

Cizirê Bölgesi Eğitim Konseyi Eşbaşkanı Semira Hac Eli, eğitimcilerin Serêkaniyê'den göç etmek zorunda kalan siviller ve çocuklar için seferber olduğunu dile getirdi.

Serêkaniyêli ailelerin, Qamışlo'da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Temsilciliği önündeki eylemi birinci haftasına yaklaştı. Cizirê bölgesi halkı ile devrim kurumlarından çok sayıda kişi ailelerle dayanışmayı büyütmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Serêkaniyêli ailelerin kurdukları çadırda ETHA'ya konuşan Cizirê Bölgesi Eğitim Konseyi Eşbaşkanı Semira Hac Eli, bölgedeki tüm şehirlerden öğretmenlerin işgal mağduru aileler ve çocukları için çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi.

Rojava topraklarına yönelik işgal saldırısının aynı zamanda devrim okullarındaki eğitim sistemini yok etmeyi hedeflediğini dile getiren Eli, şunları söyledi: "Sesimizi bütün dünyaya duyurmak için de çalışmalarımız var. Rojava'da çocuklarımız güvenlik içerisinde üç dilde eğitimlerini görüyorlardı. Okullarına gidiyorlar, eğitimlerine devam ediyorlardı. İşgalciler burada ortaya çıkan çok dillilikten memnun değildi. Buradaki eğitim sisteminden ve çocukların geleceğe hazırlanmasından memnun değildi. Ve çocukların okuma haklarına saldırdılar. İşgalciler sözde 'güvenli bölge' adı altında saldırılarını başlattı. Ama bizim kentlerimizin hepsi güvenlikli yerlerdi. Çocuklarımızın, halklarımızın topraklarına geri dönmesi için mücadelemiz devam edecek."
 
'ÖĞRETMENLER OKULLARDA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR'
Türkiye ve çetelerin işgal saldırısını lanetlediklerini dile getiren Eli, "Bu topraklarda direnmeye devam edeceğiz, topraklarımızı terk etmeyeceğiz" vurgusunda bulundu. Öğretmenler ve eğitim komitelerinin işgal saldırılarına karşı duruşlarını ortaya koyduklarını dile getiren Eli, "Öğrencilerimizde dahil her yerde açıklamalarımız ile işgalin kabul edilmeyeceğini belirtiyoruz" dedi.

Eli, Cizire bölgesinden öğretmenler, idareciler ve öğrencilerin, Hesekê, Til Temir ve Qamişlo'daki birçok okulu göç etmek zorunda kalan Serêkaniyêli aileler için düzenlendiğini dile getirdi. Eli şöyle konuştu: "Halkımızı en iyi biçimde ağırlamak bizim en büyük sorumluluklarımızdan biri. Hepimizin acısı bir. Biz bu süreci çok iyi biliyoruz. Hem öğretmenler, hem de eğitim komitesine bağlı gruplar okullarda çalışmalarını sürdürüyor."

'QAMIŞLO VE HESEKÊ'DE OKULLARIMIZ GÖÇ EDENLER İÇİN HİZMETTE'
Serêkaniyêlilerle dayanışmak için çalışmaların sürdüğünü dile getiren Eli, "Eğitim komitesi de herkes gibi bu direnişi veriyor. Serêkaniyê'den gelen öğrenciler ve öğretmenler için Hesekê'de merkezimizde bir çalışma programı çıkarttık. O program doğrultusunda çalışmalar sürdürülüyor" şeklinde konuştu. Eli, direnişi daha da büyütmek için çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Şu ana kadar 111 okulun göç etmek zorunda kalan aileler için tahsis edildiğini dile getiren Eli, "15 okul Qamişlo kantonunda, 96 okul ise Hesekê kantonunda. Bunlar göç edenler için kullanıma açtığımız okullarımız. Şu an çocuklar için özel bir eğitim programımız yok, fakat bunun hazırlığını yapıyoruz. Öğretmenlerimiz okullarda ailelere ve çocuklara yardımcı oluyorlar. Her mahallede üç okulda göç edenler var, bir okul ise eğitim devam edebilmesi için hazırlanmış durumda. Çocukların okullarına devam etmesi için hazırladığımız komiteler var. Öğretmenler bu konuda ciddi rol oynuyorlar. Göç eden ailelerin çocuklarının daha iyi eğitim alması için, hazırlanan kampta bir okul kurmayı düşünüyoruz. Bu projeyi burada da hayata geçirerek çocukların okullarını sürdürmesini sağlayacağız" şeklinde konuştu.

'ROJAVA'DAKİ ÇOCUKLARIN ÇIĞLIĞINI DUYSUNLAR'
Rojavalı öğretmenler olarak bütün dünyaya seslenmek istediklerini dile getiren Eli, sözlerini şöyle tamamladı: "Rojava'daki çocukların çığlığını duysunlar. Burada 5 yıldır çocuklar huzur içerisinde eğitimlerini sürdürüyorlardı. Buradaki eğitim sistemi bütün dünya halklarına örnek olabilecek bir sistemdi. Bugün bakıyoruz bu işgal saldırısına karşı bütün uluslararası kurum ve kuruluşlar sessiz. NATO üyesi bir ülke, bu kadar çocuğun sivilin katledilmesinde yer alıyor. Çocuklarımızın okuma haklarını, yaşam haklarını korumalılar ve bu saldırıları biran önce durdurmalılar."