25 Eylül 2024 Çarşamba

Rojavalı Komünistler Kürt Dil Bayramını kutladı

TKŞ, JKŞ ve CKŞ Kürt Dil Bayramına ilişkin basın açıklaması ve kutlama gerçekleştirdi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) 15 Mayıs Kürt Dil Bayramına ilişkin basın açıklaması ve kutlama gerçekleştirdi. Hesekê TKŞ binası önünde gerçekleşen eylemde açıklama Kürtçe ve Arapça olmak üzere iki farklı dilde okundu. Kürtçe açıklamayı CKŞ üyesi Ekîn Îsyan okurken Arapça açıklamayı ise JKŞ üyesi Widat Mihemed okudu.

1932 yılında Şam'da yayınlanmaya başlayan ve Kürtçenin gelişimine büyük katkılarda bulunan Hawar dergisinin yayınlandığı tarih olan 15 Mayıs'ın Kürt Dil Bayramı olarak kabul edildiği belirten Ekîn Îsyan "Hawar dergisi, tıpkı 1930 yılında Sovyetler Birliği topraklarında yayınlanan Kürtçe Rîya Teze gazetesi
gibi Kürt dili ve edebiyatının geliştirilmesinde önemli roller oynadı. Kürt edebiyatı ve Kürt kültürü kendi diline kavuştu ve büyük ilerleme kaydetti" dedi.

Hawar dergisinin 1932'den 1943'e kadar yayın hayatını sürdürdüğünü ifade eden Ekîn Îsyan "Hawar dergisinde birçok yazar, şair ve Kürdolog yetişti. Hawar dergisi halkımıza ulusal hafıza kazandırdı. Ulusal, manevi ve kültürel birliği tesis etti. Edebiyatta, kültürde, sanatta, tarihte halkımız için büyük bir okul oldu" dedi.

Kürt dili üzerindeki baskıların ve asimilasyon politikasının yüz yıldan fazladır devam ettiğini vurgulayan Ekîn Îsyan sömürgeci bölge devletlerinin dört parça Kürdistan üzerinde Kürt halkının varlığını inkar etmek için öncelikle Kürt diline saldırdığını kaydetti.

Ekîn Îsyan şu ifadeleri kullandı: "Sömürgeci devletler de biliyorlar ki, dil yaşamdır, kimliktir, var olmaktır. Eğer kürdün dilini inkar ederlerse, yok sayarlarsa Kürt halkının varlığı da ortadan kalkar. O nedenle Kürtçe yasaklandı, Kürtçe konuşanlar hapse atıldı, zulüm gördü. Ama Kürt halkı direndi, sömürgeci yasaklar, engelleme ve inkara rağmen kendi dilini savundu."

Ezilen halklar için dilin korunmasının en büyük mücadele olduğunu kaydeden Ekîn Îsyan "Dört parça Kürdistan'da halkımızın öncelikli talebi Kürtçenin resmi dil olması ve anadilinde eğitim yapma hakkının sağlanmasıdır. Dilini özgürce ifade edebilmek varlığını güvencelemek anlamına gelir" dedi.

Dört parça Kürdistan halkının Kürt Dil Bayramını kutlayan Ekîn Îsyan, "Anadil için mücadele etmek, varlık mücadelesidir. Bu nedenle anadilimizi öğrenelim; Kürtçe okuyalım, Kürtçe yazalım, Kürtçe düşünelim, Kürtçe yaşayalım" dedi.

Eylemde "Bijî Zimanê Kurdî" ve "Dilimiz onurumuzdur" sloganları atıldı.

Açıklamanın ardından halaylar çekildi. Çocuklarla yüz boyama ve balon uçurma etkinliği gerçekleştirildi.

Kobanê'de ise Rojavalı Komünistler 19 Temmuz Parkı çevresine "Dil yaşamdır, kimliktir, var olmaktır. Kürt Dil Bayramı Kutlu Olsun" yazılı pankart astı. Kent merkezinde bildiri dağıtımı ve afiş yaptı.