25 Eylül 2024 Çarşamba

Rojavalı Komünistler Kobanê'de Kürt Dil Bayramını kutladı

TKŞ, JKŞ ve CKŞ Kobanê'de Kürt Dil Bayramına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Rojavalı Komünistler Kobanê'de Kürt Dil Bayramını kutladı
TKŞ, JKŞ ve CKŞ Kobanê ve Qamişlo'da Kürt Dil Bayramını kutladı.

KOBANÊ-Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) Kobanê ve Qamişlo'da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramını kutladı. Kobanê TKŞ binasının önünde gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını CKŞ üyesi Arjîn Kobanê okudu.

1932 yılında Şam'da yayınlanmaya başlayan ve Kürtçenin gelişimine büyük katkılarda bulunan Hawar dergisinin yayınlandığı tarih olan 15 Mayıs'ın Kürt Dil Bayramı olarak kabul edildiği belirten Arjîn Kobanê, "Hawar dergisi, tıpkı 1930 yılında Sovyetler Birliği topraklarında yayınlanan Kürtçe Rîya Teze gazetesi gibi Kürt dili ve edebiyatının geliştirilmesinde önemli roller oynadı. Kürt edebiyatı ve Kürt kültürü kendi diline kavuştu ve büyük ilerleme kaydetti" dedi.

Sömürgeci devletlerin de dilin yaşam, kimlik ve var olmak olduğunu bildiğini belirten Arjîn Kobanê, "Eğer kürdün dilini inkar ederlerse, yok sayarlarsa Kürt halkının varlığı da ortadan kalkar. O nedenle Kürtçe yasaklandı, Kürtçe konuşanlar hapse atıldı, zulüm gördü. Ama Kürt halkı direndi, sömürgeci yasaklar, engelleme ve inkara rağmen kendi dilini savundu" dedi.

Dört parça Kürdistan'da halkın öncelikli talebinin Kürtçenin resmi dil olması ve anadilinde eğitim yapma hakkının sağlanması olduğunu kaydeden Arjîn Kobanê, "Dilini özgürce ifade edebilmek varlığını güvencelemek anlamına gelir" dedi.

Dört parça Kürdistan halkının Kürt Dil Bayramını kutlayan Arjîn Kobanê, "Anadil için mücadele etmek, varlık mücadelesidir. Bu nedenle anadilimizi öğrenelim; Kürtçe okuyalım, Kürtçe yazalım, Kürtçe düşünelim, Kürtçe yaşayalım" dedi.

Eylemde "Bê ziman jiyan nabe" ve "Kürt Dil Bayramı kutlu olsun" sloganları atıldı.

Qamişlo'da ise TKŞ çocuklarla kutlama etkinliği gerçekleştirdi. Kutlamaya katılan onlarca çocuk şarkı söyledi, şiir ve kürtçe alfabeyi okudu. Kutlama çocukların "Bê ziman jiyan nabe", "Kurd Kurdî Kurdistan" ve "Bijî zimanê Kurdî" sloganlarıyla sona erdi.

Ayrıca Dirbêsiyê'de de 15 Mayıs Kürt Dil Bayramına ilişkin bildiri dağıtımı gerçekleştirildi.