4 Ekim 2024 Cuma

Rojavalı kadınlar: Sakine Cansız kadın direnişinin sembolü oldu

Rojavalı kadınlar, Paris'te katledilen Kürt kadın devrimciler anısına Qamışlo ve Kobanê'de yürüyüş gerçekleştirdi, "Sakine Cansız kadın direnişinin sembolüdür" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Kürt devrimci kadınlar Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'i anma yürüyüşleri gerçekleştirdi.

QAMIŞLO
Qamişlo halkı, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez anısına Şark Kavşağı'nda toplandı. Binlerce kişi, "Kadın, yaşam, özgürlük", "Yaşamak direnmektir" ve "Şehitler ölümsüzdür" sloganları ile Ş. Delil Saruxan Şehitliği önüne yürüdü. Yürüyüşe Şehit Aileleri Kurumu, PYD, Kongra Star, TKŞ, JKŞ ve CKŞ'nin de aralarında olduğu çok sayıda kurum da katıldı.

Şehitlik önünde yapılan anma saygı duruşu ile başladı. Kongra Star adına konuşan Menîce Heyder, Paris'te yaşanan katliamı bir kez daha lanetlediklerini dile getirdi, "Yaşanan katliama karşı dünyanın sessiz kalışını da lanetliyoruz" diye konuştu. Katledilen Kürt kadınların Kürdistan'ın özgürlüğü için yürütülen mücadelede önemli roller oynadığını dile getiren Heyder şöyle konuştu: "Sakine arkadaş, kadın direnişinin sembolü oldu. Bizler Sakine arkadaşın yolundan devam edeceğiz. Tüm kadın hareketi şehitlerinin yolunu bırakmayacağız. Burada bir kez daha Önder Apo'ya ve şehitlerimize söz veriyoruz ki, sonuçları ne olursa olsun geri adım atmayacağız."

KOBANÊ
Kongra Star'ın çağrısıyla Özgür Kadın Meydanı'nda toplanan binlerce kişi Şehit Agit Meydanı'nda bulunan açlık grevi çadırına kadar yürüdü.

"Sara ve Leylaların direnişiyle faşizm ve işgali kıracağız" yazılı pankart açılan eylemde, katledilen Kürt devrimci kadınların fotoğrafları taşındı. "Kadın yaşam özgürlük" ve "Yaşasın direniş" sloganları atılan eyleme TKŞ, JKŞ, CKŞ, PYD üyeleri de katıldı.

Kongra Star Fırat Bölgesi Koordinasyonu Üyesi Mizgin Xelîl, Türkiye'nin direnen Kürt kadınlarına yönelik saldırılarına dikkat çekti. Xelîl, "Bu saldırı tüm Kürt kadınlarına, mücadeleci ve özgürlükçü kadınlara yöneliktir. Katliamın sorumlusu sadece Türk devleti değildir, Fransa ve diğer Avrupa devletleri de bu katliamlardan sorumludurlar. Sakine, Leyla ve Fidanlardan sonra da kadın katliamları Türk devleti tarafından devam ettiriliyor. Saryalardan sonra Pakize ve Sevelerle yeni katliam suçları işliyor" diye konuştu.

İşgal altındaki Rojava topraklarında her gün kadınlara yönelik saldırılar gerçekleştirildiğine dikkat çeken Xelîl, şöyle devam etti: "Katiller cezalandırılıncaya, katliamların hesabı soruluncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Tüm kadınlara çağrımızdır, kadın mücadelesini yükselterek katliamların hesabını soralım."

Türkiye ve Kuzey Kürdistan hapishanelerinde açlık grevi yapan tutsaklarla dayanışma amacıyla gerçekleştirilen açlık grevi eylemi yedinci gününde sonlandırıldı. Çadır önünde yapılan açıklamada "Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da açlık grevi yürüten arkadaşlarımızı selamlıyoruz. Mücadelelerini kazanımla sonuçlandırıncaya kadar dayanışmaya devam edeceğiz. Faşizmi yıkacağız özgürlüğümüzü kazanacağız" denildi.