23 Eylül 2024 Pazartesi

Rojava Kültür Sanat Festivali başladı

Rojava Kürdistan Aydınlar Birliği, "Her şehidin başına bir özgürlük şarkısı dikeceğiz" sloganıyla 9. Rojava Kültür ve Sanat Festivali 2023 etkinlik serisi başladı. 28 Aralık'a kadar sürece festivalde edebiyat ve sanat etkinlikleri düzenlenecek.

Rojava Kürdistan Aydınlar Birliği (HRRK), Qamişlo'daki genel merkezinde "Her şehidin başına bir özgürlük şarkısı dikeceğiz" şiarıyla festival düzenliyor. 28 Aralık'a kadar sürecek festivalin açılışına, Özerk Yönetim ve kitle örgütü temsilcileri ile yazar ve şairler de katıldı.

Festival açılışında Cizre Kantonu Kültür Komitesi Eşbaşkanı Firyal İbrahim'in ardından söz alan Cizre Kantonu Aydınlar Birliği Eşbaşkanı Enahita Sino, festivalin sloganına dikkat çekerek, "Bu slogana layık olmalıyız" dedi. Sino, "Kürt kültürünün ve sanatının savunucularına ihtiyacımız var, bu aynı zamanda aydınların ve yazarların da görevidir" diye konuştu.

Açılış etkinliğinde, Kürdistan Yazarlar Birliği Suriye Başkan Yardımcısı Ebdulsemed Mehmûd, Kürt Yazarlar Birliği Başkanlık Komitesi üyesi Qadir Egîd, Festival Düzenleme Komitesi adına HRRK üyesi Kemal Necim, PYD İletişim Ofisi Eşbaşkanı Sihanok Dibo birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda, festivallerin Kürt kültürünün, sanatının ve edebiyatının geliştirilmesine önemli katkıları olduğu ifade edildi. HRRK'nin düzenlediği festivallerin Kürt ulusunun kültürel değerlerini yaşatmaya hizmet ettiğine dikkat çekildi.

Akademisyen Ferid Sadun, Kürt halkının tüm baskılara rağmen direndiğini söyledi, "Artık umut kapısı açıldı, Rojava Kürtler için bir fırsattır" dedi.

Konuşmaların ardından, Eli El Kurdî, Şadî Tildarî, Dilgeş Tildarî ve Farhad Beghanadî sahne alarak şarkılar söyledi.

DİL BİLGİSİ PANELİ DÜZENLENDİ
"Etkinlikte Kürtçe Dil Kurumu'nun Kürtçe Dil Bilgisi kitabı üzerine bir panel gerçekleştirildi. Panelde dilin ve dil kurallarının standartlaştırılmasına ihtiyaç duyulduğu, bu kitabın da bu amaca yönelik bir adım olduğu belirtildi.

9. Rojava Kültür Sanat Festivali'nin sonunda HRRK tarafından verilen yaratıcılık ödülünü kazananların isimleri açıklanacak. Festival 28 Aralık'a kadar devam edecek.

Festival programında öykü, şiir, tasarım sergisi, seminerler, müzik, sinema, tiyatro gösterimleri yapılacak.