23 Eylül 2024 Pazartesi

Rojava halkları Şengal'e yönelik saldırıları kınadı

Rojava- Kuzey ve Doğu Suriye halkları Türk devletinin Şengal'e yönelik işgal saldırılarına karşı eylemler yaptı, yaşananların Şengal'e yönelik yeni bir katliam girişimi olduğunu belirtti.

İşgalci Türk devletinin Şengal'de Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile düzenlediği saldırıda Şengal Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Mervan Bedel'i katletmesi Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê, Hesekê ve Qamişlo kentlerine bağlı ilçelerde protesto edildi.

KOBANÊ
Şehit Aileleri Meclisi binası önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Şehit Emgîhan Cûdî Akademisi Eşbaşkanı Ronahi Hico yaptığı açıklamada, Türk devletinin SİHA aracılığıyla gerçekleştirdiği saldırının ilk olmadığını vurguladı. Ronahi Hico önceki aylarda Kobanê ve Qamişlo kentlerinde yaşanan SİHA saldırılarını da hatırlattı.

Ronahi Hico şöyle konuştu: "Kuzey ve Doğu Suriye halkları olarak birlik olmalıyız. Ancak böyle Türk devletinin saldırılarına karşı cevap olabiliriz. Fırat Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi adına Şengal halkımıza diyoruz ki, asla yalnız değilsiniz, yanınızdayız."

DÊRİK
Dêrik halkı ise Azadî Meydanı'nda toplanarak Şehit Aileleri Meclisi'ne kadar yürüyüş düzenledi. Dêrik Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Ebdurehman Xîrkê yaptığı açıklamada, Şengal Özerk Yönetimi temsilcilerinin hedef alınmasının yeni bir katliam girişimi olduğunu belirtti. Xîrkê, son yaşanan katliamda Bağdat ve Hewlêr yönetimlerinin de sorumlukları olduğunu vurguladı.

AMÛDÊ
Özgür Kadın Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi Şengal Meydanı'na kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Cizre Bölgesi Êzidî Evi adına konuşan Cubeyar Şêx Silêman, Osmanlı döneminde Êzidîleri hedef alan fermanları hatırlattı. Türk devletinin, Êzidîlere ve tüm Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı Osmanlı zihniyetiyle saldırılarını sürdürdüğünü dile getirdi. Silêman, uluslararası kamuoyuna katliamlara sessiz kalmama çağrısı yaptı.

TİL TEMİR
Til Temir halkı, Şehit Aileleri Meclisi önünde toplandı, Filistin Sokağına kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş sonunda Demokratik Birlik Partisi (PYD) adına konuşan Mihemed Baqî Kûtê, Türk devletinin tarihinin halklara karşı işlenen suçlarla dolu olduğunu hatırlattı. Kûtê, Êzidîler ile Güney Kürdistan halklarına karşı son döneminde yaşanan saldırılarla suç işlenmeye devam edildiğini belirtti.

Eylemde sık sık "Kahrolsun ihanet" ve "Yaşasın Şengal direnişimiz" sloganları atıldı.

Hesekê, Dirbêsiyê, Çilaxa, Girkê Legê, Til Birak, Şedadê ve Hol kentleri ile Halep'te de yürüyüş ve eylemler yapıldı. Türk devletinin işgal saldırıları kınandı.