23 Eylül 2024 Pazartesi

Rojava halkları Kobanê'deki SİHA saldırısına karşı sokağa çıktı

İşgalci Türk devletinin SİHA ile Kobanê'de gerçekleştirdiği saldırı, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde protesto edildi.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları, işgalci Türk devletinin dün Kobanê'de Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile bir evi bombalamasını protesto etti.

Dün Kobanê Peyman Mahallesi'nde gerçekleşen SİHA saldırısı sonucu 2 kişi yaşamını yitirirken 7 kişi de yaralandı.

Bugün Kobanê, Qamişlo ve Hesekê başta olmak üzere çok sayıda kentte yürüyüşler düzenlendi, Türk devletinin saldırılarına karşı direniş çağrısı yapıldı.

KOBANÊ
Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, saldırının yaşandığı evin önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık "Şehit namirin", "Kahrolsun ihanet", "Katil Erdoğan", "Yaşasın Kobanê direnişi" sloganları atıldı.

Eyleme Şehit Aileleri Meclisi, Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Devrimci Komünist Gençler (CKŞ), Kongra Star, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Kobanê Üniversitesi öğrencileri ile özerk yönetime bağlı kurumlar da katıldı.

Yürüyüş sonunda Devrimci Gençlik Hareketi adına yapılan konuşmada, işgalci Türk devletinin gençleri özel olarak hedef aldığı belirtildi. Gençliğin devrimin öncü gücü olduğu belirtilen açıklamada, "Bu saldırıyla gençliğin iradesini kırmak istediler. Ama herkes bilsin ki gençlik devrimci görevlerine her zamankinden daha güçlü sarılacak" denildi.

Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırılarında yerelden istihbarat aldığı belirtilen açıklamada, "Hainler var, Türk devletinin hizmetine girmişler. Kobanê'de hainlere yer yok" denildi.

QAMIŞLO
Qamişlo halkı, Birleşmiş Milletler Temsilciliği önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Temsilcilik önünde saldırıyı protesto eden kitle sık sık "Kahrolsun ihanet" ve "Kahrolsun işgalcilik" sloganlarını attı.

PYD Qamişlo Yönetimi Üyesi Dilşa Şawiş, işgalci Türk devletinin saldırılarıyla insanlık suçu işlediğini belirtti. Şawiş, "Bu suçlara karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Uluslararası toplumu ve garantör güçleri Türk devletinin bölge halklarına yönelik uygulamalarını durdurmaya çağırıyoruz" dedi.

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê'de yüzlerce kişi, Türk devletinin saldırılarına karşı sokaklara çıktı. Eylemde, "Öldürülme ve göçe karşı direniyoruz" ve "Çocuk ve kadın katliamlarını durdurun" yazılı pankartlar taşındı.

Yapılan açıklamada, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının birlik halinde işgale karşı direndiği belirtildi, "İşgalci Türk devleti halkı göç ettirmek, bölgeyi işgal etmek istiyor. Bölgenin demografik yapısını değiştirmek için halkı hedef alıyor" ifadeleri yer aldı.

DERAZOR
Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği, Derazor'a bağlı El Sewa beldesinde bulunan gençlik merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

Suha El Seîd gençler adına yaptığı konuşmada, uluslararası toplumu işgalci Türk devletinin bölgedeki saldırılarını durdurmaya çağırdı.

AMÛDÊ
Kürt Ulusal Birliği partileri de saldırılara karşı açıklama yaptı, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye halklarını soykırımdan geçirmek istendiğini belirtti. Türk devletinin yenilgiye uğratılan DAİŞ'i diriltmek istediği vurgulanan açıklamada, son günlerde Zirgan'a yönelik gerçekleştirilen saldırılar hatırlatıldı, işgal saldırılarına karşı mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yapıldı.

TİRBÊSPİYÊ
Şehit Aileleri Meclisi yaptığı açıklamayla Kobanê'deki saldırıyı kınadı. Meclis binası önünde yapılan eylemde konuşan, Ebdulwahab Xalid, yaşanan saldırıların insanlık suçu olduğunu vurguladı. Xalid, "Uluslararası toplum bu saldırılar karşısındaki sessizliğine son vermeli, Türk devletine saldırıları durdurması için baskı yapmalı" dedi.

DERÎK
Derîk halkı da Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelerek, Şehitler Meydanı'na kadar yürüdü. Eylemde sık sık "Katil Erdoğan" sloganı atıldı.

Dêrik İlçe Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Ebdulrahim yaptığı açıklamada, "Bu saldırılar Türk devletinin halklara yönelik yok etme politikalarının devamıdır. Türk devletine karşı verdiğimiz direniş devam ediyor" dedi.

TİL BERAK
Til Berak İlçe Meclisi de saldırılara ilişkin Şehitler Salonu önünde açıklama yaptı. İlçe Meclisi Yöneticisi Nas El Abdullah, uluslararası toplumun Türk devletinin saldırılarına karşı sessizliğine tepki gösterdi.

El Abdullah, ateşkes anlaşmasının garantör güçlerine, "Bölge halkının kanının akmasını önlemek için harekete geçin" çağrısı yaptı. 

Kobanê'deki SİHA saldırısı Rakka, Tabqa ve Girkê Legê ile Hesekê'ye bağlı Til Temir, ve Serêkaniyê Göçmen Kampı'nda da eylemler yapılarak kınandı.