22 Eylül 2024 Pazar

Rojava halkı: IŞİD'i nasıl yendiysek Erdoğan ve çetelerini de yeneceğiz

Rojava halkı, işgal saldırılarına karşı alanlara çıktı. DSG savaşçılarına destek, Erdoğan'a lanet sloganları atılan Qamışlo'da son dönemlerin en kitlesel yürüyüşü gerçekleştirildi. Eylemde "Halkımız IŞİD çetelerini nasıl yendiyse aynı kararlılıkla Erdoğan ve çetelerini de yenecektir" denildi.

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine yönelik işgal saldırılarına karşı ilan edilen 2 Kasım Dünya Rojava Günü dolayısıyla başta Qamışlo olmak üzere binlerce kişi sokaklara çıktı.

Rojava halkı, işgal saldırılarının durması ve işgalcilerin ülkelerini terk etmesi talebiyle alanlara akın etti. Demokratik Suriye Güçleri (DSG/QSG) savaşçılarına destek sloganları atılan yürüyüşlerde, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı lanetleyen sloganlar atıldı.

QAMIŞLO
Qamışlo'daki yürüyüşe halkın katılımı oldukça yoğun oldu. QSD, Qamışlo Yerel Askeri Meclisi ile İç Savunma Güçleri ve Hawari güçlerinin de yer aldığı yürüyüşe Cizire Kanton yönetimi, PYD, Kongra Star, Şehit Aileleri Kurumu, HPC, TEVDEM, Devrimci Komünist Hareket (TKŞ), JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı.

Sony bulvarında bir araya gelen Qamışlolular, Serekaniye'den zorla göç ettirilen ailelerin çadır eyleminin yaptığı Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Merkezi önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte "Rojava'yı koruyun", "QSD irademizdir", "QSD bizi temsil ediyor", "Türkiye işgaline hayır" yazılı dövizler taşındı. "Her yer Rojava, her yer direniş" pankartları taşındı. Kitle sık sık "Biji Berxwedana Rojava", "Katil, faşist Erdoğan" ve "Yaşasın QSD" sloganları attı.

Yürüyüş sonunda açıklama yapan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcilerinden Talat Yunis, "Rojava halkı özgürlük savaşçılarının yanında ve direniyor. Bugün dünyanın Rojava direnişi ile dayanışma gösterdiği gün. Yüreği Rojava ile atan, onur ve özgürlük direnişini sahiplenen bütün halkları selamlıyoruz" diye belirtti.

İşgale karşı direnişin aynı zamanda bütün Ortadoğu halkları için verildiğini dile getiren Yunis şöyle devam etti: "Bu topraklarda ortaya çıkan bütün çeteler, faşist Türk devletinin desteklediği çetelerdir. Bunların IŞİD'den hiçbir farkı yoktur. Kuzey ve Doğu Suriye'de ortaya konulan direniş onur ve özgürlüğü için bedel ödeyen halkların direnişidir. İnsanlığın direnişidir. Bunun içinde bu direniş bütün dünyanın gözünü buraya çevirmesine neden oldu. Kobane'de nasıl ki YPG, YPJ savaşçılarının dünyanın başına bela olan IŞİD çetelerine karşı ortaya koydukları mücadele bu çetelerin sonunun başlangıcı oldu. Bugün ortaya konulan bu dayanışma ve direniş de Türk devleti ve çetelerinin sonuna getirecektir."

İşgal nedeniyle yüzbinlerce kişinin evlerinden göç etmek zorunda kaldığını dile getiren Yunis, "Yüzlerce sivil gerçekleştirilen saldırılarda yaşamını yitirdi. Direnen kadınlara saldırdılar. İrademizi kırmayı amaçladılar. Sağlık çalışanlarına saldırdılar. Onlar şahsında dayanışmayı kırmak istediler. Bu işgal saldırısı karşısında halklar direniş sözü verdi. QSD savaşçıları halkların onur ve özgürlüğü için işgalcilere karşı direnerek tarih yazıyorlar" ifadelerini kullandı.

'İŞGALCİ ÇETELER HALKLARIN TARİHİNİ YOK ETMEYİ AMAÇLIYOR'
Rojava halklarının 7'den 70'e direndiğini ifade eden Yunis, "Halkımız işgale karşı direniş kararlılığını sürdürürken BM, Avrupa Parlamentosu ve uluslararası güçler halen katliamlara karşı sessizliğini koruyor. Ateşkes anlaşmasına rağmen Türk devleti ve çeteleri saldırılarını sürdürüyor" dedi. Çetelerin 2014 yılındaki gibi Til Temir'de yaşayan Asuri, Süryani, Arap, Ermeni ve Kürtleri yeniden katliama uğratmak istediklerini belirten Yunis, "Halen Til Temir etrafındaki köylere, yine Gire Spi'nin köylerine yönelik saldırılar devam ediyor. Türk devleti ile ittifak içerisinde olan ABD ve Rusya bu saldırıların ortağıdırlar. Halkımız IŞİD çetelerini nasıl yendiyse aynı kararlılıkla Erdoğan ve çetelerini de yenecektir" şeklinde konuştu.

'SEREKANİYE'DEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Bir haftadır BM İnsan Hakları Kurumu önünde direniş çadırı kuran Serekaniyeliler adına konuşan Xemrin Salih de, eylemleri ile dayanışma içinde olanlara teşekkür etti. Salih şunları söyledi: "Serekaniye'de yaşayanlar olarak eylemimizi sürdürüyoruz. Aynı zamanda mevzilerde direnen QSD savaşçılarını destekliyoruz. Serekaniye özgürleştirilene kadar bu eylemimizi sürdüreceğiz. Özerk Yönetim kurumlarının olduğu bir Serekaniye'de yaşamak istiyoruz. Serekaniye'den asla vazgeçmeyeceğiz."

Eylem çadır eylemini ziyaret ile sona erdi.

TIRBESPIYÊ
2 Kasım Dünya Rojava Günü dolayısıyla Tirbêspîyê’de düzenlenen yürüyüş Kongreya Star merkezi önünde başladı. Işgal saldırılarını protesto eden pankart ve fotoğrafların taşındığı yürüyüşte “Her Yer Rojava, Her Yer Direniş”, “Biji berxwedana Rojava” sloganları atıldı. İlçe esnafları da yürüyüşe destek amacıyla kepenk kapattı.

Sağlık Merkezi önünde düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda Türk devleti ve çetelerin işgal saldırılarını kınandı, direnişin devam edeceğini vurgulandı.

AMÛDÊ
Amûdê’de Şengal Kavşağı’nda toplanan yüzlerce kişi, Şehit Cihad Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşe Özerk Yönetim temsilcileri de katıldı. QSD bayrakları taşınan yürüyüşte “Türkiye işgaline hayır” sloganları atıldı. Yürüyüş bitiminde açıklama yapan Cizre Bölgesi Ekonomi Komitesi Eşbaşkanı Remziye Mihemed, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının ülkelerini ve kazanımlara sahip çıkacaklarını vurguladı.

DÊRIK
Dêrik’te yüzlerce kişi 2 Kasım Dünya Rojava Günü amacıyla Azadi Meydanı’nda bir araya geldi. QSD savaşçılarının direnişinin selamlandığı yürüyüş sonunda Marşoni Kilisesi önünde miting yapıldı. 

GIRKÊ LEGÊ
Şehit Xebat Meydanı’nda toplanan Girkê Legêliler, “Her yer Rojava her yer direniş” yazılı pankart açtı, onur ve özgürlük direnişini selamlayan sloganlar attı. Suriye Kadınları Meclisi Sözcüsü Lîna Berekat yaptığı konuşmada, “İşgalci Türk devleti, bölgelerimizi işgal ediyor. Türk devletinin amacı DAİŞ’I yeniden canlandırmaktır. Kuzey ve Doğu Suriye halkları olarak topraklarımıza yönelik planların karşısında duracağız” dedi.

TIL KOÇER
Til Koçer’de ilçe girişinde yapılan eyleme yüzlerce kişi katıldı. Mitinge dönüşen yürüyüşte konuşan Til Koçer İlçe Meclisi Eşbaşkanı Newaf Cidan, “Kuzey ve Doğu Suriye’deki Arap, Kürt, Süryani ve bütün halklar devrime destek verdi. Hep birlikte topraklarımızdaki Türk işgaline de son vermeliyiz” diye konuştu.

ÇIL AXA
Çil Axa’da 2 Kasım Dünya Rojava Günü dolayısıyla yapılan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. QSD savaşçılarının direnişinin selamlandığı yürüyüşte işgalcileri lanetleyen sloganlar atıldı.

Qamişlo Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Efram Ishaq yaptığı açıklamada, Rojava Devrimi’ne yönelik işgal saldırısına karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.