30 Eylül 2024 Pazartesi

Rojava gazilerinden çağrı: Türk devletinin vahşetine karşı eylemlerimizi güçlendirelim

Rojava kadın devriminin 10. yılında devam eden işgal saldırılarına karşı mücadele çağrısı yapan Kuzey ve Doğu Suriye Gaziler Federasyonu Üyesi Mizgin İdris, "Gazi arkadaşlar olarak çağrımızdır; Türk devletinin vahşetine karşı özgürlük ve demokrasi eylemlerimizi güçlendirelim. Halkımıza güveniyoruz, inanıyoruz ki Rojava kadın devrimi yalnız bırakılmayacak" dedi.

Rojava kadın devrimi 10. yılını geride bırakırken, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde işgal saldırılarına karşı direniş sürüyor. Devrimin öncü kadroları SİHA saldırılarıyla hedef alınıyor, devrim sadece askeri anlamda değil, toplumsal ve ekonomik olarak da kuşatmaya alınarak boğulmaya çalışılıyor. Efrin, Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerini işgal eden Türk devleti, şimdi de Til Rifat ve Minbic'e saldırmak ve işgal alanlarını genişletmek istiyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Gaziler Federasyonu üyesi Mizgin İdris, Rojava kadın revriminin 10'ncu yılı ve artan işgal saldırılarını ETHA'ya değerlendirdi.

18 yaşındayken 2016 yılında Minbic'te DAİŞ çetelerine karşı savaşta yaralanan Mizgin İdris, eşitlik, demokrasi, kadınlar ve halklar için özgürlük devrimi olarak tariflediği Rojava'nın büyük bedellerle inşa edildiğinin altını çizdi. Kapitalizmin halkları birbirine yabancılaştırdığını belirten Mizgin İdris, "Sınıflar oluşturuldu. Kapitalizmde özellikle kadınlar değersizleştirildi. Kadın hakları ve halkların eşitliğine el konuldu. Kapitalist ideolojileri, Arap, Kürt, Asuri ve Süryani halkları arasına fark koydu. Halkları birbirine düşman hale getirdi" diye konuştu

'KAPİTALİZM İNSANLARI BİRBİRİNE YABANCILAŞTIRDI'
Rojava devriminin bu yabancılaşmaya ve ötekileştirmeye karşı açığa çıktığını belirten Mizgin İdris, "Rojava devrimi halklar üzerindeki zulme, devlet egemenliğine, kadınların ve halkların haklarının yok edilmesine, sınıf farklılıklarına karşı doğmuştur. Bu yüzden Rojava devriminin, kadın devrimi olması büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Kapitalizmin insanı özünden uzaklaştırdığını ifade eden Mizgin İdris, "Bütün yaşamı teknoloji üzerinden yürütmeye çalışıyorlar. İnsan beynini durdurdular. İnsanın beyni durursa yaşamasının ne anlamı olur ki? Bir robot gibi olur. Kapitalistler, insanların bunu fark etmemesi için elinden geleni yapıyor. İnsanlar, kendi yaşamına dair kararları kendisi vermeli. Geleceğini kendisi belirlemelidir. İnsan akıl, bilinç ve irade sahibidir. Biz bu yüzden Rojava devriminde, demokrasi de ve eşitlikte ısrar ediyoruz" dedi.

Mizgin İdris, kapitalistlerin, Rojava devrimiyle sistemlerinin sarsıldığını, bu nedenle Rojava devrimini boğmak ve yok etmek istediklerini vurguladı. Mizgin İdris şunları kaydetti: "Rojava devrimini, Türk devleti eliyle yok etmek istiyorlar. Bu yüzden de Türk devletinin saldırıları sürekli devam ediyor. Rojava devrimini yok ederek hem Ortadoğu'da hem de tüm dünyada eşitlik, demokrasi, özgürlük ve halkların kardeşliğinin gelişmemesini hedefliyorlar. Kürt, Arap, Süryani, Asuri halkları Rojava devrimine sahip çıkıyor."

'ROJAVA DEVRİMİ BÜYÜK BEDELLERLE İNŞA EDİLDİ'

Rojava devriminin kolay inşa edilmediği gibi kolaycada yıkılmayacağını dile getiren Mizgin İdris, "Türk devleti saldırılarını ne kadar arttırsa da Rojava devrimini yenemez. Rojava devrimi binlerce şehidin, bu halkın çocuklarının kanıyla yaratıldı. Büyük emek verildi. Bu yüzden Rojava devrimi asla düşmeyecek. Türk devleti suikastlerde yapsa, saldırsa da, işgal etmek de istese, Rojava'daki ajan şebekesini geliştirse de bu kazanacağı anlamına gelmez. Türk devleti yenilgisini ilan etmemek için sürekli Kürdistan'a saldırarak üzerini örtmeye çalışıyor" dedi.

Türk devletinin Osmanlı hayalleri kurduğunu dile getiren Mizgin İdris, şöyle devam etti: "Bugün hedefi Kuzey ve Doğu Suriye. Yarın Libya, Lübnan ve önceden Osmanlı İmparatorluğu denetimi altında olan bütün yerler hedefi olabilir. Rojava devrimini yıkıp diğer alanlara saldırmak istiyor. Kimse 'Türk devleti bize vuramaz' demesin. Türk devletinin projesi gözler önünde ve herkes de görüyor. Bu yüzden herkes halkların eşitlik, özgürlük ve kardeşliğine sahip çıkmalıdır. Sadece YPG-YPJ ve Rojava halkları değil, bütün dünya halkları Rojava devrimine sahip çıkmalı, destek vermeli."

'ÖNCE KADINLAR SAHİP ÇIKMALI'
Rojava devriminin kapitalist sisteme karşı, bütün halklar ve kadınlar için mücadele ettiğini dile getiren Mizgin İdris, "Bu yüzden bu devrime en çok sahip çıkması gerekenler kadınlardır. Sadece Kürt kadınları değil Arap, Süryani, Asuri, Alman, Türk, Fars kadınları da sahip çıkmalı" dedi. Türk devletinin son dönemde Kuzey ve Doğu Suriye'de devrime öncülük eden kadınları katlettiğini anımsatan Mizgin İdris şunları vurguladı: "Kısa süre önce üç kadın devrimci katledildi. Yine bir kaç gün önce görevleri başında olan İç Güvenlik Güçleri mensupları katledildi. Ataerkil sistem, kadınları köleye çevirmiş, haklarına el koymuş. Kadınları, dört duvar arasına hapsetmiş. Eğer bu devrim olmazsa kadınlar özgür olmaz. Bu yüzden bu değerlere sahip çıkacak olanlar önce kadınlardır."

'TÜRK HALKI BU SALDIRGANLIĞA KARŞI ÇIKMALI'
Faşist şeflik rejimiin Türk halkına da zarar verdiğini söyleyen Mizgin İdris, "Bu savaşta en çok zarar görenlerden biri de Türkiye halklarıdır. Hem maddi hem de manevi anlamda Türk halkı çok zarar görüyor. Türk halkının, Türk devletinin vahşiliğine karşı çıkması gerekir. Türk halkının da demokrasi, özgürlük, eşitlik gibi talepleri var. Türk aydınları, özgürlük isteyenler, bu saldırgan politikalara karşı çıkmalıdır" dedi.

Türk devletinin doğa katliamları gerçekleştirdiğini hatırlatan Mizgin İdris, "Sen bir insana saldırdığında o insan sana cevap verebilir. Fakat doğa sana saldırmadı ki sen ona saldırıyorsun. Türk devleti Kürdistan'ın doğasını bile katlediyor. Bu insanlık dışı bir şey. Türk halkı sessiz kalmamalı, gerçekliği görmeli" ifadelerini kullandı.

'GAZİLER OLARAK DEVRİME ÖNCE BİZ SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye savunmasında gazi olan binlerce savaşçı olduğunu hatırlatan Mizgin İdris, devrimin büyütülmesi için emek vermeyi sürdürdüklerini dile getirdi. Mizgin İdris, "Bu devrime bedel vermiş olanlardan biri de bizleriz. Şehitlerin izinden yürüyoruz. Sahip çıkma görevi, öncelikle biz
gazi arkadaşların omuzundadır" dedi.

Tüm dünya halklarına Rojava devrimine sahip çıkma çağrısı yapan Mizgin İdris konuşmasının sonunda şunları vurguladı: "İnanıyoruz ki Rojava kadın devrimi yalnız bırakılmayacak. Halkımıza güveniyoruz. Gazi arkadaşlar olarak çağrımızdır; Türk devletinin vahşetine karşı özgürlük ve demokrasi eylemlerimizi güçlendirelim."