21 Eylül 2024 Cumartesi

Roboskili aileler: Bu kaçıncı bayram!

Roboskili aileler, katliamın 374. haftasında bir kez daha "adalet" için bir araya geldi. Aileler, yargı sürecinin geldiği aşama nedeniyle sorumluları özeleştiri vermeye davet ederken, bayramı da hatırlatarak, "Sayısını akılda tutamayacak kadar çok bayram geçti" dedi. TSK'nın hava saldırısında 34 kişiyi kaybeden Roboskili aileler, katliamın 347. haftasında köy mezarlığında bir araya geldi. 
 
Adalet isteyen aileler adına açıklamayı Veli Encü yaptı.
 
Bayrama dikkat çeken Encü, "Sayısını akılda tutamayacak kadar çok bayram geçti. Bütün bayramlarımızı aramızda eksik olanların acısını yüreğimizde taşıyarak evlatlarımızın, kardeşlerimizin mezarı başında geçirir olduk" dedi.
 
Katledilen 34 kişiyi anan Encü, şunları söyledi: "28 Aralık 2011 gecesine kadar bu mezarlarda yatanların her birisinin farklı bir hikayesi vardı. Ama o gece hepsinin hikayesi birleşti. Kimisi evlenmek için, kimisi çocuğuna elbise almak için, kimisi okul harçlığını çıkarmak için, kimisi borcunu ödemek için düşmüştü yola ve her birinin başka derdi, başka hikayesi vardı. Ama o gece gökten yağan bombalar ile hepsinin hikayesi aynı oldu; Katledilmek ve adaletsizliğe terk edilmek.  Biz geride kalanlara ise bu mezarlar kaldı. Her perşembe yüreğimizi ciğerimizi yatırdığımız bu sessiz mezarlar."
 
Roboski katliamındaki yargı sürecini hatırlatan Encü, "Her şeyden önce vurgulamak isteriz ki bu karar siyasidir ve gayrimeşrudur. AYM de AİHM de dosyası eksik olanları bahane ederek dosyaların tümünü reddetmişlerdir" diye konuştu.
 
'ÖZELEŞTİRİ BEKLİYORUZ'
 
Encü, yargı sürecindeki tutumları nedeniyle bazı siyasetçi ve avukatları da özeleştiri vermeye çağırdı. Encü, şöyle konuştu: "Ancak bütün devlet organlarının arayıp da bulamadığı fırsatı ellerine veren, dava dosyasının skandal bir kararla sonuçlanmasının sorumlusu olan başta Nuşirevan Elçi olmak üzere Şırnak Barosu ve HDP’li bazı siyasetçilerden bugüne kadar bir ses gelmedi. Bu sebeple, bugüne kadar suskun kalmış olması ve kamuoyuna özeleştiri yapmadığı Av. Nuşirevan Elçi’yi, başkanı olduğu Şırnak Barosu’na şikayet ettik. Bu siyasi ve skandal kararın gayrimeşru olduğunu sürekli yinelemekten de bu skandal fırsatı bu kurumların ellerine verenleri de afişe etmekten geri durmayacağız."
 
Roboski'de karşılaştıkları sessizliğin benzeri ile Dersim'de yaşanan orman yangınlarında karşılaştıklarını belirten Veli Encü; "Yarın böyle olmaması için duyarlı bütün kamuoyundan Roboski katliamı karşısında, Dersim’de yanan ormanlar karşısında, öldürülen katırlarımız karşısında batıda gösterdikleri duyarlılığı göstermeleri gerekiyor. Devlet dediğimiz acımasız aygıtın insanileşmesi, yetkililerin bölge ayırımı yapmaksızın acıya merhem olmaları gerekiyor" diye konuştu.