21 Eylül 2024 Cumartesi

Rize ve Artvin Ziraat Odaları Ulusal Çay Konseyi'nden istifa etti

Yaş çay alım fiyatının 17 TL olarak açıklanmasına tepki gösteren Rize ve Artvin Ziraat Odaları, açıklanan fiyatı kabul etmediklerini söyleyerek Ulusal Çay Konseyi'nden istifa etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı yaş çay alım fiyatını kilogram başına 17 TL, üreticilere verilen destekleme bedelini de 2 TL olarak belirledi.

ÖZSOY: ULUSAL ÇAY KONSEYİ ÜRETİCİYİ TEMSİL ETMİYOR
Açıklanan rakamlara tepki gösteren Rize ve Artvin Ziraat Odaları, dün Rize'de basın toplantısı düzenledi. Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, bölgedeki ziraat odaları olarak yaptıkları çalışmada sadece maliyetin 17-18 TL olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çay üreticilerini temsil etmeyen Ulusal Çay Konseyi ve Çay Borsası'nın görüşleriyle fiyat belirlemesi yapmasına tepki gösteren Özsoy, "Bu fiyatı kesinlikle kabul etmemiz mümkün değildir. Ulusal Çay Konseyi'nin üreticiyi temsil ettiğine inanmadığımız için Ulusal Çay Konseyi'nden topluca istifa ediyoruz" açıklamasında bulundu.

MUTİ: KESİNTİLERİN ARDINDAN ÜRETİCİYE 16.60 TL VERİLECEK
Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti de, çay alım fiyatının Ankara'da makam odalarında belirlenmesine tepki gösterdi. Bölgeye gelip üreticilerle görüşülmesi ve onların talepleri doğrultusunda fiyat belirlemesi yapılması gerektiğini vurgulayan Muti, belirlenen çay alım fiyatının tamamının dahi üreticilerin eline geçmeyeceğini kesintilerle birlikte üreticiye 16.60 kalacağını vurguladı.

Belirlenen çay alım fiyatının açlık sınırının altında olduğuna dikkat çeken Muti, "Trabzonlu Rizeli, Artvinli çay üreticilerine açlığı reva görüyorlar. Bu memleketin çiftçileri bunu hak etmiyor" diye konuştu.

İSKENDEROĞLU: FİYAT REVİZE EDİLMELİ
Borçka Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu ise, bölge halkının çay tarımı yaparak yaşamını sürdürdüğüne işaret etti. "Devlet yetkililerinin çay maliyetlerini ve sahadaki talepleri dikkate alarak tekrar konuyu değerlendirerek üreticinin memnun olacağı bir fiyat açıklanmasına ihtiyaç vardır" diyen İskenderoğlu, açıklanan rakamın revize edilmesini istedi.

BAYRAK: DOĞDUĞUMUZ TOPRAKLARDA DOYMAK İSTİYORUZ
Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldırım Bayrak da, 210 bin ruhsatlı çay üreticisi olduğunu bilgisini verdi. Bayrak, "Hak ettiğimizi, emek ettiğimiz çayın karşılığı olarak alacağımız parayla doğduğumuz topraklarda hayatımızı idame etmek istiyoruz" dedi.

ÜRETİCİLER EYLEMLER YAPACAK
Bu arada üreticiler, bölge genelinde basın açıklamaları düzenleyerek yaş çay alım fiyatını protesto etmeye hazırlanıyor.